IZVJEŠĆE O RADU ZA 2015. GODINU

UDRUGE HRVATSKOG ČASNIČKOG ZBORA SAMOBOR I SV. NEDELJA

 UVOD- OSNOVNI PODACI O UDRUZI

samobor3_20140827085129rrSukladno Zakonu o udrugama i Statutu Hrvatskog časničkog zbora (skraćenica HČZ) Samobor i Sv.Nedelja je dragovoljna udruga časnika i dočasnika Republike Hrvatske .

U HČZ učlaniti se mogu svi pričuvni i umirovljeni časnici HV koji prihvaćaju Statut , kodeks časti i programska načela  sa Hrvatskog časničkog zbora. .

Rješenjem Zagrebačke županije, Ureda za opću upravu, klasa: UP/I-230-02/15-02/154 Ur.broj: 238-04/6-15-2 od 17.04.2015.g. pod registarskim brojem 01000117 izvršene su promjene  sukladno Statutu , osobe ovlaštene za zastupanje  i usklađenje sukladno novom Zakonu o udrugama.

Financijsko- računovodstveni poslovi su jedinstveni za Udrugu, u Samoborskoj banci otvorili smo žiro račun br.HR0324030091120004589. Radni prostor unajmljen je od Grada Samobora , a nalazi se u Samoboru, Trg matice hrvatske 5, telefon 3364 734 ,fax 3325 488.

Administrativne poslove naše Udruge obavlja zajednička administrativna tajnica za sve udruge proistekle iz Domovinskog rata, sa njenim radom smo u potpunosti zadovoljni.

TEŽIŠNE AKTIVNOSTI KOJE SU PROVEDENE TIJEKOM U 2015.g. GODINI

Aktivnosti:

Međunarodne aktivnosti

U 2015.godini održano je 7 susreta sa ZSČ iz Brežica, gađanje AP , Pištolj 2000, Malokalibarska puška, komemoracija i druženje časnika u Brežicama, Samoboru, Vrbovcu, Motel Trokut Novska i studijsko putovanje u Kobarit povodom 100 obljetnice I svjetskog rata i rafting na Kupi „Kupa 2015“

Te skupština HČZ Samobor i Sv.Nedelje i ZSČ Brežice.

Broj sudionika na međunarodnim aktivnostima 59 časnika

 1. Trinaesti susret „Pričuvnih časnika HČZ pod nazivom Osijek 2015“

Tradicionalni susret pričuvnih časnika u 2015. godini održan je u dana 05. i 06. 06. 2015.g.  u gradu na Dravi pod nazivom „OSIJEK 2015.“. Na susretu je bilo nazočno 230 časnika – članova HČZ iz cijele RH od toga 33 časnika iz HČZ Samobor i Sv.Nedelja. Susret je održan u Osijeku, Bizovcu, Aljmašu i Erdutu pod pokroviteljstvom načelnika GS OS RH .

 Prvi dan (petak 05.06.2015.)

 • Dolazak pričuvnih časnika –članova HČZ upriličen je kod spomenika poginulim Osječanima i hrvatskim braniteljima kod kapelice Kraljice Mira na lijevoj obali Drave, gdje su položili vijence i zapalili svijeće predstavnici HČZ-a na čelu s predsjednikom, stožernim brigadirom Rozarijom Rozga, izaslanica ministra branitelja Sanja Ivković, a u ime Glavnog stožera OS RH brigadir Željko Šikić. Počast su odala i izaslanstva pojedinih udruga HČZ, a nazočne je prije molitve pozdravio Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka.
 • Nakon odavanja počasti uputili smo se u Dom Hrvatske vojske u Osijeku gdje su održana predavanja na temu:

„Osijek u Domovinskom ratu, do siječnja 1992“ – predavači: general bojnik Vinko Vrbanac, Predsjednik HČZ grada Osijeka, brigadir Marko Leko, član Izvršnog odbora HČZ grada Osijeka, brigadir Euard Bakarec, predsjednik Suda časti HČZ Grada Osijeka i pukovnik Željko Radanović, član HČZ grada Osijeka

I“O implikacijama ruske intervencije u Ukrajini n a sigurnost Europe i odgovornosti NATO saveza“ – predavač brigadir u mirovini Stanislav Linić – predsjednik HČZ Primorsko-goranske županije.

