Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor piloti HRZ-a koji su poletjeli s aerodroma u Bordeauxu nešto prije 11 sati, poslali su poruku svim hrvatskim građanima s povijesnog preleta

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe.

U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: “Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!”

Naime, dolaskom hrvatskih pilota VBA Rafale, započelo je novo poglavlje obrambene sposobnosti Republike Hrvatske.

Dolazak novih borbenih aviona značajan je iskorak prema modernizaciji i jačanju hrvatskih zračnih snaga u zaštiti zračnog prostora te ključni faktor očuvanja sigurnosti Hrvatske u budućnosti, kao i jačanju sveukupne borbene moći Hrvatske vojske. Ovaj povijesni trenutak preleta iz Francuske u Hrvatsku također simbolizira i snažnu suradnju između Hrvatske i NATO saveza u zajedničkom očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti.

Svečanom dolasku je, između ostalih, bila nazočna i skupina pripadnika HČZ-ZU predvođena glavnim tajnikom, Brankom Gačkom, brigadirom u miru.

Izvor: tekst i fotografije morh.hr i Branko Gačak