GAMINGER I- DRESDEN 2016

Konferencija Gaminger inicijative – GAMING I održana je u vremenu od 26.do 29. svibnja 2016. godine u njemačkom gradu Dresdenu.

 U radu konferencije sudjelovale su Njemačka, Hrvatska, Češka, Italija, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Švicarska. Hrvatsko izaslanstvo činili su predsjednik HČZ ZU RH stožerni brigadir u miru, Rozarijo Rozga i predsjednik HČZ grada Vrbovca, brigadir u miru Branko Gačak.

[espro-slider id=4541]

Prvi dan rada konferencije (26. svibnja) protekao je u pripremama konferencije na razini predsjednika i čelnika izaslanstava, te u pripremama za prezentacije predstavnika zemalja članica.

Tijekom drugog dana rada konferencije (27. svibnja) posjetili smo: Središte za obuku časnika Njemačke vojske (German Army Officers School) u Dresdenu. Prezentaciju o zadaćama i radu Središta informirao nas je zapovjednik, brigadni general Harold Gente. Stožerni časnik za obuku pričuve, pukovnik Wolfgang Jeger informirao nas je o obuci pričuvnih časnika. Kao posebnosti njemačkog modela izobrazbe djelatnih i pričuvnih časnika izdvajamo:

  • glavne zadaće je priprema za izvršenje vojnih zadaća, temeljena na oblikovanje pristupa svakog časnika, njihovoj izobrazbi i obuci, te stvaranju vođa/zapovjednika;
  • nepostojanje razlika u obuci/izobrazbi za djelatne i pričuvne časnike (kod obavljanja vojnih zadaća u Njemačkoj se ne spominje dali se radi o djelatnom ili pričuvnom časniku);
  • Središte se bavi permanentnom izobrazbom i obukom djelatnih časnika do najviših zapovjednih razina, tj. 22 godine službe u OS Njemačke;
  • Središte se bavi izobrazbom i obukom pričuvnih časnika za dužnosti do razine zapovjednika bojni, koji uključuje period od ukupno sedam (7) godina izobrazbe i obuke;
  • Interes kandidata za djelatne časnike je izrazito visok i golemim šansama za zapošljavanje u visoko konjunkturnom njemačkom gospodarstvu. Primjerice, za potrebiti godišnji potrebiti broj od 1.000 časnika jave se više od 8.000 kandidata, dok se za potrebite dočasnike javi tri puta više kandidata od potrebitih.

Nakon posjeta Središtu za obuku časnika Njemačke vojske (German Army Officers School) održane su prezentacije na temu: Migrantska kriza i njen utjecaj na sigurnost zemalja članica Gaminger inicijative. Prije održavanja prezentacija izaslanstava Češke, Mađarske i Švicarske, kao uvod u temu prikazan je potresan talijanski dokumentarni film, koji govori o aktivnostima i represiji ISIL-a nad svojim zarobljenicima.

Tijekom kasno poslijepodnevnih sati posjetili smo Povijesno vojni muzej u Dresdenu.

Trećeg dana rada konferencije (28. svibnja) nastavljene su već spomenute tematske prezentacije izaslanstava Slovačke, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Njemačke i Italije. U ime hrvatskog izaslanstva prezentaciju je održao brigadir Gačak. Sve prezentacije bile su izuzetno dobre, poučne i korisne, pri čemu su posebno zapažene prezentacije izaslanstva Njemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske.

U nastavku rada trećeg dana konferencije održan je radni sastanak, tijekom kojeg su utvrđene predstojeće aktivnosti Gaminger inicijative, te doneseni drugi zaključci.

Četvrtog dana rada konferencije (29. svibnja) posjećeni su značajni povijesni, kulturni i vjerski objekti i znamenitosti Berlina.

Opći zaključci:

  1. Za HČZ RH ZU sudjelovanje u radu GAMING I. bilo je izrazito korisno. Iz prezentacija predstavnika zemalja članica dobivene su informacije o načinima rješavanja i utjecaju migrantske krize na specifične nacionalne sigurnosne situacije zemalja članica;
  2. Članstvo HČZ RH ZU tijekom predstojećih aktivnosti biti će informirano o radu izvještajne konferencije, te o specifičnostima gledanja na krizu hrvatskog izaslanstva, te nekih izaslanstava zemalja članica.