Trenutno pregledavate GAMINGER II 2019-ZAGREB I SAMOBOR

GAMINGER II 2019-ZAGREB I SAMOBOR

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:GAMING

Jesensko zasjedanje Gaminger inicijative – „Gaming II Meeting 2019“, Zagreb i Samobor, 3. – 6. listopada 2019.

Hrvatski časnički zbor – Zajednica udruga bio je domaćin i organizator jesenskog zasjedanje „Gaminger inicijative“ („Gaming II Meeting 2019“). Redovno jesensko okupljanje predstavnika ove multilateralne inicijative u koju su udružene nacionalne udruge pričuvnih i umirovljenih časnika Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske, provedeno je u Zagrebu i Samoboru, od 3. do 6. ovog mjeseca. Jesenskim zasjedanjem Gaminger inicijative predsjedao je italijanski kapetan fregate, Giuseppe Filippo Imbalzano.

                Program ove aktivnosti sastojao se od posjeta Središtu za sigurnosnu suradnju RACVIAC te posjeta Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru OS RH. Radni dio programa odnosio se donošenje odluka vezanih uz unutarnja organizacijska pitanja funkcioniranja inicijative u narednom periodu. Stručni dio zasjedanja odnosio se na prezentacije predstavnika Njemačke, Mađarske, Italije, Slovenije i Švicarske na temu „Utjecaj ukidanja redovnog služenja vojnog roka na obrambene sustave zemalja članica Gamingera“.

                Prvog dana zasjedanja održano je otvaranje jesenskog zasjedanja te date informacije o detaljima programa.

                Drugi radni dan započeo je posjetom Središtu za sigurnosne studije RACVIAC. Izaslanstva država članica Gaminger inicijative primila je zamjenica direktora brigadna generalica Gordana Garašić, a prezentaciju o ulozi i zadaćama Središta od njenog ustrojavanja do danas održala je časnica za odnose s javnošću, bojnica Marija Čičak.

                Tijekom posjeta Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru, predstavnike Gaminger inicijative je u ime načelnika Glavnog stožera primio brigadni general Denis Tretinjak. Prezentaciju na temu „Obrambena politika RH“ održao je predstavnik Uprave za obrambenu politiku, brigadir Darko Vukasović dok je prezentaciju na temu „Koncept pričuve OS RH“ održao pukovnik Mišo Kranjčić.

                Nakon posjeta Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru OS RH položen je vijenac kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Mirogoj u znak počasti svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata te svim poginulim tijekom svih ratova.

                Tijekom dana održan je radni sastanak na kojem su utvrđene odluke vezane uz unutarnju organizaciju i funkcioniranje Gaminger inicijative u narednom periodu do kraja 2023. godine. U tom kontekstu slovenski predstavnik brigadir Miran Fišer izabran je za čelnika povjerenstva za komunikacije i odnose s medijima. Rumunjska udruga pričuvnih časnika podnijela je zahtjev za primanjem u članstvo Gaminger inicijative, a članice Gaminger inicijative donijele su odluku o pozivanju na jedan od sljedećih redovnih zasjedanja tijekom kojeg bi prezentirali svoju udrugu te primljeni u Gaminger inicijativu u svojstvu promatrača te kasnije primljeni u punopravno članstvo. Utvrđen je redosljed redovnih zasjedanja Gaminger inicijative do 2023. godine. Domaćinstvo proljetnog zasjedanja iduće godine (Gaming I. 2020.) preuzela je Poljska, a aktivnost je predviđena za provedbu u Gdyini, od 27. do 30. svibnja 2020. U okviru ove aktivnosti predviđen je put trajektom u švedski grad Karlskrone, gdje će se održati „Baltički razgovori“ te povratak u Poljsku radi nastavka zasjedanja. Zbog toga je prijave potrebno potvrditi (uplatiti iznose kotizacija) do kraja ožujka 2020. Organizaciju jesenskog zasjedanja (Gaming II. 2020.) preuzela je Sjeverna Makedonija, a aktivnost će se održati od 1. do 4. listopada 2020. godine u Skopju. Aktivnosti tijekom 2021. godine preuzele su Češka (grad Tabor, 26. – 30. svibnja 2021.) i Švicarska (jesensko zasjedanje), dok su se za organizaciju aktivnosti tijekom 2022. godine prijavile Mađarska i Italija. Za organizaciju redovnih zasjedanja tijekom 2023. godine prijavljene su Njemačka i Hrvatska.

                Izabrani su i novi članovi predsjedništva Gaminger inicijative. Tako će u periodu do zasjedanja u Skopju dopredsjednik biti slovenski predstavnik, brigadir Vilim Kobal, koji će nakon toga preuzeti predsjedanje, a švicarski predstavnik bojnik Filipp Leo će biti dopredsjednik. Ujesen 2022. predsjedanje će preuzeti Švicarska, dok će dopredsjednika imenovati Njemačka.

                U okviru radnog dijela zasjedanja dogovorena je tema narednog sastajanja u Poljskoj, koji će se nositi radni naziv „Utjecaj nacionalnih udruga pričuvnih časnika prema civilnom društvu i široj zajednici“.

                Treći radni dan bio je posvećen stručnim izlaganjima predstavnika Njemačke, Mađarske, Italije, Slovenije i Švicarske na temu „Utjecaj ukidanja redovnog služenja vojnog roka na obrambene sustave zemalja članica Gaminger inicijative“. Prezentacije su održali predstavnici Njemačke bojnik Andre Roosen, zatim Mađarske pukovnik Artur Kovacz, Italije bojnik Paolo Iob, Slovenije Brigadir Miran Fišer i Švicarske bojnik Philipp Leo. Nakon prezentacija održana je tematska.

                Na kraju trećeg radnog dana održana je službena večera, tijekom koje su predsjedatelj kapetan fregate Giuseppe Filippo Imbalzano i domaćin, predsjednik HČZ-ZU brigadir Branko Gačak podijelili prigodne darove sudionicima aktivnosti. Tom prigodom je predsjedatelj Gaminger inicijative Imbalzano dodijelio počasne medalje Gaminger inicijative za doprinos u radu inicijative glavnom tajniku Slovenske zajednice udruga pričuvnih časnika (ZSČ) brigadnom generalu Martinu Jugovcu, i predsjedniku HČZ-ZU brigadiru Branku Gačku. Značkama Gaminger inicijative su nagrađeni italijanski vice-admiral Roberto Semi i hrvatski bojnik Mladen Lalić.

                Hrvatsko izaslanstvo tijekom provedbe jesenskog zasjedanja Gaminger inicijative u Zagrebu i Samoboru, činili su:

  • predsjednik Branko Gačak, brigadir u miru;
  • dopredsjednik Igor Majetić, natporučnik u miru;
  • dopredsjednik Mate Ostović, general pukovnik u miru;
  • glavni tajnik Neven Cugelj, brigadir u miru;
  • počasni predsjednik Rozarijo Rozga, stožerni brigadir u miru te
  • zamjenik glavnog tajnika Mladen Lalić, bojnik u miru.

Tekst B.Gačak, slike M.Lalić