'Iznimno teška operacija': Sve su oči uprte u napad Ukrajine

Mali teritorijalni pomaci naglasili su težinu zadaće koja je pred ukrajinskim OS. Ukrajinci će doslovno morati ginuti za svaki metar da bi oslobodili petinu svoje zemlje koja je sada pod ruskom okupacijom.

Ukrajinske trupe pucaju iz samohodne haubice Caesar prema ruskim snagama u blizini grada Avdiivka u Donjeckoj regiji

Kijev je u ponedjeljak priopćio da je od vikenda vratio sedam sela i postigao male uspjehe u blizini grada Bakhmuta.

“Oslobođeno je sedam naselja”, rekla je zamjenica ministra obrane Hanna Maliar, to su sela Lobkovo, Levadne i Novodarivka u južnoj regiji Zaporizhia.

Selo Storozheve u istočnoj Donjeckoj regiji – u blizini tri druga ponovno zauzeta u nedjelju – također je navodno oslobpođeno u ponedjeljak. Na provjerenoj snimci vide se vojnici kako drže ukrajinsku zastavu u Storozheveu uz rijeku Mokri Yaly.

“Neprijatelj je isprva pružao otpor, pokušavajući topništvom odbiti naš napad. Uspjeli smo povratiti inicijativu i polako – kuću po kuću – počeli ponovno zauzimati selo,” rekao je jedan neidentificirani ukrajinski borac na videu.

Maliar je rekla da su ukrajinske snage proteklih dana oslobodile područje koje se prostire na 90 četvornih kilometara duž crte fronte.

Ovi mali teritorijalni pomaci samo naglašavaju težinu zadaće koja je pred ukrajinskim postrojbama, koje će se morati boriti doslovno za svaki kvadratni kako bi oslobodile otprilike jednu petinu svoje zemlje koliko je sada pod ruskom okupacijom.

Vladimir Rogov, dužnosnik administracije Zaporoške regije postavljene od strane Moskve , rekao je da su u tom području bjesnile “teške bitke”, uključujući rusko topništvo, minobacače i zračne snage.

Alexander Kots, vojni dopisnik ruskog dnevnika Komsomolskaya Pravda, rekao je da ukrajinske snage pokušavaju napredovati – unatoč velikim gubicima – prema gradu Staromlinovka, koji se nalazi na strateškoj autocesti koja vodi do lučkog grada Mariupolja.

Zadatak okončanja moskovske okupacije južne i istočne Ukrajine je zastrašujući, s obzirom na brojčanu nadmoć Rusije u ljudstvu, streljivu i te premoći u zračnom prostoru, kao i obzirom na to da su ruske snage imale dovoljno vremena da se ukopaju i izgrade snažnu crtu obrane.

“Bitke su teške, ali naš napredak postoji – i to je vrlo važno”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy u svom noćnom video obraćanju. “Neprijateljski gubici su upravo ono što nam treba.”

Dodao je da kišovito vrijeme predstavlja izazov za njegove trupe i da je razgovarao sa svojim vojnim zapovjednicima “koje točke fronte trebamo ojačati i koje radnje možemo poduzeti kako bismo slomili još ruskih položaja”.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy

‘Teško vrijeme za Rusiju’

Neki zapadni vojni analitičari rekli su da je prerano donositi zaključke o protuofenzivi i da bi dosadašnji okršaji mogli pokazati da Ukrajina još uvijek samo testira rusku obranu.

Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama priopćio je da Ukrajina pokušava “izvanredno tešku taktičku operaciju – frontalni napad na pripremljene obrambene položaje, dodatno kompliciran nedostatkom zračne nadmoći”. Početne rezultate napada ne treba pretjerano tumačiti, dodaje se.

General Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih snaga u Europi, rekao je: “Ofenziva je očito počela, ali ne mislim da je glavni napad”.

General Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih snaga u Europi

Rusija se tek treba suočiti s ovakvom vrstom napada. Ruska neuvjerljiva izvedba na bojnom polju u proteklih 15 mjeseci od početka invazije dovela je do čestih promjena zapovjedništava te javnih rasprava s privatnim milicijama koje su pozvane da se bore zajedno s vojskom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obilježio je nacionalni dan Rusije u ponedjeljak ceremonijom dodjele nagrada u Kremlju, ali je u svom govoru samo letimično spomenuo rat koji je pokrenuo u veljači 2022.

“Danas, u teškom trenutku za Rusiju, [osjećaji domoljublja i ponosa] još jače ujedinjuju naše društvo … i služe kao pouzdana podrška našim herojima koji sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin

IZVOR: AL JAZEERA I NOVINSKE AGENCIJE ; Preveo i priredio Stanislav Linić, brigadir HV u mirovini