Trenutno pregledavate Jesensko zasjedanje Gaminger inicijative u Bratislavi

Jesensko zasjedanje Gaminger inicijative u Bratislavi

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:GAMING

Jesensko zasjedanje Gaminger inicijative (Gaming II. 2018.) održano je u Bratislavi od 20. do 23. rujna 2018. Uz domaćina Slovačku, u aktivnostima su sudjelovala izaslanstva Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije, Slovenije i Švicarske. Hrvatsko izaslanstvo činili su Branko Gačak, brigadir u miru, zatim Rozarijo Rozga, stožerni brigadir u miru, te Damir Haberle, narednik.

BRANKO GAČAK
brigadir u mirovini
PREDSJEDNIK HČZ-ZU

U okviru glavne tematske rasprave na temu “Uloga pričuve u izgradnji europske kolektivne sigurnosti, koja je održana u prostorijama slovačkog Ministarstva obrane, raspravljalo se o pričuvnim sustavima zemalja članica. Uvod u raspravu bile su prezentacije predstavnika Hrvatske, Njemačke, Mažarske i Italije. Glavni gosti zemlje domaćina bili su general bojnik Josef Pokorny u ime slovačkog Ministarstva obrane i brigadni general Lubomir Gacko u ime GS OS Slovačke.

Ostale aktivnosti uključivale su Institutu za vojno-tehnička testiranja naoružanja i vojne opreme (MITI), u mjestu Zahore, te posjetima vodećim memorijalnim mjestima vezanim uz vojnu povijest Slovačke. U okviru ovih aktivnosti položeni su vijenci i odana počast žrtvama 1. i 2. svjetskog rata u Bratislavi, te Spomen groblju roblju Kopčianska iz 1. Svjetskog rata, na kojem je pokopano i pedeset i dvoje poginulih pripadnika Vojske kraljevina SHS tijekom 1917. i 1918. godine, od kojih je najveći broj Hrvata s prostora RH i BiH. U okvira obilježavanja Dana OS Slovačke, 23. rujna su položeni vijenci kod spomen obilježja slovačkom (i češkom) narodnom heroju, generalu i ministru obrane Milanu Rastislavu Štefaniku u Brezovi pod Bradlom.