IZVJEŠĆE O RADU

HRVATSKOG ČASNIČKOG ZBORA- ZAJEDNICE UDRUGA

ZA: 2016.godinu

 

 

Hrvatski časnički zbor – zajednica udruga u 2016. godini proveo je planirane aktivnosti kako slijedi:

 

 1. Međunarodna suradnja Hrvatskog časničkog zbora-ZU RH u 2016. godini
 2. Osposobljavanje pričuvnih časnika
 3. Obilježavanje obljetnica i blagdana i prezentacija i afirmacija Domovinskog rata i

          njegovih sudionika

 1. Ostale aktivnosti
 2. Zaključak

 

Aktivnosti su provedene uz logističku potporu OS RH i potporu Ministarstva branitelja.

 

 

 1. MEĐUNARODNA SURADNJA HČZ-ZU

 

 

Uz potporu Ministarstva branitelja, u 2016.godini sudjelovali smo na slijedećim međunarodnim aktivnostima:

 

 1. ZIMSKI KONGRES CIOR-a

(sudjelovanje Hrvatske delegacije)

 

Zimski kongres CIOR-a održan je u vremenu od 04.-06.veljače 2016. godine u Briselu, u Zapovjedništvu NATO-a.

 

Na Zimskom kongresu su iz HČZ-ZU RH sudjelovali: njen predsjednik, stožerni brigadir u mirovini, Rozarijo Rozga i brigadir u mirovini Stanislav Linić – dopredsjednik HČZ- ZU – ujedno i  predsjednik Gaminger inicijative – asocijacije pričuvnih časnika srednje Europe.

 

Glavna tema Kongresa bila je uloga pričuvnog sastava u suprotstavljanju ugrozama suvremenog doba.

 

Od programa koji se odvijao tijekom tri dana bitno je napomenuti slijedeće:

 

Na početku kongresa sudionicima se obratio češki general zbora PETR PAVEL – predsjedavajući vojnog odbora NATO-a. U svom obraćanju nazočne je upoznao sa trenutnim događanjima i novostima koje se odvijaju u NATO-u. Posebno se osvrnuo na sigurnosna pitanja općenito i na mediteranu koja su od strateškog interesa za NATO, te o sukobima u Ukrajini i Siriji te angažmanu NATO-a u borbi protiv militantnog islama. Govorio je i o raspoloživim snagama NATO saveza o vojnoj prilagodbi i osposobljavanju pričuve kroz obuku i vježbe.

 

Na drugom dijelu programa održana su izvješćivanja svih predsjednika odbora CIOR-a.

 

 

 

 

 

Na sjednici Predsjedništva CIOR-a vođene su rasprave i donesene slijedeće odluke:

 1. Predsjedavanje CIOR-om od 2016.-2018 – Češa Republika, od 2018.-2020 – Poljska i od 2020-2022. – Njemačka.
 2. Ljetni kongres CIOR-a održati će se od 01.-07.08.2016. godine u MADRIDU – Španjolska, a usvojen je i program kongresa.
 3. Vođena je rasprava o prijedlogu strategije CIOR-a do 2020. godine. U raspravi je bilo različitih mišljenja i prijedloga i na kraju je donijeta odluka da sve zemlje članice  CIOR-a dostave svoje prijedloge do 15.03.2016.godine, te da se rasprava o ovom dokumentu nastavi u travnju 2016. u Sofiji – Bugarska, na IBM-u.

 

U tijeku Kongresa održan je sastanak užeg vodstva GAMINGER INICIJATIVE. Na sastanku su bili prisutni: brigadir Stanislav LINIĆ – predsjednik GI, kapetan korvete Giuseppe Filippo Imbalzano iz Italije i bojnik Andre Roosen – predsjednik organizacijskog odbora slijedećeg sastanka u Dresdenu – Njemačka. Tema sastanka bilo je usklađivanje plana rada na Konferenciji GAMING I od 26.-29.05.2016. godine u Dresdenu, kao i daljnje aktivnosti Gaminger Inicijative.

 

Tijekom boravka u središtu NAO-a u Briselu, delegacija RH sastala se sa predstavnikom RH u NATO-u – general bojnikom Mate Pađenom. U vrlo interesantnom i konstruktivnom razgovoru razmijenjena su mišljenja o viziji organizacije pričuve u OS RH i kako bi u tome HČZ-ZU RH mogao kao organizacija doprinjeti.

 

ZAKLJUČAK:

Cjelokupni boravak na Kongresu CIOR-a u Briselu bio je višestruko koristan za HČZ-ZU i RH iz više razloga:

Ø  Upoznati smo sa nizom novosti koje se trenutno odvijaju u NATO-u i to ćemo prenijeti našim članovima udruge

Ø  Naša cjelokupna aktivnost naznačena je kao pozitivna, što nas obvezuje da moramo i dalje biti aktivni u CIOR-u i povezanosti sa našim OS uz šire uključivanje mladih pričuvnih časnika u rad naše organizacije i CIOR-a.

Ø  Tijekom Kongresa naša delegacija ostvarila je niz kontakata i veza sa vojnim predstavnicima zemalja NATO, EU i ostalima, koje će nam biti od velike koristi tijekom organizacije bilo kakvih aktivnosti u zemlji.

 

Na našoj WEB stranici objavljene su fotografije i članak vezan uz Zimski kongres CIOR-a.

 

 1. KONFERENCIJA GAMINGER INICIJATIVE –GAMING I

(sudjelovanje Hrvatske delegacije)

 

Konferencija Gaminger inicijative – GAMING I održana je u vremenu od 26.do 29. svibnja 2016. godine u njemačkom gradu Dresdenu.

