Izaslanstvo HČZ-ZU na obilježavanju Dana državnosti i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu, 5. kolovoza 2023.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja svečano je obilježena 5. kolovoza 2023. u Kninu. Na proslavi najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, okupili su najviši državni dužnosnici, zatim čelni predstavnici županija i gradova, članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelji te brojni hrvatski branitelji i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Središnja svečanost je zbog lošeg vremena organizirana na središnjem gradskom trgu kod spomenika Oluja ‘95. Program je započeo u 9 sati, a 9:43 sati, kao i prije 28 godina na Kninskoj tvrđevi je zaviorila hrvatska zastava. Program s Kninske tvrđave prenošen je putem videozida na gradskom trgu. Tijekom programa položeni su zajednički vijenci predstavnika obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja u VRO Oluja, ratnh zapovjednika i predstavnika udruga iz Domovinskog rata, najviših državnih izaslanstava te predstavnika županija i gradova. Uz podsjećanje na tijek operacije pročitana su imena 244 poginula i nestala pripadnika u VRO Oluja, koja su čitali sinovi poginulih hrvatskih branitelja.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima uputio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, rekavši kako su hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja te mudrost hrvatskog državnog vodstva označile 1995. kao najveću godinu u hrvatskoj povijesti. “Hrvatski branitelji utkali su sebe u hrvatsku povijest i slobodu”, napomenuvši kako je politika ove Vlade vođena željom da se braniteljski, vojni i policijski resori unaprijede u svakom pogledu. Predsjednik Vlade RH ukazuje na prirodu operacije, naglašavajući kako je “Oluja je oslobodilačka operacija, temelj hrvatske slobode i hrvatske države i Hrvatska neće nikad dopustiti napade na Oluju, na hrvatske vojnike i policajce”.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio predsjednik Gordan Jandroković koji je istaknuo kako se teško bilo izboriti za slobodu. “Naša je pobjeda u Oluji bila veličanstveni pothvat. Oluja je stvorila temelj za sve naše kasnije napretke. Pobijedili smo u nametnutom ratu, pokazali smo duh pobjednika i veliko hrvatsko srce”, kazao je Jandroković.

Predsjednik RH Zoran Milanović zahvalio je hrvatskim braniteljima na slobodi, odajući priznanje i poštovanje našim palim herojima i poručivši kako smo ovdje da prenosimo baklju slobode i pobjede.

Nakon središnje svečanosti u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a sudionici aktivnosti mogli su razgledati taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja.

Sudionici aktivnosti u Kninu mogli su razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

U ime HČZ-Zajednice udruga aktivnostima u Kninu sudjelovali su predsjednik HČZ-ZU Igor Majetić, dopredsjednik Neven Cugelj i glavni tajnik Branko Gačak te brojni drugi članovi udruga Hrvatskog časničkog zbora s prostora Republike Hrvatske.

 

Tekst i fotografije: Branko Gačak, glavni tajnik HČZ-ZU