Komemoracija povodom 8. godišnjica smrti Nevenke Topalušić, Vrbovec, 22. listopada 2022.

Obilježavanje 8. godišnjice smrti Nevenke Topalušić održano je u Vrbovcu 22. listopada 2022. godine. Započelo je misom zadušnicom koja je održana u Kapeli sveta Tri Kralja na Gradskom groblju u Vrbovcu, nakon čega je održana komemoracija ispred grobnice Nevenke Topalušić na vrbovečkom Gradskom groblju te polaganjme vijenca potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja ispred spomen-obilježja „Hrvatska kocka“ u središtu Vrbovca.

Komemoraciji u Vrbovcu prisustvovali su sinovi Dubravko i Željko sa članovima njihovih obitelji te suprug Branko. U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda aktivnostima obilježavanja sudjelovao je Ivan Krupec, predsjednik Udruge veterana 2. gardijske brigade „Gromova“, a u ime Grada Vrbovca zamjenik gradonačelnika Marko Belošević. Aktivnostima su nazočili i predstavnice udruga 2. gardijske brigade, zatim Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec te Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga Republike Hrvatske.

Nakon svete mise i komemoracije kod spomenika Nevenke Topalušić, komemoracija je nastavljena polaganjem vijenca i paljenjem lampiona ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima „Hrvatska kocka“ na Trgu Petra Zrinskog u središtu Vrbovca.

Nevenka Topalušić preminula je prije osam godina, 22. listopada za vrijeme braniteljskih prosvjeda “Sto posto za Hrvatsku” u Savskoj ulici u Zagrebu. Taj trg ispred Ministarstva branitelja danas nosi njeno ime. Pokojna Nevenka Topalušić bila je izuzetno hrabra žena, koja se kao viša medicinska sestra zaposlena u Domu zdravlja u Vrbovcu dragovoljno priključila sanitetu 51. samostalne bojne Vrbovec. Do ljeta 1992. godine je kao pripadnica 51. samostalne bojne provela na zapadnoslavonskom ratištu, a nakon toga kao pripadnica 2. gardijske brigade “Gromovi” u svim operacijama u kojima su angažirani legendarni „Gromovi“. U operaciji „Una“ teško je ranjena, kao i njezin sin Dubravko, te je provela skoro 20 godina u invalidskim kolicima. Narednica Nevenka Topalušić bila je stopostotni ratni vojni invalid.

Nakon paljenja svijeća ispred grobnice Nevenke Topalušić, zapaljene su svijeće i pripadnicima 51. samostalne bojne iz Vrbovca, Dubravku Smolecu i Damiru Rubenčiću, koji su u okviru završnih operacija za oslobađanje Zapadne Slavonije „Orkan 91“ poginuli u Subockoj, 28. prosinca 1991. godine te pripadniku 51. samostalne bojne, Stjepanu Kneževiću, koji je prije petnaestak dana sahranjen na istom groblju.

Tekst: Branko Gačak

Fotografije: Sandi Knežević i Radio Vrbovec