 

U radu konferencije sudjelovale su Njemačka, Hrvatska, Češka, Italija, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Švicarska. Hrvatsko izaslanstvo činili su predsjednik HČZ ZU RH stožerni brigadir u miru, Rozarijo Rozga i predsjednik HČZ grada Vrbovca, brigadir u miru Branko Gačak. Brigadir Gačak mijenjao je potpredsjednika HČZ ZU RH i predsjednika Gaminger inicijative, brigadira Stanislava Linića koji bio spriječen zbog zdravstvenih razloga.

 

Prvi dan rada konferencije (26. svibnja) protekao je u pripremama konferencije na razini predsjednika i čelnika izaslanstava, te u pripremama za prezentacije predstavnika zemalja članica.

 

 

Tijekom drugog dana rada konferencije (27. svibnja) posjetili smo:

 

Središte za obuku časnika Njemačke vojske (German Army Officers School) u Drezdenu. Prezentaciju o zadaćama i radu Središta informirao nas je zapovjednik, brigadni general Harold Gente. Stožerni časnik za obuku pričuve, pukovnik Wolfgang Jeger informirao nas je o obuci pričuvnih časnika. Kao posebnosti njemačkog modela izobrazbe djelatnih i pričuvnih časnika izdvajamo:

–            glavne zadaće je priprema za izvršenje vojnih zadaća, temeljena na oblikovanje pristupa svakog časnika, njihovoj izobrazbi i obuci, te stvaranju vođa/zapovjednika;

–            nepostojanje razlika u obuci/izobrazbi za djelatne i pričuvne časnike (kod obavljanja vojnih zadaća u Njemačkoj se ne spominje dali se radi o djelatnom ili pričuvnom časniku);

–            Središte se bavi permanentnom izobrazbom i obukom djelatnih časnika do najviših zapovjednih razina, tj. 22 godine službe u OS Njemačke;

–            Središte se bavi izobrazbom i obukom pričuvnih časnika za dužnosti do razine zapovjednika bojni, koji uključuje period od ukupno sedam (7) godina izobrazbe i obuke;

–            Interes kandidata za djelatne časnike je izrazito visok i golemim šansama za zapošljavanje u visoko konjunkturnom njemačkom gospodarstvu. Primjerice, za potrebiti godišnji potrebiti broj od 1.000 časnika jave se više od 8.000 kandidata, dok se za potrebite dočasnike javi tri puta više kandidata od potrebitih.

Pripomena: ostali detalji prezentacija predstavnika Središta sadržani su u brošurama Središta.

 

Nakon posjeta Središtu za obuku časnika Njemačke vojske (German Army Officers School) održane su prezentacije na temu: Migrantska kriza i njen utjecaj na sigurnost zemalja članica Gaminger inicijative. Prije održavanja prezentacija izaslanstava Češke, Mađarske i Švicarske, kao uvod u temu prikazan je potresan italijanski dokumentarni film, koji govori o aktivnostima i represiji ISIL-a nad svojim zarobljenicima.

 

Tijekom kasno poslijepodnevnih sati posjetili smo Povijesno vojni muzej u Dresdenu.

 

Trećeg dana rada konferencije (28. svibnja) nastavljene su već spomenute tematske prezentacije izaslanstava Slovačke, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Njemačke i Italije. U ime hrvatskog izaslanstva prezentaciju je održao brigadir Gačak. Sve prezentacije bile su izuzetno dobre, poučne i korisne, pri čemu su posebno zapažene prezentacije izaslanstva Njemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske.

 

Hrvatska prezentacija je dostupna na zahtjev.

 

U nastavku rada trećeg dana konferencije održan je radni sastanak, tijekom kojeg su utvrđene predstojeće aktivnosti Gaminger inicijative, te doneseni drugi zaključci.

 1. Predstojeće aktivnosti:

– sastanak GAMING II. održati će se i Slovačkoj (Bratislava, Zahorne i

Kopčany) od 27. do 30. listopada 2016. godine,

– sastanak GAMING I./2017.  održati će se u Italiji (mjesto će biti naknadno

utvrđeno) u vremenu od 25. do 28. svibnja 2017. godine;

– sastanak GAMING II./2017. održati će se u Češkoj (mjesto će biti naknadno

utvrđeno) u vremenu od 21. do 24. rujna 2017. godine;

– tijekom 2018. godine proljetni sastanak GAMING I. trebala bi organizirati

Mađarska, dok bi jesenji trebala organizirati Slovenija.

 

 

 1. Zaključci:

2.1. Pripremiti ranije dogovorene prezentacije na temu: Mjera zemalja članica u borbi protiv kompjuterskog terorizma, te dostava čelnici švicarskog izaslanstva radi izrade skupnog materijala.

Zadaće HČZ RH ZU: Kontaktirati nadležne institucije Vlade RH, te prikupiti materijal za izradu prezentacije/materijala. Rok: žurno;

2.2. Priprema i dostava materijala/fotografija koji bi se publicirali povodom 25-te godišnjice Gaminger inicijative.

Zadaća: Tijela HČZ RH ZU će pronaći i dostaviti materijale predstavnici za javnost Gaminger inicijative, švicarskoj predstavnici, pukovnici Heidi Kornek. Rok: trajno;

2.3. Na razini država članica pokrenuti postupak razmatranja dugoročnog modela financiranja udruga zemalja članica Gaminger inicijative, te rasprava na narednim sastancima GAMING.

Zadaća: predložiti koncept dugoročnih i trajnijih izvora financiranja HČZ RH ZU. Rok: trajno.

2.4. U cilju poboljšanja komunikacije potrebno je držati stalno ažurne kontakte predstavnika država članica.

Zadaća: trajna. Rok: kontinuirano.