 • Na skupu u Domu HV-a bili su dožupan Dragan Vulin, te predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Anto Đapić s vijećnicima Dragutinom Medvidovićem i Vedranom Novokmetom, zatim brigadir Željko Šikić izaslanik Načelnika GS OS RH i gospođa Sanja Ivković izaslanica Ministra branitelja koji su pozdravili skup prigodnim riječima.
 • Ručak u restoranu Pleter plus u Domu HV u Osijeku
 • Nakon ručka, izvršen je i individualni obilazak grada Osijeka – po želji svakog sudionika
 • U popodnevnim satima održan je i 10.Sabor HČZ-ZU na kojem je donesen i novi Statut udruge, nakon veoma sadržajne rasprave. Statut će biti dostavljen svim članicama udruge nakon registracije.
 • Smještaj u hotelima u Bizovačkim toplicama i Valpovu
 • U hotelu u Bizovcu organizirana je zajednička večera i druženje časnika – svih sudionika susreta, koja je protekla u ugodnoj atmosferi. Poseban je bio osjećaj među našim članovima kada nas je poslije 22 sata pozdravio pjevač Stjepan Jeršek – Štef i otpjevao nam pjesmu Rane devedesete.

Drugi dan: (subota 06.06.2015.)

 • Posjeta Aljmaša:

O Aljmaškoj crkvi Gospe od utočišta, u samoj crkvi govorio nam je župnik, vlč. Ante Markić

Pored spomenika poginulim braniteljima i stanovnicima Aljmaša nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, policijski savjetnik Željko Vajda govorio je prisutnima o aktivnostima SJP na potezu Aljmaš-Erdut-Dalj-Borovo Selo, o napadu JNA na policijsku postaju u Dalju i pogibiji policajaca.

Bojnik Miljenko Kolobarić ispričao je svoj dio života koji je proveo u proljeće i ljeto 1991. godine kao pripadnik 3.brigade ZNG „A“

Dragan Dumančić, mještanin Dalja, govorio je o samom egzodusu, o šlepovima i ljudskim sudbinama, uključujući i svoju osobnu.

 • Nakon Aljmaša posjetili smo i Erdutske vinograde:

Nakon dolaska u vinariju i obilaska starog podruma, pozorno se prati i izlaganje enologinje pred najvećom drvenom bačvom u upotrebi (75000 litara vina) u novom podrumu.

Sudionici susreta uživali su na vidikovcu u panorami Dunava i nadvisujućoj terasi Erdutskih vinograda.

U dvorani za objed gradonačelnik grada Osijeka, Ivan Vrkić održao je predavanje na temu „Mirna reintegracija istočne Slavonije“. Predavanje je bilo za pamćenje, prepuno emocija i osobnih događanja kao sudionika mirne reintegracije. Nitko nije ostao ravnodušan.

Predsjednik HČZ-ZU Rozarijo Rozga uručio je plaketu HČZ gradonačelniku grada Osijeka – gospodinu Ivanu Vrkić, a prigodne darove od Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Virovitičke županije uručeni su domaćinu susreta HČZ Grada Osijeka – generalu Vinku Vrbanac.

General Vinko Vrbanac zahvalio se svima koji su došli, a i svojim suradnicima na uspješno obavljenom velikom i odgovornom poslu.

Stožerni brigadir Rozarijo Rozga na kraju se zahvalio svim sudionicima susreta i domaćinima i svima je zaželio sretan povratak na svoja odredišta.

 • Nakon ručka u „Erdutskim vinogradima“ završio je dvodnevni program i sudionici su se vratili na svoja odredišta.

Susret je medijski popraćen na TV i Radio Osijek, Glas Slavonije i na  internetskim stranicama Grada Osijeka i WEB stranici HČZ-ZU.

Ovaj susret pričuvnih časnika bio je dobro organiziran, uz punu suradnju sa lokalnom upravom i samoupravom  Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i proveden je na opće zadovoljstvo sudionika.

 1. Gađanje iz AP i pištolja za HČZ Zagrebačke županije i HČZ gradova:

     Zagreb,Novska, Pakrac-Lipik, Koprivnica, Virovitica, Slatina

U subotu 03.10.2015. godine na strelištu MUP-a RH „Bosna“ kod  Vrbovca,  u organizaciji HČZ-a Grada Vrbovca i suorganizaciji Policijske postaje Vrbovec te uz logističku potporu Hrvatske vojske( ustupanjem naoružanja, puščanog streljiva, potrebne zaštitne opreme i pružanjem sanitetskog osiguranja), održano je natjecanje u ciljanju iz automatske puške  7,62mm  i pištolja HS 9mm.

Na natjecanju je nastupilo 90  pričuvnih časnika iz pet udruga iz RH i jedne iz susjedne Republike Slovenije i to: udruga pričuvnih časnika Republike Slovenije iz grada Brežica,  HČZ Vrbovec, HČZ Ivanić Grad, HČZ Samobor, HČZ Novska i HČZ Koprivnica.

