Trenutno pregledavate KLANA 24.SVIBNJA 2019.-PREDAVANJE I IZLOŽBA U POVODU DANA ORUŽANIH SNAGA RH
Klana 25.5.2019. Rijeka Predavanje Stanislava Linića i izložba militarije Kino sala u Klani. Foto Marko Gracin

KLANA 24.SVIBNJA 2019.-PREDAVANJE I IZLOŽBA U POVODU DANA ORUŽANIH SNAGA RH

Klana 25.5.2019. Rijeka
Predavanje Stanislava Linića i izložba
militarije Kino sala u Klani.
Foto Marko Gracin

HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR PRIMORJA  i  HRVATSKO DRUŠTVO KOLEKCIONARA MILITARIJE  u suradnji sa Općinom Klana je u povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske i u spomen na prvo postrojavanje Zbora narodne garde su u petak, 24.svibnja ove godine u prostorijama bivšeg kina Klana organizirali predavanje i izložbu.

Sve prisutne je pozdravila načelnica Općine Klana, Željka Šarčević Grgić, koja je izrazila zadovoljstvo na ostvarenoj suradnjo i velik odazivom posjetitelja izložbe i predavanja a program događanja vodila je Ivana Marinčić.

Predavanje na temu: „Početak Domovinskog rata i stvaranje HV“ koje održao Stanislav Linić, brigadir HV u mirovini i predsjednik HČZ Primorja obuhvatilo je period od početka raspada bivše državne zajednice pa do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Težište predavanja bilo je na domaćoj i široj međunarodnoj situaciji i momentu stvaranja HV te situaciji u PGŽ i Rijeci u početnom periodu rata.

Damir Batistić
Čestmir Komarek

Istovremeno sa predavanjem, u holu bivšeg kina Klana postavljena je izložba odora i opreme korištene od strane pripadnika Policije i ZNG tijekom 1991.godine koju je postavio Damir Batistić, branitelj i kolekcionar, te izložba topničkih čahura iz Domovinskog rata iz kolekcije nadnarednika Čestmira Komareka, branitelja i specijalista za policijsko i vojno naoružanje.

Predavanju i otvorenju izložbe prisustvovali su brojni branitelji iz Klane, Kastva, Rijeke, Grobnika te stanovnici Klane.

Pogledajte još: Poduckun.net