Trenutno pregledavate HČZ Vrbovec obilježio Dan državnosti, 30. svibnja 2020. u Gradu Vrbovcu te Općinama Gradec i Dubrava

HČZ Vrbovec obilježio Dan državnosti, 30. svibnja 2020. u Gradu Vrbovcu te Općinama Gradec i Dubrava

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:HČZ RH-ZU

Predstavnici HČZ Vrbovec sudjelovali su u aktivnostima obilježavanja Dana državnosti u Gradu Vrbovcu te Općinama Gradec i Dubrava. Program obilježavanja u Vrbovcu održan je ispred u središtu Vrbovca započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika „Hrvatska kocka“. Vijence su položila izaslanstva Grada Vrbovca predvođena gradonačelnikom Denisom Kraljem i zamjenikom gradonačelnika Ivicom Strnščakom, predsjednikom Gradskog vijeća Stjepanom Fotovićem i gradskim vijećnicima, zatim predstavnici obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici HVIDRE Vrbovec i predstavnici HČZ-a Vrbovec. Obilježavanje je održano u spomen na 30. svibnja 1990. godine, kada je konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabora te na povijesnu ulogu Hrvatskoga Sabora u očuvanju hrvatske državnosti. Posebno je iskazana uloga i sjećanje na vrbovečke branitelje poginule u Domovinskom ratu te na trojicu Vrbovčana koji su bili sudionici tog povijesnog događaja. To su bili pokojni Josip Pankretzić i Darko Hrastovec te Jadranko Mijalić, koji je član Hrvatskog časničkog zbora. Izaslanstvo HČZ-a Vrbovec brojilo je više od 30-ak članova koje je predvodio predsjednik Marijan Plahutar. Aktivnostima obilježavanja Dana državnosti u Vrbovcu, Gradecu i Dubravi nazočio je i predsjednik državne Zajednice udruga HČZ-a, Vrbovčan Branko Gačak.

Obilježavanje Dana Državnosti u Gradecu održano je ispred „Spomeniklu poginulim branitaljima u središtu Gradeca“, a uz nazočnost općinske načelnice Ljubice Ambrušec i predsjednice Općinskog Vijeća Gordane Ivačin i općinskim vijećnicima sudjelovalo je brojno izaslanstvo HČZ-a Vrbovec predvođeno predsjednikom Marijanom Plahutarom. U prigodnom obraćanju općinske načelnice naglašen je značaj doprinosa hrvatskih branitelja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen je Dan državnosti u Općini Dubrava. Obilježavanju je uz brojno izaslanstvo HČZ-a Vrbovec predvođenu predsjednikom Plahutarom nazočio je općinski načelnik Tomislav Okroša i općinski vijećnici. Načelnik Općine Dubrava u prigodnom govoru podsjetio je na značaj ovog datume te podsjetio kako su u prvom sazivu Sabora bila i trojica Vrbovčana od kojih je Darko Hrastovec bio s područja sadašnje Općine Dubrava. Načelnik Okroša naglasio je i značaj hrvatskih branitelja u obrani Lijepe naše od agresije.


Tekst: Branko Gačak

Fotografije: Ivica Krištof, Branko Gačak, Radio Vrbovec