IN MEMORIAM
ZDRAVKO KARDUM
viceadmiral

Umro je viceadmiral Zdravko Kardum.
Zdravko Kardum rođen je 25. veljače 1953. u Nuniću. U Jugoslavenskoj narodnoj armiji prije stupanja u HV radio je kao specijalist za protubrodske rakete, zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka, zamjenik zapovjednika na brodovima klase Rade Končar, zapovjednik PZO sustava (SA-N-4 ) i zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka. Najduže, 7,5 godina, radio je kao zamjenik zapovjednika na fregatama klase Koni. Kasnije je postao zapovjednik na fregatama Koni, nakon čega je napustio JRM i dragovoljno se priključio Hrvatskoj vojsci.
Dužnost zapovjednika HRM-a obnašao je od 31. prosinca 2002. do 19. ožujka 2007. Od 12. ožujka 2008. do 3. kolovoza 2011. bio je zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske.
Viceadmiral Kardum bio je jedan od organizatora obrane Splita upravo od napada fregata na kojima je služio u JRM-u. Krasila ga je odvažnost. Bio je zagovaratelj izgradnje i nabavke modularnih ratnih brodova, onih koji se brzo i lako mogu adaptirati za različite borbene zadatke. U svojoj časnoj službi odlikovan je Redom hrvatskog trolista, Spomenicom Domovinskog rata (1990.-1992.) i Spomenicom domovinske zahvalnosti.
Izvor: Zadarski list