GENERAL JOSIP LUCIĆ „USPOSTAVA VETERANSKIH CENTARA U RH“

JOSIP LUCIĆ, ravnatelj Javne ustanove Veteranski centar

U organizaciji ZUDR – PGŽ dana 13. prosinca 2023. u Gradskoj vijećnici Rijeka održano je predavanje na temu “Uspostava veteranskih centara u RH”.

Predavanje je održao ravnatelj Javne ustanove Veteranski centar Josip Lucić, general zbora u mirovini, bivši načelnik GS OS RH. 

Kao što je poznato, u veteranskom centru se na jednom mjestu osigurava provedba programa koji obuhvaćaju rehabilitacijske, sportske i rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti na kojima će gostovati predavači iz različitih područja i umjetniici, duhovnu obnovu – duhovno zdravlje, suradnju s udrugama na pružanju izvaninstitucionalnih usluga, očuvanje i promicanje zdravog načina života, programe psihološkog osnaživanja i psihološke intervencije, kao i program čuvanja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata.

U sklopu svakog veteranskog centra postojat će spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima i memorabilija iz Domovinskog rata te će se u centrima na poseban i dostojanstven način obilježavati sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata.

Veteranski centri su istovremeno i centri razvoja u kojima se pruža savjetodavna pomoć, edukacije kroz različite radionice, seminare, treninge, osnaživanje potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije.