Trenutno pregledavate Izaslanstvo Hrvatskog časničkog zbora odalo počast  žrtvama Čojluga, Četekovaca i Balinaca, Četekovci (Općina Mikleuš) 4. rujna 2021.

Izaslanstvo Hrvatskog časničkog zbora odalo počast žrtvama Čojluga, Četekovaca i Balinaca, Četekovci (Općina Mikleuš) 4. rujna 2021.

Na mjesnom groblju u Četekovcima ove godine održan je 30. komemorativni skup u znak sjećanja na nevine žrtve srpskog pokolja civilnog stanovništva potpapučkih sela Čojlug, Četekovci i Balinci. Komemoracija je započela točno u 9,05 sati, u vrijeme kad je 4. rujna 1991. godine započeo minobacački i topnički napad srpskih pobunjenika iz okolnih sela Rijenci, Ćeralije i Karasovići na tri hrvatska sela koje su branili slabo naoružanih pripadnici Narodne zaštite i MUP-a. Tog jutra prije 30 godina dobro naoružane i brojčano nadmoćnije snage pobunjenika na kućnim su pragovima i dvorištima bez milosti ubijali dojučerašnje susjede. Posebno su se okomili na one koji su pokušali probiti obruč i pobjeći. Tog dana ukupno je ubijeno 22 civila i dvojica hrvatskih policajaca. Žrtve su bili muškarci i žene od 18 do 83 godina

Ovogodišnja komemoracija započela je polaganjem svijeća i vijenaca obitelji poginulih, te predstavnika hrvatskih branitelja. Ovoj tužnoj obljetnici nazočila su izaslanstva Hrvatskog Sabora, Vlade RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Virovitičko-podravske županije te okolnih gradova i općina. U ime predsjednika Hrvatskog Sabora vijenac su položili saborski zastupnik, predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog Sabora i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić u pratnji saborske zastupnice i predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga Sabora Vesne Bedeković. Zajednički vijenac u ime predsjednika Vlade RH položio je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, u pratnji izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, ravnatelja Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinka Tandare, te izaslanika ministra obrane, zamjenika zapovjednika Topničko-raketne pukovnije hrvatske kopnene vojske, pukovnika Davora Stefanovića. U ime ministra Unutarnjih poslova RH vijenac je položio načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević u pratnji svog zamjenika Nenada Križića i ostalih suradnika.

Na kraju komemoracije molitvu je predvodio župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Nove Bukovice velečasni Dejan Ilić.

U ime Hrvatskog časničkog zbora komemoraciji je nazočilo izaslanstvo HČZ-a Grada Slatine i HČZ-a Zajednice udruga  RH predvođene brigadirima Josipom Černijem i Brankom Gačkom te pukovnikom Kazimirom Liblom.


Tekst i fotografije: Branko Gačak