Komemoracija za strijeljane Vrbovčane kod Željezničke postaje u Vrbovcu

27.studenoga 2023.

Uz nazočnost učenika, nastavnika i ravnatelja Osnovnih škola „Krunoslava Kutena” i “Marije Jurić Zagorke” iz Vrbovca, predstavnika gradskih predstavničkih i izvršnih vlasti te predstavnika vrbovečkih braniteljskih i antifašističkih udruga održana je komemoracija za četrnaestoro nedužnih civila strijeljanih na današnji dan prije 80 godina.

Komemoracija je započela “satom povijesti” koji je vodio vrbovečki novinar Dragutin Vicković istakavši detalje i okolnosti koje su dovele do pogubljenja nedužnih civila od strane njemačke vojske. Tragičnom događaju prethodila je dogovorena akcija partizana i domobrana koja je trebala završiti predajom domobrana i bez ikakvih gubitaka u ljudstva. Nažalost u vrijeme dogovorene predaje u noći između 26. i 27. studenoga 1943. iz pravca Križevaca pojavio se njemački oklopn vlak, a tijekom neplaniranih borbi je poginulo i ranjeno nekoliko partizana te jedan njemački časnik i vojnik. Tom prigodom se predao 41 domobran, zarobljeno je 50-ak pušaka i streljivo te 100-ak bombi, a Nijemci su narednog dana u znak odmazde za poginule njemačke vojnike iz sadašnje Ulice Ivana Gorana Kovačića pokupili 16 civila i izveli ih pred streljački postroj nedaleko od današnjeg spomen obilježja strijeljanim vrbovečkim civilima. Dvoje od šesnaestoro je bilo ranjeno i preživjelo, ali i oni su danas pokojni. Prema ranijim informacijama, najmlađi preživjeli imao je samo 13 godina, dok je najstariji strijeljani Vrbovčan imao preko 70 godina.

Nakon obraćanja novinara Dragana Vickovića, ispred spomen obilježja lampaše su položili učenici i nastavnici 1. i 2. Osnovne škole, zatim predstavnici Grada Vrbovca predvođeni gradonačelnikom Denisom Kraljom i njegovim zamjenikom Markom Beloševićem, viječnici Gradskog Vijeća Vrbovca predvođeni svojim predsjednikom Krunoslavom Sohorom te članovi Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec predvođeni predsjednikom Marijanom Plahutarom i vrbovečke HVIDRA-e predvođeni predsjednikom Vladom Kožarom. U ime HČZ-ZU lampaš je položio glavni tajnik Branko Gačak. Lampaše su zapalili i članovi Udruge vrbovečkih antifašista.

Tekst: Branko Gačak  

Fotografije: Radio Vrbovec i Branko Gačak