FIDE majstor vlč. Josip Soldo osvojio 21. Šahovski memorijal u Ruščici.

U organizaciji Šahovskog kluba Ruščica iz Ruščice te sponzora: Hrvatskog šahovskog saveza, Općine Klakar, Ministarstva Hrvatskih branitelja, naših pznati slikara Josipa Majića i Jure Marića , Slastičarnice Puslica i Postolara Joze Martinovića, 21.svibnja 2023. održan je 21. Šahovski memorijalni turnir Drago Mandić – Darko Bajan – Pavo Lucić -Jure Ćorluka – Ilija Garić i Damir Lović.

Svetu misu zadušnicu za šestoricu umrlih šahista ŠK RUŠČICA održao je vlč. Nikola Kaurin u Župnoj cekvi Rođenja Djevice Marije. Dostojanstveno odavanje počasti umrlim šahistima nastavljeno je poslije mise okupljanjem ispred Križa u Mrdanovcima i polaganjem vijenca i lampiona. Poslije molitve okupljeni su nastavili prema prostorijama Mjesnog doma u Ruščici .

Nakon minute šutnje kojom je odana počast preminulim šahistima, nazočne je pozdravio predsjednik kluba Mato Opačak. Zatim je načelnik Općine Klakar, gospodin Tomislav Pendić prozdravio sve sudionike, zaželio im uspjeh i otvorio turnir..

Na turniru se igralo po švicarskom sustavu u sedam kola, 7 minuta sa dodatkom 3 sekunde po potezu po pravilima Fide, ukupno je odigrano je 203 partije. Nastupilo je 59 igrača sa šire regije.

Pobjeda na turniru pripala je Fide majstoru vlč. Josipu Soldi iz Šahovskog kluba Đuro Đaković iz Slav. Broda, sa 6.5 osvojenih bodova. Drugi je bio Majstorski kandidat Stjepan Damjanović iz ŠK Vina Markota iz Pleternice, sa 6 osvojenih bodova. Treće mjesto osvojio je Majstorski kandidat Ivan Mihalj iz ŠK Ruščica iz Ruščice, sa 5.5 osvojenih bodova.

Osim trojice prvoplasiranih, koji su nagrađeni pokalima a prvak i umjetničkom slikom slikara Josipa Majića, drugi sa slikom Jure Marića organizator je nagradio domaćeg igrača turnira, Sinišu Toliča iz Šahovskog kluba Ruščica sa predmetnom nagradom postolara Joze Martića. Glavni sudac turnira bio je Mato Opačak državni sudac, sa pomoćnikom Draganom Pavićem županijskim sucem.

Nagrade je uručio predsjednik ŠK Ruščica, Mato Opačak koji se zahvalio Općini Klakar, Hrvatskom šahovskom savezu, Brodsko-posavskoj županiji, Ministarstvu Hrvatskih branitelja, UNIKAT Atelier-galerija, slikaru Juri Marić, postolaru Jozi Martić, i Slastičanici Puslica koji su pomogli da se ovaj turnir realizira. Na kraju turnira organizirano je druženje uz domjenak za sve sudionike.

REZULTATI

Seniori:

1.mjesto FM Josip Soldo 6.5 bodova, ŠK Đuro Đaković, Slavonski Brod,

2.mjesto MK Damjanović Stjepan 6.0 bodova, ŠK Amater, Strizivojna,

3.mjesto MK Ivan Mihalj 5.5 bodova, ŠK Ruščica, Ruščica.

Juniori/juniorke:

1.mjesto Ljudevit Juranović 5.0 bodova ŠK Strmac, Nova Gradiška,
2.mjesto MK Petra Karij 5.0 boda,ŠK Ruščica, Ruščica.
3.mjesto Patrik Marijanović 3.0 boda, ŠK Amater ,Strizivojna.

Kadeti/kadetkinje:
1.mjesto Leon Jukić 4.0 boda, ŠK Amater, Strizivojna,
2.mjesto Juraj Juranović 4.0 bodova ŠK Strmac, Nova Gradiška,
3.mjesto Filip Vojvodić 3.5 boda, ŠKBrestovac, Brestovac,

Tekst i fotografije: Mato Opačak.