KANADA

Ministarstvo obrane Kanade objavilo je 18. siječnja 2023. izjavu u kojoj najavljuje da će Ukrajini donirati 200 oklopnih transportera Senator (APC) a 26. siječnja ministrica obrane Anita Anand obvezala se okončavši raspravu o tome hoće li Kanada poslati svoje MBT Leopard 2A4 u Ukrajinu te je 27. siječnja objavila donaciju od 4 MBT Leopard 2A4. Prema informacijama koje objavljuje Military Balance, u 2021. godinu Kanadska vojska imala je 82 MBT, uključujući 42 Leoparda 2A4, 20 Leoparda 2A4M, 20 Leoparda 2A6M i 52 Leoparda 1C2 tenka koji su nadograđena verzija originalnog Leoparda 1A model s novom kupolom i Krupp-Atlas sustavom upravljanja paljbom. Kanadska novinska agencija CBC – Canadian Broadcasting Corporation je 25. siječnja objavila slanje 4 MBT Leopard 2A4 (MBT) u Ukrajinu.

Kanadski novi paket vojne pomoći odgovara na poseban ukrajinski zahtjev za ovim vozilima, koja proizvodi Roshel (Mississauga, Ontario). Ova se pomoć procjenjuje na više od 90 milijuna USD (bez tenkova) i dodjeljuje se kao dio dodatne vojne pomoći od 500 milijuna dolara za Ukrajinu koju je najavio premijer Trudeau u studenome 2022. Tijekom sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom, ministrom obrane Oleksijem Reznikovim, kanadska ministrica obrane Anita Anand razgovarala je o tome kako Kanada može nastaviti ispunjavati hitne obrambene potrebe Ukrajine. Ministar Reznikov pohvalio je Kanadi za više od milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini od veljače 2022. Ova pomoć uključuje Nacionalni napredni raketni sustav zemlja-zrak – NASAMS (vrijednost oko 406 mil. USD) s pripadajućim streljivom, 39 ACSV oklopnih vozila za borbenu potporu, protutenkovsko oružje , vučne haubice M777 155 mm s pripadajućim streljivom i drugom opremom.

Kanadska ministrica obrane Anita Anand također je obavijestila ministra Reznikova o napretku operacije UNIFIER – kanadske misije obuke ukrajinskog osoblja, koja je trenutno aktivna u Ujedinjenom Kraljevstvu i Poljskoj. Otprilike 230 pripadnika kanadskih oružanih snaga trenutačno je raspoređeno u operaciji UNIFIER, koja je obučila više od 35 000 pripadnika ukrajinskih snaga sigurnosti od pokretanja 2015. Ministar Anand istaknuo je stalne napore Kraljevskog kanadskog ratnog zrakoplovstva sa sjedištem u Prestwicku u Škotskoj za prijevoz vojne pomoći koju su donirali Kanada, saveznici i partneri Ukrajini te istaknuo da je Kanada do sada unutar Europe, prevezla više od tri milijuna kg vojne pomoći Ukrajini.

Oklopni transporter Roshel Senator već je u službi ukrajinske granične straže. Pozivajući se na informacije iz otvorenih izvora, što se tiče borbenih vozila, trenutno je Kanada Ukrajini već isporučila 39 oklopnih vozila za borbenu podršku (ACSV) i 8 vozila Roshel Senator 4×4 APC (Armored Personnel Carrier). Senator je 4×4 APC (Armored Personnel Carrier) koji je dizajnirala i proizvela kanadska tvrtka Roshel koji je predstavljen u listopadu 2018. tijekom izložbe obrane AUSA u Washingtonu D.C. Vozilo se temelji na komercijalnoj šasiji teškog kamioneta Ford F-550/F600. nudeći visoku razinu mobilnosti u uvjetima na svim terenima.

Trup Senator pruža balističku zaštitu od pucanja iz malog oružja do 12,7 mm mitraljeza kao i od eksplozije dviju ručnih granata DM51 ili njihovih ekvivalenta. Novi dizajn Roshel Senatora također integrira sustave aktivne zaštite koji osiguravaju maksimalnu operativnu učinkovitost.