2.5. Zahvala HČZ RH ZU za izvrsno organiziran sastanak GAMING II. u RH.

2.6. Status Češke udruge unutar Gaminger inicijative je međunarodno-pravno neupitan. Zadaća nema, jer se odgovor tražio na ranije pitanje jedne od država članica.

2.7. Švicarska predstavnica predložila sadržaj tzv. Press Mape, koja sadrži standardizirane obrasce za prijave sudjelovanja u radu sjednica GAMING I. i II.

Zadaće: Središnja tijela HČZ RH ZU. Rok. Trajno.

2.8. Švicarska predstavnica predlaže promjene u radu proljetnih i jesenskih sastanaka GAMINGA, te promjene sadašnjeg naziva završne večere u naziv: Časnička večera;

2.9. Slovenski predstavnici ističu značaj vračanja Austrije (kao jednog od osnivača inicijative koja nosi ime austrijskog mjesta u kojem je ustrojena inicijativa).

Zadaća: Predstavnici Italije i Švicarske. Rok: do jesenjeg sastanka u Bratislavi.

 

Nakon radnog sastanka o predstojećim zadaćama posjećeno je Vojno groblje u Dresdenu na kojem su pokopane žrtve 1. i 2. svjetskog rata. Posjećeni su i značajni povijesni, kulturni i vjerski objekti i znamenitosti Dresdena.   

 

Četvrtog dana rada konferencije (29. svibnja) posjećeni su značajni povijesni, kulturni i vjerski objekti i znamenitosti Berlina.

 

Opći zaključci:

 1. Za HČZ RH ZU sudjelovanje u radu GAMING I. bilo je izrazito korisno. Iz prezentacija predstavnika zemalja članica dobivene su informacije o načinima rješavanja i utjecaju migrantske krize na specifične nacionalne sigurnosne situacije zemalja članica;
 2. Članstvo HČZ RH ZU tijekom predstojećih aktivnosti biti će informirano o radu izvještajne konferencije, te o specifičnostima gledanja na krizu hrvatskog izaslanstva, te nekih izaslanstava zemalja članica.

 

Na našoj WEB stranici objavljene su fotografije i članak vezan uz Konferenciju GAMING I u Dresdenu.

 

 1. VOJNOREDARSTVENO HODOČAŠĆE U LOURDES

 

Na 58. međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu od 17. do 24. svibnja 2016. godine sudjelovao je jedan predstavnik Hrvatskog časničkog zbora RH – gospodin Damir Haberle iz HČZ grada Samobora i Svete Nedjelja –ujedno i glavni tajnik HČZ-ZU. Po ovoj aktivnosti nismo imali financijskih izdataka, obzirom da je naš predstavnik sudjelovao po pozivu za prijavu Ministarstva branitelja RH od 30.03.2016., klasa:007-03/16-0001/3, ur.broj:522-03/1-2-2-16-3.

 

 1. RAFTING NA KUPI – „Kupa 2016“ –
 2. Međunarodni susret pričuvnih časnika Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

 

U subotu, 30.srpnja 2016. godine po lijepom sunčanom vremenu , održano je tradicionalno druženje časnika Hrvatske i Slovenije na 2.Međunarodnom raftingu na rijeci Kupi – Kupa 2016“.

Okupljanje je bilo na hrvatskoj obali Kupe u Velikoj Paki, a završno slavlje na slovenskoj strani Kolpe u Metliki, na kupalištu pokraj samog mosta u Jurovskom Brodu.

 

Susret je započeo okrjepom uz zajutrak, a potom se nastavio raftingom po Kupi – Kolpi uz četverosatno veselje i vodenim radostima. Na kraju, uz domaću slovensku glazbu, ukusno jelo i osvježavajuća pića, više od 25o sudionika potvrdilo je spremnost na novo druženje iduće godine. Ovo je 18. spust Kolpom –Kupom kojeg su ostvarili slovenski časnici i kojima su se u dva zadnja pridružili hrvatski časnici.

 

Spustu su se odazvali i vojni atašei u Sloveniji iz SAD-a i Kine , dok je ruski bio spriječen obvezama zbog dolaska Vladimira Putina, predsjednika Rusije u Sloveniju.

 

Svoj udio u organizaciji cjelodnevnog događanja, između mnogobrojnih zaslužnih volontera, uzeli su Anton Krašovec, predsjednik Zveze časnika Bele Krajine, Igor Majetić, predsjednik Saveza udruga časnika KŽ, Ivan Kolenc-Loptica u ulozi sveprisutnog koordinatora, Nikola Sopčić, načelnik općine Žakanje i Darko Zevnik, župan Metlike. I sa slovenske i hrvatske strane odazvali su se časnici iz svih krajeva zemlje. Hrvatsku su stranu zastupali predstavnici svih postrojbi koje su djelovale na području županije karlovačke. Između mnogih pojedinaca, organizirano su stigli časnici iz svih gradova karlovačke županije i Zagorja.

 

 1. PRIPREME ZA Konferenciju Gaminger Inicijative -GAMING II – planiranu za 27.-30.listopada 2016.godine u Bratislavi-Slovačka

 

Dana 14.09.2016.godine izvršena je priprema za odlazak tročlane delegacije na Konferenciju Gaminger Inicijative _ GAMING II u Republiku Slovačku – u Bratislavu.

U trenutnu priprema nije se moglo znati da će Konferencija GAMING II biti odgođena.

Obzirom na činjenicu da RH predsjedava Gaminger Inicijativom u razdoblju od 2015.-2017.godine i značaj same konferencije pripreme su bile neophodne.

 

 1. Tematske sjednice Tijela HČZ-ZU (Središnji odbor, Nadzorni odbor i Sud časti)

i 11. Izvještajni Sabor

 

Dana 14. i 15.09.2016. godine održane su Tematske sjednice Tijela HČZ-ZU (Središnjeg odbora, Nadzornog odbora i Suda časti) i 11. Izvještajni Sabor HČZ-ZU u Vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju.

