ITALIJA

Prema nekoliko slika objavljenih na društvenim mrežama 21. siječnja, možemo potvrditi da je Italija u Ukrajinu poslala neobjavljeni broj samohodnih haubica na gusjenicama PzH 2000 155 mm koje sada koristi 43. topnička brigada ukrajinske vojske. Ukrajinska vojska opremljena je s ukupno 28 samohodnih haubica na gusjenicama PzH 2000 155 mm, uključujući 14 iz Njemačke, 6 iz Italije i 8 iz Nizozemske. Dana 30. listopada 2022. urednički tim Army Recognicija izvijestio je da je talijanska vlada odobrila nabavu 6 samohodnih haubica PzH 2000 155 mm, dva M270 MLRS (raketni sustav s višestrukim bacanjem), 20 do 30 samohodnih haubica M109L 155 mm i desetak M113 oklopni transporteri na gusjenicama (Armored Personnel Carrier). Trenutačno talijanska vlada nije službeno objavila izjavu kojom potvrđuje isporuku haubice PzH 2000 Ukrajini, ali prema informacijama objavljenim na društvenim mrežama, verzija PzH 2000 talijanske vojske može se lako identificirati zahvaljujući jedinstvenim vizualnim značajkama. Haubice PzH 2000 155 mm okosnica su topničke postrojbe talijanskih oružanih snaga. Prije donacije haubica Ukrajini, talijanska vojska imala je ukupno 69 haubica na gusjenicama PzH 2000 koje su naručene 2002. godine, a isporučene između 2004. i 2008. godine.

PzH 2000 je samohodna haubica koju je razvila njemačka tvrtka Krauss-Maffei Wegmann (KMW). To je jedan od najnaprednijih topničkih sustava na svijetu, s maksimalnim dometom od preko 30 milja i sposobnošću ispaljivanja do 10 metaka u minuti. U službi je nekoliko vojski u svijetu i korišten je u raznim međunarodnim operacijama. PzH 2000 naoružan je haubicom 155mm/L52. Ima maksimalni domet od 48 km korištenjem raketno potpomognutih projektila (RAP) i 67 km korištenjem projektila punog promjera proširenog dometa – osnovno ispuštanje (ERFB-BB). Može pucati brzinom od 10 metaka u minuti i ima maksimalno 39 metaka na brodu. PzH 2000 opremljen je automatiziranim sustavom punjenja, koji omogućuje brzo i učinkovito ponovno punjenje haubice. Haubica je također opremljena naprednim sustavom upravljanja paljbom, navigacijskim i komunikacijskim sustavima.

Italija će donirati i jednu bateriju raketnih PZO sustava ASTER 30 SAMP/T. Italija je u suradnji s Francuskom potvrdila opskrbiti Ukrajinu svojim PZO sustavom SAMP/T. Slanje je za Defense News potvrdio glasnogovornik talijanskog MVP Antonio Tajani, koji je odluku najavio u intervjuu za talijanske novine Corriere della Sera: “U suradnji s Francuskom dovršavamo slanje SAMP/T-a dok ih ima i druge inicijative na kojima također radimo tajno”, rekao je Tajani novinama. ASTER 30 SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée/Terrestre, ili Medium Range Air Defence/Ground, nazvano Mamba od strane francuskih zračnih snaga) je mobilni sustav PZO koji su proizveli Francuska i Italija. Štiti osjetljiva mjesta i raspoređene snage od raketnih prijetnji (TBM, stand-off, krstareće rakete, ARM), dronova i zrakoplova, zamjenjujući sve postojeće sustave zemlja-zrak srednjeg dometa. Sustav uključuje projektil Aster 30, koji ima domet do 300 km i sposoban je istovremeno gađati više ciljeva. Ima svoji kopnenu i mornaričku inačicu. Sustav Aster 30 SAMP/T može raditi u samostalnom načinu rada ili se može integrirati u koordiniranu mrežu. Aster je dvostupanjska raketa. Booster na kruto gorivo osigurava optimalno oblikovanje putanje projektila u smjeru cilja i odvaja se nekoliko sekundi nakon okomitog lansiranja. Sve do sredine puta, oružje se vodi inercijski, koristeći osvježene podatke o meti koje šalje modul za praćenje višenamjenskog radara. Tijekom faze samonavođenja, navođenje se vrši elektromagnetskim aktivnim tragačem i daje vrlo preciznu sliku u svim vremenskim uvjetima. Sustav protuzračne obrane SAMP/T ušao je u službu francuskih oružanih snaga 2010., a talijanske vojske 2013. Italija ima samo pet baterija SAMP/T, što dovodi do zabrinutosti zbog slabljenja talijanskih obrambenih sposobnosti ako jednu isporuči Ukrajini, Tom Kington piše. Dokument obrambenog proračuna za 2023. sadržavao je planove za kupnju šeste baterije za vojsku i daljnjih 5 za zaštitu imovine zračnih snaga. Ali sa samo 5 baterija koje su trenutno u upotrebi, analitičari su nagađali da bi se Italija mogla odlučiti za isporuku svog starijeg i obilnijeg oružanog sustava Skyguard-Aspide. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, 22. siječnja rekao je da će doći do isporuke te da će to biti dio šestog paketa oružja Italije u Ukrajinu. Prvih pet je vrijedilo milijardu Eura.