Hrvatska obilježava 28. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) "Bljesak“ u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija.

“Bljesak” je započeo 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile su zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Operacijom je uspostavljen i nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji.

U “Bljesku” su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Zbog vojnog poraza u “Bljesku”, srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem, tzv. “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 ih je ranjeno.

“Bljesak” je prethodio operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području RH, osim u istočnoj Slavoniji. No, s još nekoliko pobjeda HV-a stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja koja je dovršena u siječnju 1998. 

U operaciji “Bljesak” 128.br HV imala je zadatak da ponovno posjedne položaje koje je HV najprije osvojila u operaciji “Medački džep” 1993.godine pa odmah potom, pod međunarodnim pritiskom, prepustila nadzoru snaga UN.

U znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje u VRO “BLJESAK” predstavnici Udruge 128.br HV “Sveti Vid”-Rijeka, Zdravko Nemet, Walter Cvjetan i Stevo Kabić, zapalili su svijeću na Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci.