Trenutno pregledavate KOJA JE JAČINA RUSKIH SNAGA NA GRANICI SA UKRAJINOM?

KOJA JE JAČINA RUSKIH SNAGA NA GRANICI SA UKRAJINOM?

Preveo i priredio Stanislav Linić, brigadir HV u mirovini

Rusija je pozicionirala snage od oko 130 000 vojnika, tenkove, topništvo i zračne snage do same Ukrajinske granice. Ovo uključuje i 30 000 vojnika koji sudjeluju u vojnim vježbama u Bjelorusiji. Prema procjenama SAD, Ruske trupe su poziciji da izvrše invaziju na Ukrajinu u bilo kojem momentu ali Rusija negira da planira bilo kakav napad.

Snage u pokretu

Postrojbe koje su stizale sa cijelog područja Rusije dodate su onima koje su permanento stacionirane uz Rusku granicu (računa se da je ta brojka prije ove krize bila oko 35 000 vojnika). Veći dio tih snaga sudjelovao je na vojnoj vježbi u blizini Rostova, na istoku Ukrajine.

Tenkovi i teški oklop, za koje treba relativno puno vremena za prebaziranje, sada su na početnim pozicijama. Neke postrojbe su prebazirane sa udaljenosti skoro 4000 km, sa ruskog Dalekog Istoka.

Posada T-72B sudjeluje na vježbi na poligonu Kadamovski blizu Rostova.

Prije tjedan dana zapadni izvori navode da je broj ruskih vojnika dostigao 130 000. Ministar obrane Velike Britanije Ben Wallace je izjavio da je Rusija dovela „pola od svojih borbenih postrojbi“ blizu ukrajinske granice ili u Bjelorusiju.

Ukrajinski izvori sugeriraju slične brojke, sa oko 112 000 vojnika kopnene vojske i oko 18 000 ratne mornarice i ratnog zrakoplovstva na polaznim položajima. Regularnim ruskim trupama treba dodati i oko15 000 ruskih separatista u ukrajinskim pokrajinama Lihansk i Donjeck. Ukrajinci vjeruju da je broj i veći. Obavještajna procjena SAD iz prosinca 2021. je da će ukapan broj ruskih vojnika rapidno rasti do 175 000. Reuters navodi da je, prema službenim izvorima SAD, broj bataljonskih taktičkih skupna narastao sa 60 na 83 u posljednja dva tjedna. Bataljonska taktička skupina je borbena fomacija kombiniranog sastava dizajnirane kao namenska organizacija snaga (task force) koja u svom sastavu ima protuzračnu obranu, logistiku i slično, prosječne veličine oko 800 vojnika.

Neki zapadni analitičari se spore oko toga da Rusija nema trenutno potpuno raspoređene snage koje bi trebale za opću invaziju, navodeći nedostatak popunjenih poljskih bolnica u nekim područjima. Opskrba krvnom plazmom i medicinskom opremom potrebnom za tretiranje ratnih žrtava se ubrzano odvija i to bi trebao biti indikator o spremnosti za napad. Neka izvješća također sugeriraju da u neka područja ubrzano stiže logistika oklopnih postrojbi i inž. strojevi za osiguranje i čišćenje blatnjavih puteva. Mnogi eksperti vjeruju da opća invazija, poslije koje bi slijedila okupacija većine ukrajinskog teritorija, zahtjeva mnogo veće snage od onih kojima Rusija trenutno raspolaže na ukrajinskoj granici.

Pogled odozgo

Prisutnost ljudstva može se ponekad detektirati pomoću boje šatra. Oni koji su popunjeni se griju i njihov krov je tamniji ako se gleda odozbo. Neke vježbovne aktivnosti tenkovskih postrojbi su jasno vidljive na satelitskim snimkama. Oklopna vozila se mogu identificirati po obliku a tragovi gusjenica na snijegu ili blatu pokazuju pokrete. Sateliti su detektirali naglo povećanje aktivnosti na Krimu gdje je, prema procjeni, stiglo dodatnih 10 000 vojnika krajem siječnja i početkom veljače. Vjeruje se da je glavnina ovih snaga pješaštvo i zračno-desantne postrojbe i da su neke od njih stavljene u najviđi stupanj borbene spremnosti.

Narastanje snaga u Bjelorusiji

Rusija i Bjelorusija počele su zajedničke vojne vježbe koje će trajati do 20.veljače.

Kijev, glavni grad Ukrajine, je manje od 150 km od granice sa Bjelorusijom, i strani promatrači smatraju da se vježba „Savezničko rješenje“ može vrlo lako pretvoriti u stvarni napad na Ukrajinu. Prema glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, u Bjelorusiju je pristiglo oko 30 000 ruskih vojnika (oprema uključuje PZO, rezerve streljiva, medicinsku opremu te SPECNAZ-ruske snage za specijalne operacije) , što je najveće raspoređivanje vojnih snaga van ruske teritorije od završetka Hladnog rata. Satelitske snimke prikazuju ruske balističke rakete kratkog dometa Iskander blizu Jelska u Bjelorusiji, na manje od 70 km od Ukrajinske granice.

Ruski PZO sustav S-400 u Bjelorusiji

Narastanje snaga na moru

Rusija tijekom veljače provodi provodi velike pomorske vježbe od Atlantika do Tihog oceana u koje je uključeno oko 140 ratnih brodova i brodova za opskrbu, 60 zrakoplova i oko 10 000 vojnika.

Fregata Admiral Essen napušta luku Sevastopolj (Krim) 25. siječnja 2022.

Šest brodova RM Rusije koji su prošli kroz La Manš u siječnju stigli su u Crno more i osposobljeni su za desantiranje tenkova i okl.transportera.

Brod Pjotr Morgunov prolazi kroz Bosporski tjesnac na putu za Crno more

Neki analitičari navode da će iskrcavanje pomorskog desanta na ukrajinsku obalu Crnog mora biti izuzetno teško i da je to veliko grupiranje pomorsko desantnih snaga samo obmana- manevar da bi se ukrajinske snage odvukle od glavnih smjerova napada na kopnu.

Izvor: BBC