IN MEMORIAM bojnik JERKO ROMIĆ

Danas je u virovitičkoj bolnici, u 77. godini života, preminuo umirovljeni bojnik hrvatske vojske Jerko Romić. Gospodin Jerko Romić bio je dragovoljac Domovinskog rata, odnosno jedan od vodećih ljudi u organizaciji obrambenih priprema i same obrane virovitičkog kraja od velikosrpske agresije 1990./91. godine.

Bio je jedan od najistaknutijih zapovjednika u dragovoljačkom bataljunu, formiranom 1990. godine te 50. samostalnom bataljunu ZNG-a i 127. brigadi HV, ustrojenima 1991. godine. S ovim postrojbama prošao je njihov cjelokupni ratni put, a u akciji ”Jasenaš” bio je i ranjen.

U teško i opasno vrijeme uoči velikosrpske agresije, u siječnju 1991. godine na svim jugoslavenskim republičkim televizijama prikazan je tajno snimljeni film kontraobavještajne službe (KOS) Jugoslavenske narodne armije (JNA), o tajnom naoružavanju dragovoljačkih formacija u Republici Hrvatskoj u kojem se Jerko Romić, uz Đuru Dečaka i ostale, navodi kao jedan od organizatora podjele oružja i pripadnik diverzanata. Razumljivo je da je od tada njegova sigurnost, kao i sigurnost njegove obitelji postala vrlo ugrožena, a tako je i ostalo sve do trenutka kada je Bataljun zbora narodne garde, 17. rujna, uspio osloboditi virovitičku vojarnu, u čemu je on imao vrlo značajnu ulogu. O tome koliki je bio „trn u oku JNA“ govori i podatak da je njegova obiteljska kuća bila jedan od prvih objekata na koji je posada iz virovitičke vojarne JNA otvorila topničku vatru kada je ZNG, združeno sa snagama MUP-a, krenuo u njeno oslobađanje. Dakle bila je unaprijed određena kao cilj.

Nakon Domovinskog rata i umirovljenja bio je vrlo aktivan u radu braniteljskih udruga. Tako je u poraću obnašao dužnost predsjednika Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Grada Virovitice, a nakon toga je, dugi niz godina, odnosno do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja 9. ožujka 2023. godine, kada ga je pogodio teški moždani udar, bio vrlo aktivan u radu Hrvatskog časničkog zbora Grada Virovitice, koji okuplja časnike s prostora ratne općine Virovitica i općine Pitomača, kao član predsjedništva i onaj tko je spreman odgovorno odraditi svako zaduženje.

Njegovo neočekivano naglo pogoršanje zdravstvenog stanja i današnje preminuće veliki je gubitak za njegovu obitelj, rodbinu i prijatelje, ali i za Hrvatski časnički zbor Grada Virovitice u čijem radu je ostavio neizbrisiv trag.

Posljednji ispraćaj našeg Jerka biti će u srijedu 12. travnja 2023. godine u 14:00h na gradskom groblju u Virovitici.

Neka mu je laka hrvatska zemlja i počivao u miru Božjem.

Obitelji, rodbini i prijateljima izražavamo iskrenu i duboku sućut.

HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR GRADA VIROVITICE