Na navedenim aktivnostima podnijeta su izvješća o radu i financijsko izvješće vezano i za Međunarodne aktivnosti HČZ-ZU.

Nakon provedene rasprave Izvješće o radu i Financijsko izvješće HČZ-ZU usvojeni su jednoglasno, a izrađen je i Plan Međunarodne suradnje HČZ-ZU za 2017. godinu, te Financijski plan za istu.

 

 1. Članarina CIOR-u

 

Godišnja članarina CIOR-u obveza je svih članica CIOR-a.

Dana 20.12.2016. godine plaćena je članarina CIOR-u u iznosu =1.450,00 EUR (što je na dan uplate iznosilo =10.991,00 kn) za razdoblje:01.10.2016.-30.09.2017.g.

 

 1. INFORMIRANJE ČLANSTVA I JAVNOSTI

 

Programi međunarodnih aktivnosti objavljuju se tri mjeseca prije održavanja na WEB stranicama CIOR-a i Gaminger Inicijative.

Nakon održanih aktivnosti o tijeku istih pored WEB stranica CIOR-a, GI i HČZ-ZU daju se objave i u elektronskim medijima države gdje su se aktivnosti provele

 

O provedenim aktivnostima objavljeno je puno članaka i fotografija koji su dostupni na WEB stranicama HČZ-ZU, CIOR-a i GI.

 

 1. OSPOSOBLJAVANJE PRIČUVNIH ČASNIKA

 

Hrvatski časnički zbor – zajednica udruga u 2016. godini uspješno je proveo sve planirane aktivnosti, za koje smo najvećim dijelom dobili potporu OS RH

 

U nastavku dajemo opis aktivnosti prema redoslijedu provedbe.

 

OPIS AKTIVNOSTI:

 

2.1.    SUSRET ČASNIKA POD NAZIVOM „KNIN 2016“

Tradicionalni susret pričuvnih časnika u 2016. godini održan je u dana 10. i 11. 06. 2016.godine. Na susretu je bilo nazočno 220 časnika – članova HČZ iz cijele RH. Susret je održan u Kninu, Miljevcima, Splitu, Sinju i Hrvacama pod pokroviteljstvom načelnika OS RH .

 

Na početku valja naglasiti, a što je u pozdravnom govoru istakao predsjednik ZU HČZ RH umirovljeni stožerni brigadir Rozarijo Rozga, da je susret održan, kao i svih proteklih godina, pod pokroviteljstvom  Ministra obrane RH i Načelnika Glavnog Stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske  te  povodom 25-te obljetnice osnutka OS RH i HKoV i  sedme obljetnice članstva RH u NATO Savezu.

Susret je otpočeo u Kninu obilaskom nove crkve Gospe Hrvatskog velikog Krsnog zavjeta. U impozantnom sakralnom zdanju sudionike je pozdravio i s unutrašnjošću crkve upoznao fra Petar Klarić.

Potom su se sudionici uputili na Kninsku tvrđavu gdje su imali prigodu obići muzej „Oluje“ kao i ostale znamenitosti ove u povijesti vrlo važne obrambene fortifikacije  koja je u našoj novijoj povijesti odnosno u završnici Domovinskog rata postala „Simbol pobjede“.

Nakon obilaska Kninske tvrđave upriličeno je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima ispred spomenika Hrvatske pobjede „Oluja 95“ na Trgu dr. Ante Starčevića u centru grada.

 

Vijenac i svijeće u ime NGS HV i Gardijske motorizirane brigade HV položio je  načelnik stožera brigade brigadir Tihomir Kundid sa suradnicima, u ime ZU HČZ RH vijenac i svijeće u pratnji dopredsjednika položio je predsjednik ZU HČZ RH stožerni brigadir Rozario Rozga te su svijeće položila i izaslanstva županijskih i gradskih organizacija ZU HČZ RH.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu  u domu HV u Kninu načelnik stožera Gardijske motorizirane brigade HV brigadir Tihomir Kundid održao je predavanje na temu“ Ustroj, namjena i zadaće motorizirane gardijske brigade s naglaskom na sudjelovanju u mirovnim misijama“. Uz niz informacija koje je brigadir Tihomir Kundid prezentirao o ovoj vrlo jakoj i suvremeno ustrojenoj i opremljenoj profesionalnoj postrojbi HV, koja u potpunosti primjenjuje NATO standarde,  svakako je važno istaći da je ona nastala iz ratnih gardijskih brigada HV(1. gbr HV „Tigrovi“, 2. gbr HV “Gromovi“, 7. gbr HV „Pume“ i 9. gbr HV „Vukov“) i da njeguje siječanja na iste.

Ručak za sve sudionike je organiziran također u Domu HV u Kninu nakon čega su se sudionici uputili u selo Drinovce na području Miljevaca u Šibenskom zaleđu.

U Drinovcima  je na spomen obilježju pored župne crkve odana počast poginulim braniteljima u Miljevačkoj operaciji,  a samo predavanje o Miljevačkoj operaciji  održao je ratni zapovjednik 113. Šibenske brigade HV umirovljeni brigadir Ivan Bačić, na vidikovcu iznad  Visovačkog jezera (na kome se nalazi i otok Visovac s poznatim franjevačkim samostanom i crkvom iz 17-tog stoljeća).

 

U svom izlaganju brigadir Bačić je između ostalog istakao da je operacija pokrenuta 21.  lipnja 1992. godine nakon niza zločina neprijateljske vojske nad civilima u okupiranim Miljevačkim selima, naseljenim isključivo hrvatskim stanovništvom, te da su ista( sedam sela) oslobođena već 22. lipnja 1992. godine sa čime je stanovništvo stavljeno pod zaštitu HV  te da je smanjena topnička ugroza grada Šibenika i okolice.