Iz HČZ Samobor i Sv.Nedelja na navedenom natjecanju sudjelovala su 25 časnika.

Radi se o tradicionalnom natjecanju dijela udruga s prostora Kontinentalne Hrvatske koje uz druženje časnika i dočasnika ima i svrhu održavanja temeljnih vojnih vještina.

Natjecanje je zasigurno organizirano na visokoj razini pridržavanjem svih potrebnih mjera sigurnosti te organizatori zaslužuju svaku pohvalu.

Vrednovanje rezultata bilo je pojedinačno dodjelom pehara za svaku disciplinu a medalje su dodijeljene i najboljim pojedincima iz svake udruge također za svaku disciplinu.

REZULTATI NATJECANJA:

Rezultati POJEDINAČNO:

 

Pištolj HS-2000:       1.mjesto -Damir Škender iz HČZ Ivanić Grad

2.mjesto  -Josip Jager  iz HČZ Samobor

3.mjesto  – Zdravko Jančikić iz HČZ Samobor

Automatska puška AK-47:

1.mjesto  Vladimir Bačak iz HČZ Vrbovec

2.mjesto  Marijan Telišman iz HČZ Samobor

3.mjesto  Ivica Crnojević iz HČZ Novska

Gađanje je provedeno u najboljem redu uz opće zadovoljstvo sudionika.

 4.OBILJEŽAVANJE VAŽNIJIH OBLJETNICA I BLAGDANA

 

Posebnu pozornost posvetili smo obilježavanju značajnih datuma i obljetnica:

 • Sudjelovali smo u obilježavanju  20. obljetnice oslobođenja grada  Novska i općine Jasenovac u operaciji „Bljesak“ . Na ovom skupu bilo je nazočno izaslanstvo HČZ Samobor i Sv.Nedelja je na poziv gradonačelnika  Grada Novske.
 • Dana 01.svibnja obilježena jer  20. obljetnice vojno redarstvene operacije „Bljesak“ . na ovom skupu bilo je nazočno 5 članova HČZ Zagrebačke županije  sa ostalim udrugama proisteklim iz domovinskog rata , a odali smo počast kod spomen obilježja u Okučanima poginulim hrvatskim braniteljima.
 • Članovi HČZ  Samobor i Sv.Nedelja bili su nazočni 4. kolovoza na vojnom mimohodu u Zagrebu i 5. kolovoza  na obilježavanju  20.  obljetnice vojno redarstvene akcije „Oluja“ i dana Hrvatskih branitelja u Kninu.
 • Dana 29.10. 2015. g. održana je komemoracija na motelu Trokut- Novska za poginule hrvatske branitelje iz 151. brigade HV Samobor, 117.brigade HV Koprivnica ,1,GBR Tigrovi, 125br Novska ,105.brigade HV Bjelovar,  samostalnu bojnu Vrbovec i 53. samostalna bojna Dugo Selo  .Nositelj komemoracije bila je Sisačko moslavačka županija .
 • HČZ Samobor i Sv.Nedelja sudjelovalo je organizaciji i provođenju ove aktivnosti, na komemoraciji bilo je nazočno 40 naših članova i 1 člana ZSČ Brežice.
 • Obilježavanje Dana branitelja Zagrebačke županije

Dana 27.06.2015.g. sudjelovali smo u organizaciji i provedbi Dana hrvatskih

branitelja zagrebačke županije koji je održan u Jastrebarskom,  ovaj dan se po treći put obilježava i vezan je za prve akcije 2.gardijske brigade sa neprijateljem na Pokupskom.

 • Za blagdan Svih svetih na grobljima i spomen obilježjima u gradovima Samobor i Sv.Nedelja položili smo vijence i upalili svijeće.
 • Dana 11. 2015. g. izaslanstvo HČZ Samobor i Sv.Nedelja  bio je nazočno na obilježavanju 24. obljetnice stradanja u Vukovaru i Škabrnji.
 • Bili smo nazočni na većini aktivnosti koje je provodio HČZ Republike Hrvatske .
 • Sa gradovima Samoborom i Sv.Nedeljom imamo dobru suradnju i uključujemo se u sve aktivnosti- protokole na koje nas pozivaju.
 • U godini  tri naših člana bila su na besplatnom liječenju u Naftalanu.

 

Ukupan broj sudionika u programu obilježavanje važnijih obljetnica i blagdana cca 253.

 

 1. Sa domicilnim ratnim postrojbama Hrvatske vojske iz Samobora i Sv.Nedelje kao i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata imamo dobru suradnju i uključujemo se u zajedničke programe, sudjelovali smo na :
 • obljetnici OS RH 28.05. 2015.g. u Zagrebu na ovim obljetnicama  bila su nazočna  5 članova HČZ Zagrebačke županije.
 • HČZ Zagrebačke županije aktivno se uključio u obilježavanje obljetnice 151. samoborske brigade.

 

 

 

 1. OSTALE AKTIVNOSTI

U 2015. g. naši članovi aktivno su bili uključeni u:

 • Prikupljanju , obradi i predstavljanu povijesne građe iz domovinskog rata;
 • Organizaciji i sudjelovanju na raznim izložbama s tematikom iz Domovinskog rat ai Oružanih snaga;
 • Kreiranju, izradi i distribuciji promidžbenog materijala
 • Pružanju pomoći u rješavanju socijalnih pitanja članova Hrvatskog časničkog zbora
 • Skrbi o invalidima te djeci i obiteljima suboraca poginulih u domovinskom ratu
 • Obilasku gradskih i općinskih udruga radi pružanja potrebne pomoći, prisustvovanja skupštinama i njihovim značajnim aktivnostima.
 • Pomoć stradalima u Slavoniji.

 

 1. U protekom periodu radili smo na promidžbeno informativnoj djelatnosti naše udruge, nastojali smo da se naše aktivnosti poprate u lokalnim medijima (radio- novine) i na web stranici HČZ- ZU.

Članovima udruge upućivali smo pismene obavijesti vezane za provedbu programa udruga.

 

 1. Održali smo Izborno izvještajnu skupštinu Udruge HČZ Samobor i Sv.Nedelja , usvojili novi Statut, izabrali likvidatora udruge . Detalji su opisani u zapisniku skupštine. Također smo izvršili godišnje raščlambe aktivnosti u udruzi te donijeli Plan za rad udruge za naredne godine.

SUDJELOVANJE NA TEMATSKOJ SJEDNICI HČZ ZU

U vremenu od 02.-06.rujna 2015. godine organizirana je i održana 3. proširena sjednica Središnjeg odbora HČZ-ZU u vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju.

 Nakon dolaska i smještaja sudionika sjednice dana 02.09.2015. godine, u danima 03. i 04.09. izvršene su skupne i individualne pripreme za 3. sjednicu Središnjeg odbora, a članovi Nadzornog odbora i Suda časti održali su i sjednice svojih tijela.

Središnji odbor HČZ-ZU sastao se je na redovnoj sjednici dana 05.rujna 2015. godine sa ciljem realizacije odluka Sabora koji je održan 05.06.2015. u Osijeku. Prisutni su bili predstavnici svih članica HČZ-ZU osim Istarske županije.

Na sastanku Središnjeg odbora donijete su i slijedeće odluke:

 • Detaljno je razrađen i usvojen Plan rada HČZ-ZU za 2016. godinu
 • Imenovani su:
  • Brigadir u mirovini Stanislav Linić – za zamjenika predsjednika HČZ-ZU
  • Nadnarednik u mirovini Damir Haberle – za glavnog tajnika HČZ-ZU
 • Predsjednici povjerenstava, kao i stalna povjerenstva nisu imenovana, već će biti uspostavljana po potrebi obzirom da ne postoje osigurana sredstva za stalni rad svih povjerenstava.
 • Usvojeni su normativni akti iz nadležnosti Središnjeg odbora:
  • Poslovnik o radu
  • Pravilnik o postupku pred sudovima časti u Hrvatskom časničkom zboru

 

Članovi Saveza udruga HČZ Karlovačke županije na Malom Lošinju odali počast poginulim pripadnicima 110.br.ZNG/HV sahranjenima na groblju u Malom Lošinju:

 • Izet Ferkić poginuo 1992. kao pripadnik 110.br.ZNG/HV
 • Mladen Mrvac – Majić pripadnik 110.br.ZG/HV 1991-1992 do lipnja, poginuo je u srpnju 1992. na južnom bojištu kao pripadnik matične postrojbe sa Lošinja.

 

Iz HČZ Samobor i Sv.Nedelja sudjelovalo je 7 časnika. Održana je sjednica Predsjedništva posvećena pripremama za održavanje skupštine Saveza udruga HČZ Zagrebačke županije planirane za 08.09.2015.g , usvojen je Program rada i Financijski plan za 2016. godinu i izvršene pripreme za predstojeće aktivnosti udruge.

 

Samobor, 18.01.2016.

 

Predsjednik

Stožerni brigadir u mirovini

Rozarijo Rozga