Izložba fotografija “Zagrebačke pričuvne brigade u Domovinskom ratu 1991./1992. – drugi dio”

U utorak 20. prosinca 2022. u 18:00 sati u galeriji Mjesnog odbora Peščenica u Ulici Petra Petrovića Njegoša 10 u Zagrebu u organizaciji Hrvatskoga časničkog zbora grada Zagreba otvorena je izložba fotografija “Zagrebačke pričuvne brigade u Domovinskom ratu 1991./1992. – drugi dio”.

U uvodnom govoru predsjednik HČZ Zagreb Rudolf Klicper pozdravio je nazočne uzvanike i branitelje te istaknuo da je ova izložba nastavak izložbe koja je u organizaciji HĆZ Zagreb na istom mjestu otvorena koncem 2021. godine s ciljem da se povodom 30. obljetnice početka Domovinskog rata podsjeti javnost na važnost i veličinu uloge svih 9 pričuvnih brigada HV s područja današnjeg Grada Zagreba (99., 100., 101.,102., 144., 145., 148., 149. i 150. brigade) u najtežim trenucima za obranu Republike Hrvatske od agresije u sudbonosnom razdoblju 1991./1992. godine. Također je napomenutu da je ta izložba u nešto proširenom obliku bila postavljena sredinom 2022. godine u Društvenom domu u Hrvatskom Leskovcu i početkom rujna u muzeju Prigorja u Sesvetama, a dio izložbe bio je izložen u Studentskom centru u Karlovcu.

Ova izložba sadrži fotografije koje nisu bile izložene 2021. godine i nove fotografije koje su skupljene 2022. godine među kojima treba istaknuti niz fotografija iz djelovanja 100. brigade ZNG/HV koje su ljubazno skupili i ustupili za ovu izložbu časnici iz ratnog zapovjedništva te brigade na čelu sa zapovjednikom Ognjenom Debeljakom.

Na otvorenju izložbe prezentirani su i modeli naoružanja Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te vojnog znakovlja HRZ koje je priredio brigadir Neven Klarić.

Pri kraju govora predsjednik Klicper je zahvalio Gradu Zagrebu na financijskoj podršci koja je omogućila nabavu potrebne opreme i realizaciju ove izložbe te Ministarstvu hrvatskih branitelja na financijskoj potpori ostalih aktivnosti HČZ Zagreb.

Među više od 50 uzvanika i branitelja koji su nazočili otvorenju izložbe, treba istaknuti izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, gospodina Damjana Pernara, voditelja odjela u MHB i general pukovnika Ljubu Ćesića Rojsa, zamjenika predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, koji su se lijepim riječima potpore obratili skupu.

Otvorenju izložbe nazočili su i: zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Nenad Predovan, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 99. brigade HV Zagreb – Peščenica Boban Babić, predstavnik Kluba veterana Domovinskog rata 102. brigade HV Novi Zagreb Siniša Mihović, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata Trešnjevka Damir Pavlek, predsjednik ogranka Špansko Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Gradske četvrti Stenjevec Božidar Kovačić, stožerni brigadir Budimir Pleština, bojnik Željko Šangarelo i bojnik Ivo Šimunđa iz ratnog zapovjedništva 100. brigade ZNG/HV te ratni zapovjednici 99. brigade HV pukovnik Ivica Babić i pukovnik Vlado Blažinović.

Izložbu je uz prigodno obraćanje skupu otvorio pripadnik ratnog zapovjedništva 100. brigade ZNG/HV stožerni brigadir Budimir Pleština. Izložba sadrži 101 fotografiju velikog formata i obuhvaća svih 9 pričuvnih brigada s područja današnjeg Grada Zagreb koje su sudjelovale u Domovinskom ratu 1991./1992. s naglaskom na 100. brigadu ZNG/HV.

Izložba će biti otvorena svake srijede od 17:00 do 20:00 sati do 22. veljače 2023.

Izložene fotografije: