Trenutno pregledavate Komemoracija poginulim virovitičkim hrvatskim braniteljima kod sela Brusnik  i u gradu  Pakracu

Komemoracija poginulim virovitičkim hrvatskim braniteljima kod sela Brusnik i u gradu Pakracu

U srijedu 10. siječnja 2018.g., na spomen-obilježju kod sela Brusnik, na bivšem pakračkom ratištu, u organizaciji Grada Virovitice i u suradnji s Koordinacijom braniteljskih udruga Virovitica održan je komemorativni skup za dvanaestoricu pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske iz Virovitice koji su stradali u borbenoj akciji kod tog sela te je odana počast i ostaloj sedmorici pripadnika brigade koji su pojedinačno poginuli u prethodnim ili narednim borbenim djelovanjima na ovom ratištu kao i petorici pripadnika Policijske stanice Virovitica poginulim u gradu Pakracu krajem 1991. godine.
Naime nakon izbijanja 127. brigade HV na prometnicu Požega –Pakrac, u završnici operacije „Papuk 91“, na badnjak 1991. godine, dio snaga 2. bataljuna 127. brigade predvođen zamjenikom zapovjednika bojne Vinkom Belobrkom dana 29. prosinca, u cilju zauzimanja što povoljnijih položaja i bolje zaštite spomenute prometnice, pokušao je ovladati selom Brusnik. No zbog vrlo složenih zemljišnih uvjeta i drugih nepovoljnih okolnosti upali su u zasjedu. Iz zasjede se najveći dio pripadnika uspio izvući, više njih ranjeno, dok je u okruženju ostalo 12 pripadnika i zapovjednik im Vinko Belobrk. Kako su neprijateljske snage bile vrlo jake i dobro utvrđene njihovo spašavanje, odnosno spašavanje eventualno preživjelih nije uspjelo. Ubrzo se saznalo da je dio odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, a što se moglo utvrditi 07.01. 1992. godine kada su njihovi neprepoznatljivi posmrtni ostaci preuzeti. Naime nad većini njih je počinjen ratni zloćin, jer su imali ozljede koje nedvojbeno nisu nastale u borbi već nakon zarobljavanja. Stoga se službeno i vodi datum njihove pogibije 07. siječanj.
Uz Vinka Belobrka poginuli su i Milan Škrilac, Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović i Tihomir Mihelić..
Valja također dodati da u ovoj akciji s istim ciljem zauzimanja što boljih položaja radi zaštite spomenute prometnice sudjelovali na susjednim pravcima i dijelovi 1. i 3. pješačke bojne no oni unatoč žestokom otporu nisu imali gubitaka ali nisu ni uspjeli izvršiti planiranu zadaću.
Uz odavanje počasti spomenutim pripadnicima odana je i počast svim ostalim pripadnicima 127. Brigade HV koji su poginuli u prethodnim ili narednim borbenim djelovanjima, kod objedinjene spomen ploče na istom mjestu, i to Borisu Raletiću, Željku Ljuni, Zvonimiru Grošu, Zdenku Saboliću, Radetu Nikovu, Stipi Markoviću i Zvonku Kovačiću te petorici poginulih pripadnika virovitičke policije krajem 1991. godine u Pakracu i to: Damiru Babuku, Damiru Salopeku, Slavku Jagarincu, Darku Strugaru i Željku Pemperu, čije se Spomen obilježje nalazi u ulici Kalvarija u Pakracu, gdje su većina i poginuli.
Dakle odana je počast ukupno dvadesetčetvorici branitelja s područja grada Virovitice koji su poginuli na pakračkom ratištu.
Nazočne su tom prigodom na to poglavlje teške i slavne hrvatske povijesti podsjetili predsjednik HVIDRA-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice Zvonko Kožnjak a skupu su se obratili i predstavnici gradova i Pakraca i Virovitice te predstavnik Virovitičko-podravske županije.
U komemoraciji je sudjelovala i brojna delegacija časničkog zbora grada Virovitice.

Tekst: Davor Špoljarić
Fotografije: Matija Rođak