ESTONIJA

Estonsko Ministarstvo obrane objavilo je 19. siječnja 2023. novi paket vojne pomoći Ukrajini uključujući veliki broj teškog naoružanja kao što su vučne haubice FH-70 155 mm i D-30 122 mm u vrijednosti od 113 milijuna eura. Prema podacima estonskog Ministarstva obrane, nova estonska vojna pomoć usredotočit će se na topničke sustave i protutenkovsko oružje uključujući sve svoje vučne haubica 155 mm FH-70 i 122 mm D-30 i sve količine pripadajućeg streljiva, pomoćna vozila za njih te stotine bacača granata Carl-Gustav M2, sa streljivom.

Osim toga, Estonija će nastaviti pružati osnovnu i specijalističku obuku stotinama pripadnika ukrajinskih oružanih snaga 2023. S ovim najnovijim paketom pomoći, Estonija je pružila Ukrajini vojnu pomoć u zamjenskoj vrijednosti od 370 milijuna eura, što čini oko polovicu estonskog obrambenog proračuna za 2022. i više od 1% estonskog BDP-a. Time se Estonija svrstava među vodeće zemlje u pružanju pomoći Ukrajini.

Haubica FH-70 je topničko oružje vučene haubice od 155 mm koje su 1970-ih razvile talijanska tvrtka Oto Melara, njemačka tvrtka Rheinmetall AG i britanska tvrtka Vickers Ltd. FH-70 su koristile brojne zemlje, uključujući Italiju, Njemačku i nekoliko drugih europskih zemalja, kao i Japan, Singapur i Saudijsku Arabiju i još uvijek se nalazi u vojnom inventaru nekoliko zemalja.

FH-70 je vučeno topničko oružje, što znači da je dizajnirana za transport i postavljanje vozilom, kao što je kamion ili tenk, prije ispaljivanja. Ima cijev duljine 39 kalibra i maksimalni domet od 30 kilometara. Haubica je također opremljena kočnicom cijevi i hidro-pneumatskim sustavom trzaja za smanjenje sila trzaja tijekom paljbe. FH-70 također ima potpuno automatizirani sustav polaganja i punjenja, koji omogućuje brzu i preciznu paljbu. Također ima vrlo učinkovit hidraulički sustav koji zahtijeva malo održavanja i koji omogućuje brzo podizanje i pomicanje haubice. FH-70 je također bio opremljen sustavom za upravljanje paljbom koji je pružao visoku razinu točnosti i preciznosti. Haubica FH-70 ima maksimalni domet od 30 kilometara pri ispaljivanju standardnih projektila, a do 40 kilometara kod raketno potpomognutih projektila. Haubica je sposobna ispaljivati ​​različite vrste streljiva, uključujući visokoeksplozivne (HE), dimne, osvjetljavajuće i fragmentacijske metke. Također ima mogućnost ispaljivanja raketno potpomognutih projektila (RAP), što povećava domet haubice.

D-30 je topnička vučna haubica sovjetskog dizajna koja je u službi od 1960-ih. Riječ je o vučenoj haubici od 122 mm koja je sposobna ispaljivati ​​različite vrste streljiva, uključujući visokoeksplozivne, fragmentacijske i dimne metke. D-30 ima najveći domet od 15,3 kilometara i može se koristiti u raznim ulogama, uključujući izravnu i neizravnu vatrenu potporu. Još uvijek ga koriste mnoge zemlje diljem svijeta, au nekim je slučajevima i moderniziran.