Izlaganjem umirovljenog brigadira Bačića završen je službeni dio prvog dana susreta te su sudionici upućeni na odmor u Split.

Drugi dan susreta otpočeo je u Sinju odavanjem počasti kod spomen obilježja za poginule branitelje s područja Sinja te je nastavljen u gradskoj kino sali.

O počecima Domovinskog rata, ustrojavanju ratnih postrojbi s naglaskom na 126. Sinjsku brigadu HV i ratnim djelovanjima izlaganja su imali ratni zapovjednici iste brigade umirovljeni general Veselko Gabričević (prvi zapovjednik) i umirovljeni pukovnik Zdravko Škarpa.

O vojnoj operaciji „Peruča 1993. godine“ govorili su umirovljeni pukovnik Zdravko Škarpa, tadašnji zapovjednik 126. Brigade HV i  zapovjednik operacije  i  umirovljeni bojnik Ivan Vuko, tadašnji načelnik inženjerije 126. brigade HV te je prikazan i desetominutni film o spašavanju HE Peruča i sprječavanju „kataklizme“ koja je prijetila ostalim  Hidro elektranama  smještenim nizvodno  i preko 20 000 stanovnika toga kraja,  nakon što su branu 28.01.1993. godine  minirale četničke snage iz Knina ( s kako je procijenjeno 30 tone eksploziva). Kao što je mnogima poznato prve prijetnje za miniranje HE Peruča izrekao je 18.09.1991. godine general tadašnje JNA i zapovjednik Kninskog korpusa Ratko Mladić odmah nakon njenog zauzimanja a razlog  za miniranje po tadašnjim pokazateljima bila je odmazda za gubitak Maslenice a što se nije moglo dogoditi bez odobrenja vojnog vrha iz Beograda.

Nakon upečatljivih izlaganja i filma o spašavanju HE Peruča sudionici susreta su obišli impozantni  muzej Sinjske alke i svetište Gospe Sinjske te su se potom uputili u obilazak   HE Peruča.

Na HE Peruča sudionike susreta je dočekao  g. Ivica Vrca sadašnji rukovoditelj HE i jedan od stručnjaka HEP-a  koji je neposredno nakon njenog oslobađanja  pristupio, u suradnji s načelnikom inženjerije 126. brigade HV bojnikom Ivanom Vuko,  iznalaženju stručnog rješenja za izbjegavanje  katastrofe ogromnog razmjera  a što su na sreću uspjeli oslobađanjem odljevne cijevi, što je pak  omogućilo postupno slabljenje pritiska na branu. Ubrzo nakon toga moglo se pristupiti i sanaciji brane i elektro-energetskog postrojenja.

U vrlo iscrpnom izlaganju g. Ivica Vrca upoznao je članove  HČZ RH sa nizom  tehničkih i ostalih podataka o akumulacijskom jezeru i HE Peruča, opisao je kako  su on i ostali djelatnici HEP-a zajedno s inženjercima HV-a uspjeli u kritičnom vremenu nakon miniranja spriječiti uništenje brane  te im neposrednim obilaskom  prezentirao sve najvažnije sklopove HE  na osnovu čega su mogli  steći jasnu sliku o ogromnom značaju ove HE za Republiku Hrvatsku i mogućim katastrofalnim posljedicama koje su izbjegnute.

Dakle između ostalog moglo se zaključiti  da bi uz ogromne ljudske gubitke i uništenje velikog broja naselja i svekolike infrastrukture bio uništen i najveći dio elektro-energetskog potencijala koji opskrbljuje velik dio gradova i naselja južnog dijela RH a što bi u ukupnosti imalo nesagledive posljedice.

Posjetom  HE Peruča službeni dio ovog zasigurno uspješnog Susreta ZU HČZ RH  bio je završen.

Susret je medijski popraćen na TV i Radio Knin, Radio Novska i na  internetskim stranicama Grada Knina, Novske, Koprivnice i WEB stranici HČZ-ZU.

 

Ovaj susret pričuvnih časnika bio je dobro organiziran i proveden je na opće zadovoljstvo sudionika.

 

2.2.    4.PROŠIRENA SJEDNICA SREDIŠNJEG ODBORA HČZ-ZU

 

U vremenu od 13.-17.rujna 2016. godine organizirana je i održana 4. proširena sjednica Središnjeg odbora HČZ-ZU u vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju.

 

Nakon dolaska i smještaja sudionika sjednice dana 13.i 14.09.2016. godine, izvršene su skupne i individualne pripreme za 4. sjednicu Središnjeg odbora, a članovi Nadzornog odbora i Suda časti održali su i sjednice svojih tijela.

 

Središnji odbor HČZ-ZU sastao se je na redovnoj sjednici dana 14.rujna 2016. godine sa ciljem realizacije odluka Sabora koji je održan 05.06.2015. u Osijeku. Prisutni su bili predstavnici svih članica HČZ-ZU osim HČZ Istarske županije i HČZ Grada Zagreba.

Na sastanku Središnjeg odbora donijete su i slijedeće odluke:

o   Izvršene su pripreme za održavanje 11.izvještajnog Sabora HČZ-ZU

o   Detaljno su razrađeni i usvojeni: Plan rada i Financijski plan HČZ-ZU za 2016. godinu

Detaljan rad Središnjeg odbora opisan je u Zapisniku

Osim službenog dijela rada tijela sabora i sudjelovanja na saboru članovi HČZ-SU Karlovačke županije imali su i susret sa članovima braniteljske udruge čiji su članovi 1991 godine bili na Karlovačkom ratištu .Tom prilikom je posjećeno i groblje u Malom Lošinju gdje su zapaljene svijeće na grobovima palih i umrlih branitelja.

