IN MEMORIAM 

Vladimir Đurković, dipl. ing. prometa smjer aeronautika brigadir zrakoplovstva u mirovini, vojni pilot

Vladimir Đurković, pilot, rođen 1953. god. u Zabrđu, Općina Gradec, brigadir zrakoplovstva u mirovini, preminuo je 1. ožujka, nakon kratke i teške bolesti u Novoj bolnici u Zagrebu.

Početak oružanog sukoba u Sloveniji zatekao ga je na izobrazbi u Zapovjedno stožernoj akademiji Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Beogradu. Odmah po otpočinjanju agresije na Hrvatsku napušta JNA i pridružuje se Zboru narodne garde te aktivno sudjeluje u formiranju Zrakoplovne skupine u Zadru. Zbog potreba za iskusnim i stručnim kadrom na Zadarskom bojištu, Zrakoplovna skupina ga upućuje u 112. brigadu ZNG gdje najprije obnaša dužnost instruktora, a zatim i zapovjednika bojne. Nastupanjem Sarajevskog primirja vraća se u sastav HRZ i PZO gdje sudjeluje u ustrojavanju 91. zrakoplovne baze Pleso i pripremi aerodroma Pleso za prihvat prvih borbenih zrakoplova. U zrakoplovnoj bazi Pleso obnašao je dužnosti od načelnika operativno nastavnog odjela, načelnika stožera ujedno zamjenika zapovjednika do zapovjednika 91. zrakoplovne baze Pleso a po stvaranju uvjeta za letenje obnaša i letačke zadaće. Sudionik je svih operacija Oružanih snaga Republike Hrvatske u kojima je sudjelovalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana. Nakon završetka Domovinskog rata radio na visokim zapovjednim i stožernim dužnostima u Zapovjedništvu HRZ i PZO i Ratnoj školi Ban Josip Jelačić Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman.

Ispraćaj posmrtnih ostataka brigadira Đurkovića bio je  na krematoriju Gradskog groblja Mirogoju u četvrtak, 6. ožujka u 14 sati.

Na ispraćaju su bili svi živući bivši zapovjednici HRZ i PZO, mnogo generala, stotinjak brigadira. U ime svih prijatelja od brigadira Vladimira Đurkovića oprostio se Vladimir Rajtar, brigadir HRZ u mirovini.