FINSKA

ŠVEDSKA

Švedska vlada objavila je 20. siječnja da su švedski ministar obrane Pål Jonson i finski ministar obrane Mikko Savola potpisali finsko-švedsko pismo namjere koje će omogućiti Finskoj da opskrbi Ukrajinu teškim vojnim oružjem vrijedne više 370 milijuna Eura (4,11 milijardi SEK). Švedska i Finska su najbliži saveznici i pismo namjere pokazuje da ne postoji unaprijed određena granica kako se ta suradnja može razvijati. Finska isporuka teške vojne opreme Ukrajini omogućena je prethodnim vladinim odlukama, švedsko-finskim memorandumom o razumijevanju o pojačanoj vojnoj suradnji i potpisivanjem današnjeg pisma namjere. Službena izjava potpisana u Ramsteinu 20. siječnja, u kojoj se navodi da se Europa suočava s brojnim sigurnosnim izazovima i geopolitičkom neizvjesnošću zbog neizazvane agresije Rusije na Ukrajinu daje pravnu podlogu da Finska i Švedska definiraju zajednički interes u održavanju temeljnih načela međunarodnog prava, očuvanju europskog sigurnosnog poretka i sigurnosti u svom susjedstvu te jačanju europske i transatlantske suradnje. Naglašavamo važnost kontinuirane solidarnosti i podrške Ukrajini, u skladu s našim članstvom u EU i statusom pozvanih u NATO cilj je još više ojačati ovo bilateralno partnerstvo u sigurnosti i obrani. Na taj način učinkovitije se doprinosi suočavanju s izazovima međunarodnom miru i sigurnosti te jačanju multilateralnih dogovora. Finska i Švedska predane su potpori Ukrajini i odgovoru na njezinu hitnu potrebu za obrambenim materijalom. Bilateralna suradnja između naših zemalja može olakšati pravovremenu i ciljanu potporu. Slijedom toga, Finska i Švedska odlučile su djelovati zajedno, u okviru bilateralne obrambene suradnje, kako bi povećale njihovu potporu pravednoj stvari Ukrajine. Isporuka vojne potpore Finske Ukrajini bit će omogućena kroz tekuće zajedničko operativno planiranje oružanih snaga dvaju zemalja. To će uključivati ​​reviziju i, ako je potrebno, prilagodbu trenutnih operativnih planova. Švedska je spremna djelovati zajedno s Finskom ako se tako dogovori. Izjava o namjeri nije pravno obvezujuća obveza između Švedske i Finske prema međunarodnom ili nacionalnom pravu, ali ističe uzajamno povjerenje ovih zemalja i pokazuje da su spremne djelovati zajedno u miru, krizi i ratu.

Švedski premijer Kristersson je na tiskovnoj konferenciji, 19. siječnja, izjavio je “Kada je rat u pitanju, vojna potpora je apsolutno ključna. Potpora Zapada bila je od velike važnosti za obrambene sposobnosti Ukrajine” te rekao će protutenkovsko oružje i borbeni roboti biti uključeni u najnoviji paket pomoći Švedske.

Prema informacijama dnevnih novina “Svenska Dagbladet” 25. siječnja, švedski ministar obrane Pål Jonson objavio je da Švedska ne isključuje slanje MBT Stridsvagn 122 u Ukrajinu. Stridsvagn 122 je švedska varijanta njemačkog tenka Leopard 2A5.

Borbeno vozilo 90 (CV90; šv. Stridsfordon 90, Strf90) obitelj je borbenih vozila na gusjenicama koje su dizajnirali Švedska uprava za obrambeni materijal (Försvarets Materielverk, FMV), Hägglunds i Bofors tijekom sredine 1980-ih do ranih 1990-ih, a ušla su u službu u Švedskoj godine sredinom 1990-ih. Dizajn platforme CV90 kontinuirano je evoluirao u koracima od Mk0 do trenutnog MkIV s napretkom u tehnologiji i kao odgovor na promjenjive zahtjeve bojnog polja. Švedska verzija glavnog borbenog vozila pješaštva (IFV) opremljena je kupolom tvrtke Bofors koja je opremljena automatskim topom Bofors od 40 mm. Izvozne inačice opremljene su kupolama Hägglunds serije E, naoružane automatskim topom Mk44 od 30 mm ili Bushmaster od 35 mm. Razvijeno posebno za nordijsku subarktičku klimu, vozilo ima vrlo dobru pokretljivost u snijegu i močvarama dok nosi i podržava osam, kasnije verzije šest, potpuno opremljenih vojnika. Ostale varijante uključuju prednje topničko promatranje, zapovijedanje i kontrolu, protuzrakoplovna sredstva, oklopna vozila za spašavanje, elektroničko ratovanje i tako dalje. Trenutno je 1.280 vozila u 15 varijanti u službi u sedam zemalja korisnika, od kojih su četiri članice NATO-a.

