Trenutno pregledavate Hrvatski časnički zbor Virovitica održao godišnju izvještajnu skupštinu

Hrvatski časnički zbor Virovitica održao godišnju izvještajnu skupštinu

Hrvatski časnički zbor Virovitica u petak  24. svibnja  održao je u restoranu Strukovne škole u Virovitici, godišnju izvještajnu skupštinu. Na skupštini su jednoglasno usvojena sva izvješća, ono o radu, financijsko te izvješće Nadzornog odbora i Suda čast. Jednoglasno su usvojeni   program rada, i financijski plan  za 2019. godinu.

Na skupštinu se odazvalo 36 članova te brojni gosti, među kojima i predsjednik ZU HČZ RH brigadir u miru  Branko Gačak,  zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak,  zamjenik gradonačelnika grada Virovitice Damir Marenić,  voditelj ispostave Ministarstva branitelja RH u Virovitici i ratni predsjednik općine Virovitica Anto Krišto,  predstojnik Odsjeka za poslove obrane Virovitičko-podravske županije Javor Bogati,  ravnateljica knjižnice i čitaonice u Virovitici Višnja Romaj, direktor Informativnog centra Virovitica Robert Cenger te brojni predsjednici i predstavnici braniteljskih udruga s područja grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

Predsjednik Davor Špoljarić podnio je Izvješće o radu za 2018. godinu koje je obilovalo brojnim aktivnostima udruge između kojih se mogu istaknuti obljetnice stradanja i važnih datuma iz Domovinskog rata, počevši s komemoracijom za 12 poginulih pripadnika 127. Brigade HV kod sela Brusnik na Pakračkom ratištu 1991. godine, koja se održava svakog 10. siječnja;  održana predavanja o Domovinskom ratu  u osnovnoj školi u Suhopolju i Srednjoj strukovnoj školi u Virovitici( povodom obljetnice Vukovarske bitke i  teških stradanja branitelja i civila tijekom bitke i nakon pada grada); promicanje Domovinskog rata organizacijom raznih događanja, suorganizacijom te sudjelovanjem  u svojstvu uzvanika, hodočasnika  isl.. U tom kontekstu može se istaći i  sudjelovanje u organizaciji prijema  veterana rata iz Slovenije, kao međunarodne aktivnosti, za koje je uz ostale sadržaje upriličena projekcija dokumentarnog filma o Virovitici u Domovinskom ratu i kratko predavanje, zatim  pružanje suporta  krovnoj Udruzi roditelja poginulih branitelja RH u organizaciji tribine o Domovinskom ratu na području Virovitičko-podravske županije za školsku djecu, organizacija prihvata i predavanja za  članove udruge obitelji poginulih branitelja Karlovačke županije, sudjelovanje u organizaciji smještaja i predavanja za pripadnike bojne „Puma” na njihovoj hodnji od Našica do Varaždina odnosno „vračanja vojske u Varaždin”,  sudjelovanje  na 16. susretu članova Hrvatskog časničkog zbora iz cijele Hrvatske koji je 2018. godine održan u Splitu i koji tradicionalno organizira krovna udruga te sudjelovanje na Saboru HČZ-a koji je bio izborni i na kojem je  za novog predsjednika izabran Branko Gačak koji je danas ovdje s nama i kome se odmah želim posebno zahvaliti na časti koju nam je ukazao da naš predstavnik natporučnik Tomislav Kolec predstavlja HČZ RH na ovogodišnjem hodočašću u Lourdesu – naznačio je Davor Špoljarić.

Na kraju je zahvalio Gradu Virovitici što je pronašao sredstva za osiguranje zaposlenice koja pomaže braniteljima u ostvarivanju njihovih prava, braniteljskim udrugama u njihovom radu, ali i pripremanju i realizaciji brojnih projekata. Iznesen je i Program rada za 2019. godinu koji također obiluje brojnim aktivnostima te je pozvao sve članove da sudjeluju u ovogodišnjem Susretu ZU HČZ RH pod nazivom „Slavonija 2019“ ali i svim ostalim aktivnostima koje slijede u narednom razdoblju.

Nakon podnesenih izvješća i usvajanja planova za 2019. godinu, predsjednik Davor Špoljarić uručio je priznanje predsjedniku HVIDR-e grada Virovitice i članu HČZ-a Virovitica  Mirku Poljancu na nesebičnom radu u promicanju Domovinskog rata kod školske djece i mladih, osmišljavanjem i provedbom projekata sa osnovnim školama na području bivše(ratne ) općine Virovitica, uloženom velikom trudu u pomoći ratnim vojnim invalidima, ostalim braniteljima i članovima njihovih obitelji u rješavanju zdravstvenih problema i potreba, ostvarivanju zakonskih prava i pružanju drugih oblika pomoći ovoj populaciji. Predsjednik HVIDR-e Virovitica Mirko Poljanac zahvalio se na dodijeljenom priznanju te istaknuo da to priznanje smatra i priznanjem njegovoj udruzi i Koordinaciji braniteljskih udruga grada Virovitice.

Tom prigodom nazočne je pozdravio i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga s područja bivše općine Virovitica, Zvonko Kožnjak te se zahvalio udruzi i njenom predsjedniku Davoru Špoljariću na odličnoj suradnji posebno istaknuvši projekt opremanja Stalnog postava Domovinskog rata i  Spomen sobe za poginule branitelje. Čestitkama se pridružila i predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije Anđa Oljačić zahvalivši članovima Hrvatskih časničkog zbora na velikoj pomoći u organizaciji tribine o Domovinskom ratu koja je poprimila epitet najbolje organizirane tribine tog tipa u Hrvatskoj.

Zamjenik gradonačelnika grada Virovitice Damir Marenić pohvalio je članove udruge na odličnom radu te, uz obećanje na daljnjoj potpori u radu, zahvalio se za sav doprinos koji su dali u Domovinskom ratu u obrani naše Domovine.

Tekst i slike: Davor Špoljarić

 

 

Galerija slika: