Trenutno pregledavate “KOLPA – KUPA 2019.”

“KOLPA – KUPA 2019.”

Provedba zajedničke međunarodne aktivnosti HČZ Saveza udruga Karlovačke županije i OZSC (Območno Združenje Slovenskih Častnika) Bele Krajine, “KOLPA – KUPA 2019.”, koja je započela u Adlešićima (Občina Črnomelj, RS) i završena u Pravutini (Općina Žakanje, RH), 10. kolovoza 2019.

Združenja slovenskih častnikov Bela Krajina i Hrvatski časnički zbor Saveza udruga Karlovačke županije su ove subote, 10 kolovoza 2019. provele tradicionalnu godišnju aktivnost raftinga na rijeci Kupi. Ovogodišnja aktivnost, koja je ujedno i 21. spust po Kupi i 5. zajednička aktivnost prijateljskih časničkih udruga Republike Slovenije i Republike Hrvatske, započela je programom i startom u Adlešićima u Beloj Krajini u Republici Sloveniji i završila dolaskom na cilj te prigodnim druženjem u Pravutini, upćini Žakanje u Republici Hrvatskoj.

Ovogodišnjoj aktivnosti koju su otvorili predsjednik ZSČ Bele Krajine Andrej Krašovec i predsjednik HČZ SU Karlovačke županije Igor Majetić, nazočilo je preko 260 sudionika a u raftingu po Kupi – rijeci koja spaja, sudjelovalo je 147 sudionika s obje strane. U programu su aktivno sudjelovali predsjednik i glavni tajnik ZSČ generali Alojz Štejner i Martin Jugovec, zatim predsjednik i glavni tajnih HČZ ZU brigadiri Branko Gačak i Neven Cugelj te vojni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i vojni predstavnik Sjedinjenih američkih država u Uredu za vojnu suradnju zaduženi za Sloveniju.

Pripreme: foto Damir Kejžar:

Program aktivnosti započeo je okupljanjem sudionika i doručkom, nakon čega su uslijedili pozdravni govori predsjednika udruga Kraševca i Majetića te pozdravni govor župana Andreja Kažeka. Start rafringa započeo je u 10 sati, a prvi čamci su počeli stizati na cilj u Pravutini prije 15 sati.  U isto vrijeme skupina od četrdesetak sudionika aktivnosti posjetila je Muzej Domovinskog rata Karlovac na Turnju. Program je završio zajedničkim druženjem i razmjenom prigodnih darova organizatora iz Bele Krajine i Karlovačke županije kasnopopodnevnim zajedničkim ručkom sudionika ove vrlo uspješno organizirane i provedene aktivnosti.

Tijekom navedene aktivnosti dogovorena je provedba bilateralnog susreta predstavnika ZSČ i HČZ ZU, koji će se održati neposredno nakon provedbe multilateralne aktivnosti Gaming II u Zagrebu i Samoboru, 6. listopada 2019.

Galerija “KOLPA-KUPA”, autori fotografija:Peter Golobič i Martin Jugovec /ZSČ/

PREDSJEDNIK HRVATSKOG ČASNIČKOG ZBORA – ZAJEDNICE UDRUGA

Branko Gačak, brigadir u miru