Izobrazba - MODUL 1. (temeljne informacija) za HČZ Saveza udruga Zagrebačke županije, HČZ Vrbovec, HČZ Samobor i Sv. Nedelja te HČZ Ivanić-Grad

Vrbovec, Gradska vijaćnica, 16. prosinca 2023.

Izrada ovog materijala omogućena je financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sadržaj je isključiva odgovornost HČZ-ZU.

Informacije sadržane u ovoj izobrazbi dobivene su tijekom serije izobrazbi u organizaciji NZRCD tijekom prijelaznog, pripremnog razdoblja Sustavnih podrški i služe u svrhu daljnjeg prijenosa znanja s razine HČZ-ZU na čelne strukture u matičnim udrugama i zupanijskim Savezima udruga Hrvatskog časničkog zbora. Konačni cilj je prijenos relevantnih informacija radi osposobljavanja unutarnjih potencijala udruga-članica za prijave na javne pozive i natječaje koje će u financijskom razdoblju 2021. – 2027. objavljivati institucije Vlade RH (PT-1 i PT-2) i biti financirani sredstvima EU fondova. 

Branko Gačak

Izobrazba u trajanju od dva školska sata kojoj je nazočilo više od četrdeset predstavnika središnjih tijela HČZ Saveza udruga Zagrebačke županije županije i udruga HČZ Vrbovca, HČZ Samobora i Sv. Nedelje i HČZ Ivanić-Grad održana je nakon sjednice Skupštine HČZ-a Vrbovec. Ovu, kao i prethodne izobrazbe u Zagrebu i Koprivnici te planiranu slijednu izobrazbu u Sv. Petru Orehovcu održao je voditelj projekta Nacionalne sustavne podrške Branko Gačak.

Od ostalih predstavnika organizacije civilnog društva (OCD) izobrazbi su nazočili predstavnivi vrbovečke HVIDRA-e te predstavnici izvršnih i predstavničkih tijela Općine Gradec i Dubrava. Voditelj izobrazbe je naglasio kako će se izobrazba nastaviti u okviru programa Nacionalne sustavne podrške NZRCD tijekom 2024. te da osim interesa članica HČZ-ZU, izobrazbi moći nazočiti i druge braniteljske i stradalničke udruge, zatim druge OCD, kao i predstavnici JL(R)S.

U okviru uvodnog dijela izobrazbe voditelj projekta Branko Gačak ponovio je zaključke vezane uz razvojnu suradnju s NZRCD u okviru centara znanja za društveni razvoj civilnog društva te upoznao s serijom od dvadest i šest (26) modula izobrazbi prijelaznog, pripremnog razdoblja Nacionalne sustavne podrške koji se provode u cilju prijelaza na novu sustav podrške, koji započinje od 1. siječnja 2024. godine. Cilj mu je stjecanje novih stručnih kompetencija i izgradnja unutarnjih kapaciteta u udrugama-članicama u sastavu HČZ-Zajednice udruga za prijave na natječaje (nacionalne i ESF+) koji će biti financirani europskim sredstvima. Konačni cilj ovih aktivnosti je – ne samo jačanje kapaciteta OCD-a, već i onih u lokalnim zajednicama (prvenstveno onih manjih na općinskim razinama) radi prijava na javne pozive i natječaje i korištenja sredstava europskih fondova. 

U okviru temeljnog modula izobrazbe poseban naglasak je dat na pitanja institucionalnog okvira fondova EU, zatim na provedbu podrški i dokaznoj dokumentaciji vezanoj uz nacionalno i EU zakonodavstva.

  • Tekst: Branko Gačak, glavni tajnik HČZ-ZU i voditelj projekta tijekom PPR SP
  • Fotografije: Branko Gačak i Igor Sabolić (HČZ Vrbovec)
  • Dizajn mrežne stranice: Stanislav Linić, web-master HČZ-ZU
  • Obrada fotografija: Mladen Lalić, poslovni tajnik HČZ-ZU