FRANCUSKA

Budući da je planirala isporuku borbenih izvidničkih vozila AMX-10 RC u roku od dva mjeseca, mada ne isključuje isporuku tenkova Leclerc Ukrajini, što bi značilo da će uz britanske tenkove Challenger 2 po prvi puta tenkovi zapadnih proizvođača boriti protiv tenkova ruskih, ključni test kako bi se njihove snage i slabosti pokazale u stvarnoj borbi. Francuska ne isključuje isporuku teških borbenih tenkova Leclerc Ukrajini u ratu protiv ruskog okupatora, objavio je Emmanuel Macron u nedjelju, 22. siječnja, zajedno s kancelarom Olafom Scholzom, dok Kijev traži tenkove, posebno od Njemačke koja drži ključ do isporuke tenkova Leopard 2 od strane nekoliko europskih zemalja. “Što se tiče Leclercsa, zamolio sam ministra oružanih snaga da poradi na njima. Ništa nije isključeno i to se doista kolektivno cijeni”, izjavio je francuski predsjednik, dok je gospodin Scholz, ispitan o Leopardima, izjavio da je “način na koji smo djelovali u prošlosti uvijek usko usklađen s našim prijateljima i saveznicima i mi nastavit će postupati prema konkretnoj situaciji”.

Osnovni uvjet je da donacija ne oslabi francusku sposobnost samoobrane. Donacija od 15 tenkova značila bi satniju, dakle ne bi ozbiljno ugrozila snagu francuske vojske.

Zanimljivo, isporuka glavnih borbenih tenkova Ukrajini znači promjenu razmjera u opskrbi oružjem, budući da se tenkovi smatraju “ofenzivnim” oružjem, na razini višoj od borbenih vozila pješaštva, čak i onda kada su naoružani automatskim topom od 40 mm. Kada Challenger 2 i Leclerc MBT-ovi stignu na bojno polje, to će biti prvi put da će se zapadni tenkovi boriti protiv ruskih tenkova, ne samo u borbenim simulatorima.

Njemačka se neće protiviti želji Poljske da isporuči tenkove Leopard Ukrajini, koja ih ustrajno zahtijeva, ako Varšava zatraži dopuštenje, izjavila je u nedjelju 22. siječnja Annalena Baerbock, šefica njemačke diplomacije: “Ako nam se postavi pitanje, ne bismo se tome protivili”, rekao je ministar stranke Zelenih, koja vlada u koaliciji sa socijaldemokratima Olafa Scholza i liberalima, o isporuci Kijevu ovih tenkova njemačke proizvodnje. “Za sada to pitanje nije postavljeno” od strane Poljske, od koje se traži da uputi službeni zahtjev Berlinu. Poljska je već izjavila da će isporučiti neke od svojih tenkova Leopard 2 Ukrajini, bez suglasnosti Njemačke ako bude potrebno. Njemačka je kasnije dala suglasnost za isporuku Leoparda 2 Ukrajini.

Izjavama talijanskih dužnosnika (25. siječnja) doznaje se da Francuska i Italija u okviru ovog paketa vojne opreme žele donirati Ukrajini PZO sustave srednjeg dometa ASTER 30 SAMP/T. Francuska ih ima 10 baterija pod FRZ, do Italija samo pet baterija pod zapovjedništvom KoV, od kojih jednu donira Ukrajini. Iste rakete ovog sustava pod nazivom PAAMS – (The Principal Anti-Air Missile System) ili popularnije „Sea Wipper“ od europskih država jedino su još u uporabi Britanske kraljevske mornarice (RN – Royal Navy).

Prema francuskim novinama Le Monde, francuski ministar obrane Sebastien Lecornu objavio je to na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim kolegom Oleksiy Reznikov, 31. siječnja da će se transfer 12 samohodnih haubica CAESAR 155 mm financirati iz fonda od 200 milijuna eura koji je odobrio parlament: dio od 200 milijuna eura iz posebnog fonda za potporu.

Francuski ministar obrane precizirao je da će veliki francuski proizvođač naoružanja Nexter biti partner s australskim tvrtkama koje će isporučivati ​​prah za granate. “Ovo je dio stalne razine potpore koju i Francuska i Australija pružaju Ukrajini kako bi osigurale da Ukrajina može ostati u ovom sukobu i moći vidjeti da se on završi pod vlastitim uvjetima”, dodao je australski ministar obrane Richard Marles. Niti jedan ministar nije želio precizirati količine izvan “nekoliko tisuća” topničkih granata, ali su naznačili da će to biti dugoročna suradnja.

Tvrtka Nexer – KNDS-a je 2018. predstavila najnovije streljivo 155 mm Katana. Nexter je kroz svoju poslovnu jedinicu za streljivo (Nexter Munitions, Mecar i Simmel Difesa) jedan od europskih lidera u streljiva. Streljivo Katana može se ispaljivati ​​iz svih topničkih sustava kalibra 155 mm/52, zadržavajući tradicionalne topničke kvalitete: kontinuiranu paljbu, sposobnost za sve vremenske uvjete, visok omjer cijene i učinkovitosti. Zahvaljujući svojoj specifičnoj arhitekturi, Katana se može koristiti za blisku potporu i tretirat će sve vrste ciljeva zahvaljujući svojoj višemodnoj raketi, koja se može programirati za rad prema blizini, udaru ili s odgodom: dopuštajući prodor vojnog tereta. S maksimalnim dometom između 30 km za prvu generaciju i 60 km za sljedeću, Katana će pogoditi ciljeve s vrhunskom preciznošću. Navođenje projektila osigurano je hibridizacijom između prijemnika GNSS signala i inercijske mjerne jedinice.