Trenutno pregledavate GAMING 1/2019 U SLOVENIJI

GAMING 1/2019 U SLOVENIJI

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:GAMING

U Lescu, Slovenija  od 23. do 26. svibnja održan je prvi godišnji sastanak GAMING inicijative. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Švicarske, Slovenije, Slovačke, Makedonije, Italije, Mađarske, Njemačke, Češke i Hrvatske. Hrvatsku delegaciju činili su general Mate Ostović, brigadir Neven Cugelj i natporučnik Igor Majetić. Sudionici sastanka posjetili su  Centar izvrsnosti za planinsko ratovanje (Center of Exellence for Mountain Warfare – CoEMW). Dobrodošlicu kako u centru tako i u Sloveniji poželjeli su im umirovljeni general Alojz Štajner i direktor centra brigadir Boštjan Blaznik. Umirovljeni brigadir Janez Kavar održao je prezentaciju o povijesti planinskog ratovanja na području Slovenije. Brigadir Kavar je poseban naglasak dao na vrlo dobru suradnju slovenskih i američkih postrojbi u ovom vidu ratovanja i to još od Drugog svjetskog rata. U nastavku je direktor centra, brigadir Blaznik održao prezentaciju o CoEMW gdje je poseban naglasak dao na bitnost suradnje svih članica. Aktivnu ulogu u radu CoEMW igra i MORH čiji je jedan pripadnik, pukovnik Dražen Komadina načelnik Odjela za obuku i vježbe u centru.Sudionici sastanka primljeni su kod gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankoviča. Gospodin Jankovič osvrnuo se na dobru suradnju Slovenskog časničkog zbora i grada Ljubljane te naglasio potrebu nastavka odličnih odnosa. Tijekom posjeta Ljubljani položen je vijenac za sve poginule u ratovima za Sloveniju. U ceremoniji polaganja vijenca sudjelovali su slovenski veterani obučeni u posebne prigodne odore.

Predstavnici država članica održali su  prezentacije na unaprijed određenu temu  a to je bila Koncept pričuvnih postrojbi I uloga organizacija umirovljenih časnika u podizanju kvalitete pričuvnog sastava.  Ispred hrvatske delegacije, prezentaciju o konceptu pričuve OSRH održao umirovljeni brigadir Neven Cugelj , a prezentacija se zasnivala na podatcima  dobivenim iz MORH-a.

Nakon prezentacija potvrđena je inicijativa Hrvatskog časničkog zbora da se u jesen, od 03. do 06. Listopada održi sljedeći sastanak GAMING inicijative u Zagrebu, RH.  Tema sastanka bila bi „Koje su posljedice ukidanja vojnog roka za vojne organizacije“.

Tekst: Neven Cugelj

Foto: Martin Jugovec