Samohodna haubica Archer

Topnički sustav Archer, ili Archer – FH77BW L52, ili Artillerisystem 08 je švedski samohodni haubički sustav. Srce sustava je potpuno automatizirana top-haubica 155 mm/L52 i M151 Protector daljinski upravljana oružna stanica postavljena na modificiranu 6×6 šasiju Volvo A30D, zglobnog tegljača za sve terene. Prostor za posadu i motor je oklopljen, a kabina je opremljena prozorima otpornim na metke i fragmente. Sustav uključuje vozilo za opskrbu streljivom, vozilo za podršku, podstreljivo BONUS i navođene projektile M982 Excalibur.

Švedska daje Ukrajini 50 komada CV9040 jedno od najmodernijih IFV-ova na svijetu

Nakon najnovijih informacija koje je objavila švedska vlada u vezi s novim paketom vojne pomoći za Ukrajinu najavljenim 19. siječnja 2023., Švedska će Ukrajini osigurati 50 kom. CV9040, jednog od najmodernijih i najsnažnijih gusjeničnih oklopnih IFV (borbenih vozila pješaštva) na svijetu. Švedsko Ministarstvo obrane je 19. siječnja 2023. najavilo je novu vojnu pomoć Ukrajini uključujući donaciju oklopnih BFV vozila na gusjenicama CV90 i samohodnih haubica na kotačima ARCHER 155 mm. To je treći i najveći paket vojne pomoći iz Švedske. Paket uključuje shemu suradnje u nabavi, upute švedskim oružanim snagama za pripremu prijenosa topničkog sustava Archer i najveći paket obrambene opreme do sada. To uključuje bestrzajne puške sa streljivom, protutenkovsko oružje, jurišne puške, opremu za razminiranje, borbeno vozilo 90 (CV90) sa streljivom i lako protuoklopno oružje Robot 57 (NLAW), vrijedno oko 385 milijardi eura. CV90 (Combat Vehicle 90) je obitelj gusjeničnih oklopnih borbenih vozila pješaštva (IFV) koje je razvila i proizvela švedska tvrtka BAE Systems Hägglunds. CV90 je dizajniran da bude visoko mobilno i dobro zaštićeno vozilo koje se može koristiti u različitim ulogama, uključujući izviđanje, borbu pješaštva i podršku. CV9040 je varijanta obitelji oklopnih borbenih vozila CV90 IFV koju je razvio BAE Systems Hägglunds. To je nadograđena verzija CV9035 i ima poboljšani oklop, snažniji motor i dodatnu opremu.

Trup CV9040 izrađen je od potpuno zavarene čelične konstrukcije s vozačem koji sjedi sprijeda lijevo, pogonskim sklopom s njegove desne strane, kupolom u sredini i pomaknutom ulijevo, te odjeljkom za trupe na stražnjoj strani trupa. Ima tročlanu posadu s vozačem koji sjedi na prednjoj lijevoj strani trupa i topnikom i zapovjednikom u kupoli. Može nositi osam pješaka.

CV9040 opremljen je naprednim oklopom za zaštitu vozila i njegove posade od raznih prijetnji. Oklop se sastoji od kombinacije čelika, aluminija i keramike, a dizajniran je da pruži visoku razinu zaštite od vatre iz pješačkog oružja, fragmenata topništva i protutenkovskog oružja. Trup vozila također je dizajniran za zaštitu od mina i improviziranih eksplozivnih naprava (IED).

Oklop CV9040 može se nadograditi dodatnim modularnim paketima oklopa kako bi se poboljšala zaštita od specifičnih prijetnji. Vozilo također ima visoku razinu mobilnosti i agilnosti, što mu omogućuje brzo kretanje na različite pozicije i izbjegavanje potencijalnih prijetnji. Glavno naoružanje CV9040 ili Strf 9040 uključuje top od 40 mm Bofors Defense 40/70B s dovodom streljiva s donje strane i praznim čahurama koje se izbacuju kroz krov. Top od 40 mm može ciljati i pucati tako da zapovjednik ili topnik odabire pojedinačne hice brzinom od 60 metaka/min, ili automatski s cikličkom brzinom paljbe od 300 metaka/min. Maksimalni učinkoviti dometi su 2000 m za mete na zemlji i 4000 m za mete u zraku.

Švedski ministar obrane rekao je 24. siječnja da ne isključuje slanje nekih vlastitih tenkova u kasnijoj fazi, prenosi Daily Svenska Dagbladet.