Trenutno pregledavate HČZ Vrbovec obilježio Dan državnosti, 30. svibnja 2021. u Gradu Vrbovcu te Općinama Gradec, Dubrava i Lipovljani

HČZ Vrbovec obilježio Dan državnosti, 30. svibnja 2021. u Gradu Vrbovcu te Općinama Gradec, Dubrava i Lipovljani

Predstavnici HČZ Vrbovec sudjelovali su u aktivnostima obilježavanja Dana državnosti u Gradu Vrbovcu te Općinama Gradec i Dubrava. Program obilježavanja u Vrbovcu održan je u središtu Vrbovca i započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika „Hrvatska kocka“. Vijence su položila izaslanstva Grada Vrbovca predvođena gradonačelnikom Denisom Kraljem i njegovim zamjenikom Markom Beloševićem, zatim novoizabrani gradski vijećnici,  članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja te izaslanstva vrbovečke HVIDRA-e, HČZ-a Vrbovec i udruge UABA iz Vrbovca. Obilježavanje je održano u spomen na 30. svibnja 1990. godine, kada je konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabor te na povijesnu ulogu Hrvatskoga Sabora u očuvanju hrvatske državnosti. Posebno je iskazana uloga i sjećanje na vrbovečke branitelje poginule u Domovinskom ratu te na trojicu Vrbovčana koji su bili sudionici tog povijesnog događaja prije 31 godine. Izaslanstvo HČZ-a Vrbovec predvodio je predsjednik Marijan Plahutar, a u aktivnostima u Vrbovcu, Gradecu i Dubravi sudjelovao je i predsjednik državne Zajednice udruga HČZ-a Branko Gačak.

Obilježavanje Dana Državnosti u Gradecu održano je ispred „Spomeniku poginulim braniteljima u središtu Gradeca“, a uz nazočnost općinske načelnice Ljubice Ambrušec i predsjednice Općinskog Vijeća Gordane Ivačin te općinskih vijećnika, u aktivnosti je sudjelovalo izaslanstvo HČZ-a Vrbovec predvođeno predsjednikom Marijanom Plahutarom. U prigodnom obraćanju općinske načelnice naglašen je značaj doprinosa hrvatskih branitelja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen je Dan državnosti u Općini Dubrava. Obilježavanju je uz brojno izaslanstvo HČZ-a Vrbovec predvođenu predsjednikom Plahutarom nazočio općinski načelnik i zastupnik u Hrvatskom Saboru Tomislav Okroša, zatim predsjednik Općinskog Vijeća Ante Grizelj te općinski vijećnici. Načelnik Općine Dubrava u prigodnom govoru podsjetio je na značaj ovog datuma te podsjetio kako su u prvom sazivu Sabora bila i trojica Vrbovčana od kojih je Darko Hrastovec bio s područja sadašnje Općine Dubrava. Načelnik Okroša naglasio je doprinos hrvatskih branitelja u obrani od agresije.

Izaslanstvo HČZ Vrbovec i Općine Gradec predvođeno općinskom načelnicom Ljubicom Ambrušec posjetilo je prijateljsku udrugu HČZ Grada Novske i Općina Jasenovac i Lipovljani. Zajedničko izaslanstvo HČZ-a Vrbovec, HČZ-a  Grada Novske, Općina Jasenovac i Lipovljani te Općine Gradec položilo je vijenac i zapalilo svijeće ispred Spomen križa u Lipovljanima.


Tekst: Branko Gačak

Fotografije: Branko Gačak, Ljubica Ambrušec, Tomislav Okroša i Radio Vrbovec