2.3.    11.sabor HČZ.ZU

 

 1. Sabor održan je u četvrtak, 15.rujna 2016. godine s početkom u 09,00 satu u Vojarni „Kovčanje“ na MalomLošinju

 

Na 11. Izvještajnom saboru raspravljano je između ostalog i o slijedećem:

– Izvješće o radu za 2015.godinu,

– Financijsko izvješće za 2015.godinu

– Plan rada HČZ-ZU za 2017.godinu

– Financijski plan za 2017.godinu

– Ostalo

 

 • Podnijeta izvješća, te Plan rada i Financijski plan HČZ-ZU za 2017. godinu usvojeni su jednoglasno, a donijete su i potrebne Odluke.

 

Detaljan rad Sabora opisan je u Zapisniku.

 

2.4.    Gađanje iz AP i pištolja za HČZ Zagrebačke županije i HČZ gradova: Zagreb,

          Novska, Pakrac-Lipik, Koprivnica i Virovitica

 

U subotu 01.10.2016. godine na strelištu MUP-a RH „Bosna“ kod Vrbovca, u organizaciji HČZ-a Grada Vrbovca i suorganizaciji Policijske postaje Vrbovec te uz  potporu Hrvatske vojske, održano je natjecanje u ciljanju iz automatske puške AK  47 7,62mm  i samokresa HS 2000 9mm.

Tom prigodom je Hrvatska vojska za  sudionike natjecanja održala i prezentaciju  Hrvatske jurišne puške  odnosno modela  VHS i VHS-2 koji su u velikoj mjeri uvedeni  u službenu uporabu HV-a i specijalnih i interventnih postrojbi MUP-a. Dakle članovi  Hrvatskog časničkog zbora RH imali su prigodu upoznati se sa svim tehničkim osobinama ove puške koja spada u svjetski vrh pješačkog naoružanja te su imali i prigodu naučiti i istu rastaviti na osnovne dijelove i naravno sastaviti. Također valja napomenuti da je uz prezentaciju pušaka prezentirana i tehnička dokumentacija svih modela Hrvatskog samokresa  koje, kao i puške, proizvodi tvrtka HS Produkt iz Karlovca.

Na natjecanju je nastupilo 85 pričuvnih časnika iz  udruga iz RH i jedne iz susjedne Republike Slovenije i to: udruga pričuvnih časnika Republike Slovenije iz grada Brežica, HČZ Vrbovec, HČZ Ivanić Grad, HČZ Samobor, HČZ Novska, HČZ Koprivnica i HČZ Virovitica. Radi se o tradicionalnom natjecanju dijela udruga s prostora Kontinentalne Hrvatske koje uz druženje časnika i dočasnika ima i svrhu održavanja temeljnih vojnih vještina. Natjecanje je zasigurno organizirano na visokoj razini pridržavanjem svih potrebnih mjera sigurnosti te organizatori zaslužuju svaku pohvalu.

Vrednovanje rezultata bilo je pojedinačno dodjelom pehara za svaku disciplinu a medalje su dodijeljene i najboljim pojedincima iz svake udruge također za svaku disciplinu kao i vođama ekipa.

 

REZULTATI NATJECANJA: Rezultati POJEDINAČNO:

Samokres  HS-2000: 1.mjesto –  Tomislav Herceg,  iz HČZ  Novska 2.mjesto –  Zoran Palčić,  iz HČZ  Ivanić Grad 3.mjesto –  Zoran Kozjak,  iz HČZ Virovitica

Automatska puška AK-47: 1.mjesto – Vlado Paurić, iz HČZ Virovitica 2.mjesto –  Zlatko Svetličić, iz HČZ Ivanić Grad 3.mjesto –  Saša Smuđ, iz HČZ  Ivanić Grad

Dakle može se ponoviti i zaključiti da je ciljanje  provedeno u najboljem redu, uz vrlo povoljne vremenske uvjete i na opće zadovoljstvo sudionika.

 

2.5.    ŽUPANIJSKO TAKMIČENJE U STRELJAŠTVU

          HČZ KARLOVAČKE ŽUPANIJE

 

Dana 15.10.2016.godine u vremenu od 08,30 do 12,30 sati, na strelištu JAMADOL, održano je takmičenje u streljaštvu iz AP i Pištolja HČZ Karlovačke županije.

SU HČZ Karlovačke županije izvršio je takmičenje  u streljaštvu  iz automatske puške AK 47  7,62 mm i iz samokresa HS 2000  9 x 19 mm u sklopu obilježavanja 25.Godina ustroja ZNG /HV u Karlovačkoj županiji   za svoje članove ,pripadnike ratnih postrojbi  Karlovačke županije ( 110 br, 129 br,137 br,143 br, 1gbr, 2gbr,13DP,14 DP OMP, spec.pol, 6 TRD. Takmičenju se odazvalo 52 učesnika., a utrošeno je sve streljivo.

 

REZULTATI NATJECANJA:

PUŠKA EKIPNO:                                                         PUŠKA POJEDINAČNO:

1.KARLOVAČKA GRAĐANSKA GARDA   200 po.                  1.ANTONIO LOVINČIĆ    KGG            73

2.HČZ OGULIN                                               171 po.                  2.DENIS MANOJLOVIĆ   KGG            72

3.HČZ DUGA RESA                                        145 po.                  3.VEDRANKO BROZOVIĆ  HČZ OG. 72

 

PIŠTOLJ  EKIPNO                                                       PIŠTOLJ POJEDINAČNO

1.HČZ DUGA RESA                                      116 po.                   1.DENIS MANOJLOVIĆ KGG              46

2.2.grb.GROM                                                103 po.                   2.BRANKO PETRAK HČZ D RESA      45

3.KARLOVAČKA GRAĐANSKA GARDA 100 po.                   3.IVICA BATARILOVIĆ 2grb grom       43

Takmičenje u gađanju proteklo je u najboljem redu.

Na kraju takmičenja podijeljeni su pehari i medalje najboljima u disciplini AP i Pištolje, te ukupnim ekipnim pobjednicima.

 

2.6.    Sjednice i skupštine HČZ gradova i županija

 

 • Izborno-izvještajne skupštine HČZ održane su u slijedećim gradovima: Virovitica, Pakrac-Lipik, Novska, Ogulin, Samobor, Ivanić Grad, Vrbovec, te u HČZ Koprivničko-križevačke županije i Karlovačke županije.

Na ovim skupštinama podnijeta su i usvojena izvješća: o radu, financijska izvješća, izvješća Nadzornih odbora i Suda časti. U sklopu održavanja skupština odane su počasti poginulim Hrvatskim braniteljima i održana su druženja časnika – članova HČZ i gostiju, a na istima je nazočio predsjednik HČZ-ZU – stožerni brigadir u mirovini Rozarijo Rozga.

 • Skupštine su održale i ostale članice HČZ-ZU, osim HČZ Grada Donja Stubica i HČZ Šibenik
 • Na svim održanim skupštinama usvojeni su Planovi rada i Financijski planovi.

 

2.7       INFORMIRANJE ČLANSTVA I JAVNOSTI

 

Na našoj WEB stranici mjesec dana prije održavanja aktivnosti objavljujemo programe provedbe.

U tijeku i nakon održavanja programa pored objava elektronskih medija (novine, radio, TV na lokalnoj i državnoj razini) na našoj WEB stranici dajemo detaljne obavijesti o provedbi aktivnosti.

O provedenim aktivnostima objavljeno je puno članaka i fotografija , a isti su dostupni na WEB stranicama HČZ-ZU RH

 

 1. OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA I BLAGDANA I

       PREZENTACIJA I AFIRMACIJA DOMOVINSKOG RATA I NJEGOVIH   SUDIONIKA

 

o   Dana 01.03.2016. godine obilježena je 25. obljetnica početka domovinskog rata u Pakracu. U sklopu obljetnice održan je mimohod branitelja i odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima.

o   Dana 31.03.2016. godine održan je komemorativni skup na Plitvicama i obilježena je 25. godišnjica Krvavog Uskrsa i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika – Josipa Jovića. Izaslanstvo HČZ RH bilo je nazočno na ovom skupu u sklopu Braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog Rata RH. Položen je vijenac i upaljene su svijeće. Obljetnica je održana po državnom protokolu, a nositelj obilježavanja bio je MUP RH.

o   Dana 01.05.2016. godine obilježena je 21.obljetnica vojno-redarstvene operacije “Bljesak” u Okučanima. Izaslanstvo HČZ-ZU. Na čelu s predsjednikom HČZ-ZU stožernim brigadirom Rozarijom Rozga na ovom skupu bilo je nazočno i 30 članova iz HČZ Gradova Pakrac-Lipik i Novska. Odana je počast poginulim Hrvatskim braniteljima, položen je vijenac i upaljena svijeća kod spomenika u Okučanima.

o   Dana 28.svibnja 20165. godine održana je svečanost obilježavanja 25. obljetnice Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana HKoV-a u Zagrebu po državnom protokolu. Predsjednik HČZ-ZU prisustvovao je sa 2 člana iz vodstva HČZ-ZU na svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu po pozivu Ministra obrane RH i Načelnika GS OS RH.

 

o   Dana 21.06.2016. godine predsjednik HČZ-ZU bio je nazočan na obilježavanju 24.obljetnice oslobođenja Miljevačkog platoa na poziv gradonačelnika grada Drniša. Izvršeno je polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Drinovcima. Oba obljetnica održana je po državnom protokolu

o   Dana 02.07.2016. godine održano je svečano obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u Vrbovcu. Na svečanom obilježavanju, polaganju vijenaca poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i druženju branitelja Zagrebačke županije prisustvovali su i časnici iz HČZ.

o   Dana 04. i 05.08.2016. godine obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 21. obljetnica vojno-redarstvene akcije „Oluja“ u Kninu., a na ovom obilježavanju bio je nazočan predsjednik HČZ-ZU Rozarijo Rozga, sa cca 150 časnika. Financijske troškove za prijevoz financirale su županijske i gradske organizacije HČZ kotizacijom članova.

o   Dana 16.09.2016. godine HČZ-ZU sudjelovao je na obilježavanju 25. obljetnice HRM u Šibenku, na poziv Zapovjednika HRM. Na ovoj obljetnici bilo je nazočan predsjednik HČZ-ZU Rozarijo Rozga, stožerni brigadir u mirovini.

o   Dana 30.rujna 2016.godine obilježena je 25.obljetnica preuzimanja vojarne u Koprivnici i Dan koprivničkih branitelja. Nakon mise i polaganja vijenaca ispred Križa života organiziran je mimohod hrvatskih branitelja do glavnog trga. Nakon toga uslijedilo je otkrivanje spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu. Na ovoj važnoj obljetnici bili su nazočni predsjednik i glavni tajnik HČZ-ZU.

o   Dana 02.10.2016. godine izaslanstvo HČZ-ZU, na čelu s predsjednikom, sudjelovalo je na 16. hodočašću hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Mariji Bistrici na poziv Ministarstva branitelja, a u sklopu hodočašća Hrvatske vojske i policije.

