Trenutno pregledavate Izaslanstvo Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga na obilježavanju 31. obljetnice policijske akcije na Plitvicama i pogibije Josipa Jovića, Plitvice 31. ožujka 2022.

Izaslanstvo Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga na obilježavanju 31. obljetnice policijske akcije na Plitvicama i pogibije Josipa Jovića, Plitvice 31. ožujka 2022.

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:HČZ RH-ZU

Izaslanstvo Hrvatskog časničkog zbora koje su činili potpredsjednik Igor Majetić i glavni tajnik Neven Cugelj, nazočilo je aktivnostima obilježavanja 31. obljetnice policijske akcije na Plitvicama i pogibije Josipa Jovića. Pogibija Josipa Jovića pamti se i kao događaj „Krvavi Uskrs“ tijekom koje je nakon zauzimanja Nacionalnog parka Plitvička jezera i blokade državne ceste koja povezuje dva dijela Hrvatske od strane srpskih pobunjenika, snage hrvatske Policije uspješno provele akciju oslobađanja i deblokade prometnice. U akciji su sudjelovale snage za posebne zadatke MUP-a RH iz Rakitja i Antiterorističke jedinice Lučko te Posebne jedinice policije Kumrovec. U uspješno provedenoj akciji poginuo je prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović a devet policajaca je bilo ranjeno.

Obilježavanju su nazočili najviši državni dužnosnici i predstavnici Ureda predsjednika Republike i Vlade Republike Hrvatske te mnogobrojni predstavnici udruga i građani koji su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast žrtvi Josipa Jovića. Obilježavanju je nazočio predsjednik Republike Zoran Milanović i njegov savjetnik za branitelje Marijan Mareković. A u ime predsjednika Vlade RH potredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. U ime OS RH obilježavanju su nazočili zamjenig GSOSRH general pukovnik Siniša Jurković i zamjenik zapovjednika Kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid.    

 

Tekst: Branko Gačak

Fotografije: preuzete s portala Ureda predsjednika