Trenutno pregledavate FOTO Riječka ratna proizvodnja odora za potrebe ZNG-a

FOTO Riječka ratna proizvodnja odora za potrebe ZNG-a

Ručno ofarbana, stara vatrogasna radna odora, izrađena unikatno na Opatijskom području, za potrebe odlaska u ZNG (Fotografije kolekcije Damira Batistića

Najznačajniji proizvođači odora, na Riječkom području su bili: „RIO“ Rijeka, „Usluga“ Rijeka, „Modest“ Rijeka i njihovi kooperanti..

Tvornica „RIO Rijeka“ na početku je proizvodila odore, po uzorku koji se temelji na, Sovjetskom tritsvetnaia kamuflirovannaia odezhda (TtsKO) trobojnom dizajnu, iz 1981.

Rijeka – Hrvatski Domovinski rat, za ne0visnost, trajao je od 1991. – 1995. godine. Rat se vodio između Hrvata , koji su se htjeli odvojiti od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i etničkih Srba, koje je na suprotnoj strani podržavala Jugoslavenska narodna armija (JNA). Rezultat toga rata, je briljantna pobjeda Hrvata, u završnim operacijama Domovinskog rata, u kojima je oslobođen veliki dio privremeno okupiranog područja Republike Hrvatske.

„Modest“ Rijeka , proizvodi džempere s maskirnim uzorkom, za potrebe ZNG-a.

Novi načini ratovanja nametnuli su pojednostavnjene uniforme, ukidanje ukrasa i svih suvišnosti. Biraju se boje prilagođene krajoliku koje neće isticati trupe nego ih naprotiv kamuflirati: sivkasta, zelenkasta, žućkasta. Uz promjenu boje i oznake činova, rodova, služba i specijalnosti postaju neupadljive tako da su vojne odore časnika i vojnika gotovo jednake.

„Usluga“ Rijeka

Kako je vrijeme odmicalo, pojavila se je potreba, za velikom količinom vojnih odora, potrebnih za opremanje, novoformiranih brigada. U tijeku 1991. godine, sve hrvatske tvornice, koje su se do početka sukoba, bavile proizvodnjom civilne odjeće, prelaze na vojni program, te danonoćno šivaju odore, svaka sa svojim dezenom, maskirnog uzorka.

Kako je, u kratkom vremenskom periodu, bilo potrebno izraditi ili nabaviti veliko količinu odora, neke su izrađivane, u malim serijama ili čak i ručno, priručnim sredstvima i unikatno.

Jedan od primjera je ručno ofarbana, stara vatrogasna radna odora, izrađena unikatno na Opatijskom području, za potrebe odlaska u ZNG, jer druge nije bilo. Dizajn kamuflažnog uzorka podsjeća na, odore kakve su nosili mađarska vojska, granična straža, kopnena vojska zrakoplovstva i policijska protuteroristička jedinica, od 1982. – 2000. godine.

Najznačajniji proizvođači odora, na Riječkom području su bili: „RIO“ Rijeka, „Usluga“ Rijeka, „Modest“ Rijeka i njihovi kooperanti. Tvornica „RIO Rijeka“ na početku je proizvodila odore, po uzorku koji se temelji na, Sovjetskom tritsvetnaiakamuflirovannaia odezhda (TtsKO) trobojnom dizajnu, iz 1981. godine. Boje su ljubičasto-smeđe i tamno maslinasto zelena na svjetlo maslinovo zelenoj pozadini.

Drugi model maskirnih odora, već spomenute tvornice, baziran je na „Woodland“ maskirnom uzorku, ali na gotovo sivoj pozadinskoj boji i svjetlijoj zelenoj boji u prvom planu. „Usluga“ Rijeka, uz radnu odjeću, koju je do tada proizvodila, počinje i s proizvodnjom, odora za potrebe MUP-a i ZNG-a „Modest“ Rijeka , proizvodi džempere s maskirnim uzorkom, za potrebe ZNG-a. .Doslovno se tih dana radilo i po 20 sati dnevno, uz poslovni bio je to i svojevrsni rodoljubni zadatak.

Drugi model maskirnih odora, „RIO“ Rijeka, baziran je na „Woodland“ maskirnom uzorku
„Usluga“ Rijeka, uz radnu odjeću, koju je do tada proizvodila, počinje i sa proizvodnjom, odora za potrebe MUP-a i ZNG-a

 

Tekst i slike: Damir Batistić