o   Dana 07.10.2016.godine, na poziv predsjednika Hrvatskog Sabora, predsjednik HČZ-ZU nazočio je na obilježavanju 25.obljetnice neovisnosti RH

o   Dana 14.10.2016.godine organiziran je obilazak prve crte bojišnice u Zadarskom zaleđu sa učenicima Srednje strukovne škole Samobor i Ekonomsko, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor. Tom prigodom održani su sati povijesti na terenu i odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima

o   Dana 28.listopada 2016.godine obilježena je 25.obljetnica 76.samostalnog bataljuna HV Pakrac. Ova obljetnica organizirana je od strane HČZ grada Pakrac-Lipik. Položeni su vijenci na spomen obilježjima Hrvatskim braniteljima u gradovima Lipik i Pakrac, održana je sveta misa zadušnica za poginule branitelje, te svečana tribina u prigodi obilježavanja dana 76.samostalnog bataljuna HV Pakrac.

o   Dana 29.10.2016. godine obilježena je 25.obljetnica stradanja pripadnika 151. samoborske brigade, 105. bjelovarske brigade, 117. koprivničko-križevačke brigade, 125.br.Novska, 1.gbr Tigrovi, 51.samostalne bojne Vrbovec i 65.samostalnog bataljuna Ivanić Grad na Motelu Trokut u Novskoj. Na ovoj komemoraciji bilo je nazočno cca 260 članova HČZ RH, na čelu s predsjednikom HČZ-ZU. Komemoracija na motelu Trokut odvijala se po protokolu Grada Novske. Ovaj događaj popraćen je u elektronskim i tiskanim medijima

o   Dana 04.11.2016. godine u Koprivnici su obilježeni: 25.obljetnica osnutka 117.br“R“ ZNG i Dan grada Koprivnica i održano je druženje časnika HČZ Koprivničko-križevačke županije. Na ovim aktivnostima sudjelovala je delegacija HČZ-ZU na čelu s predsjednikom koji se je prigodnim riječima obratio nazočnima.

o   Dana 18.11.2016. godine izaslanstva HČZ-ZU sudjelovala su u obilježavanju 25.obljetnice stradanja mještana u mjestu Škabrnja i odavanju počasti Vukovarskim žrtvama u Domovinskom ratu 1991.godine. Predsjednik HČZ-ZU, stožerni brigadir Rozarijo Rozga bio je na čelu izaslanstva HČZ-ZU u Škabrnji. Na obilježavanju u Škabrnji organizirano su prisustvovali časnici iz HČZ županija i gradova. Na ovim obljetnicama u  Vukovaru i Škabrnji bilo je nazočno cca.200 članova HČZ RH.

 

o   Vodstva HČZ županija i gradova redovno su bili nazočni na obilježavanju godišnjica, blagdana i značajnih datuma iz naše suvremene povijesti na prostoru cijele RH u sklopu županijskih i gradskih protokola, a osobito obilježavanja dana ratnih domicilnih postrojbi povodom obilježavanja 25.obljetnice formiranja OS RH, Dana OS RH i HKoV.

 

 • OSTALE AKTIVNOSTI

 

 • HČZ-ZU aktivno se uključio u 6 timova vezano za izradu novog zakona o Hrvatskim braniteljima

 

 • HČZ Grada Osijeka, pored planskih aktivnosti HČZ-ZU, aktivno se uključio i bio je nositelj slijedećih aktivnosti:
  • „Sjećanje 2016“ – Dan osječkih branitelja i 25.godina 106.brigade ZNG RH
  • 5.Kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji „Na prvoj crti zdravlja“ u Osijeku
  • Predstavljanje knjige „Kazivanja osječkih branitelja“

 

 1. OSTALE AKTIVNOSTI

 

          Logističku i ostalu traženu potporu, sukladno zapovijedima, pružili su nam:

 

v  Za provedbu planiranih aktivnosti logističku potporu pružile su nam sve ustrojbene jedinice OSRH, sukladno zapovijedi iz veze.

v  Sukladno traženom odobrenju ostvareni su kontakti sa zapovjedništvima radi usuglašavanja provedbe planiranih aktivnosti, uz našu prethodnu najavu, kako ne bi remetili njihove redovne aktivnosti, te ulasci u vojne objekte u kojima smo provodili planirane aktivnosti za delegaciju HČZ-ZU na čelu s predsjednikom, stožernim brigadirom u mirovini Rozarijom Rozga.

 

 1. ZAKLJUČAK

 

            Planirane aktivnosti HČZ-ZU u 2016. godini provedene su u cijelosti (osim međunarodnih aktivnosti zbog zaustavljanja financiranja HČZ-ZU od strane MORH) uz potporu OS, sukladno zapovijedi Načelnika GS OS RH iz veze.

            Prema iskazanom zadovoljstvu sudionika na planiranim aktivnostima HČZ-ZU svi programi su bili dobro organizirani i ispunjeni aktivnostima, a nadasve su korisni za pričuvne i umirovljene časnike Hrvatske vojske.

            Logistička potpora GS OS u cijelosti je provedena i bez iste HČZ-ZU ne bi mogao provesti planirane aktivnosti, a osobito ne bi mogao provesti aktivnosti vezane uz Osposobljavanje pričuvnih časnika.

 

 

Mali Lošinj, 07.09.2017.

 

                                                                                      PREDSJEDNIK

                                                                                       Rozarijo Rozga

                                                                             stožerni brigadir u mirovini

 

 

 

 

 

 

 

 HČZ RH-ZU je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge                                                                                              

HČZ RH-ZU je partner Nacionalne zaklade u provedbi Decentraliziranog modela financiranja civilnoga društva u Republici Hrvatskoj

HČZ RH-ZU je partner Nacionalne zaklade u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica

HČZ RH-ZU je Centar znanja u području društvenog razvoja u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom

HČZ RH-ZU je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje kroz Tematski fond Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0