HČZ Vrbovec u obilasku bojišnice na području Hrvatske Dubice

Vrbovec,13. siječnja 2024.

Hrvatski časnički zbor Vrbovec u sklopu svojih godišnjih planskih aktivnosti organizirao je 13. siječnja obilazak bojišnice na području Hrvatske Dubice i sela Bačin. Uz članove HČZ Vrbovec aktivnostima je nazočila i Zlata Pajsar, majka poginulog hrvatskog branitelja Stjepana. Po dolasku u Hrvatsku Dubicu aktivnostima su se pridružili pripadnici 2. gardijske brigade „Gromova“ koji su bili neposredni sudionici VRO „Una-95“ i suborci poginulog Stjepana, zatim načelnica Općine Hrvatska Dubica, Ružica Karagić i ratni načelnik stožera obrane Sunje, umirovljeni pukovnik Ivica Panđa Orkan.

U znak sjećanja na 13 hrvatskih branitelja poginulih tijekom VRO „Una-95“ kod spomenika 2. gardijske brigade u Bačinu održana je komemoracija i zapaljeni su lampaši u njihovu čast. Među poginulima je bio naš sugrađan Stjepan Pajsar, a u operaciji su ranjeni Vrbovčani Nevenka Topalušić i njezin sin Dubravko Markuš. Prilikom komemoracije nazočnima se obratio Stjepanov ratni zapovjednik brigadir Predrag Harmicar. U svom emotivnom govoru i sa suzama u očima pojasnio je cilj i tijek VRO „Una-95“, te se posebno obratio majci Zlati s opisom stradavanja njenog sina. Nakon toga nazočnima se obratila načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić te upoznala s općinskim značajkama koja broji 1462 stanovnika i uz Hrvatsku Dubicu čine je još četiri naselja, Bačin, Cerovljani, Slabinji i Živaja. Podsjetimo da prema popisu stanovništva na prostoru sadašnje općine od 129,6 prostornih kilometara iz 1991. živjelo 4231 stanovnika (od čega gotovo 49% Hrvata i 41% Srba), dok danas tu živi samo 1462 stanovnika.

U Domovinskom ratu područje općine bilo je okupirano i doživjelo golema materijalna razaranja i stradanja, pri čemu su sva mjesta i objekti bili porušeni, a poginulo je 137 civila i branitelja.

U daljnjem dijelu aktivnosti odana je počast pokraj kapelice Svih Svetih u znak sjećanja na 28 stanovnika sela Bačin koji su nakon okupacije sela 9. rujna 1991. okupljeni i streljani. Komemoraciji se obratio umirovljeni pukovnik Ivica Panđa Orkan te održao emotivno obraćanje o stradanju i žrtvi Pounja u Domovinskom ratu.

Kod masovne spomen grobnice „Hrvatska golubica“ u Bačinu također su zapaljeni lampioni u znak sjećanja na mještane Cerovljana i Hrvatske Kostajnice, koji su zvjerski pogubljeni u vremenu od 2. do 21. listopada 1991. O ovim događanjima govorio je pukovnik Ivica Panđa Orkan, koji je podsjetio kako su nakon okupacije neprijateljske okupljale mještane u Vatrogasnom domu u Hrvatskoj Dubici pod izgovorom okupljanja i prelaska na slobodni teritorij Republike Hrvatske i događaja kada je 21. listopada 1991. u autobus radi prelaska na slobodni teritorij sa 74 civila koji su u selu Bačin zaustavili pripadnici specijalne milicije tzv. “SAO Krajine” te kasnije strijeljani uz cestu pokraj rijeke Une. Nakon oslobođenja su pronađeni posmrtni ostaci 56 strijeljanih, koji su zakopani u tri odvojene jame, dok za 18 pogubljenih koji su strijeljanih i bačenih u rijeku Unu, posmrtni ostaci nisu do danas pronađeni.

Majka Zlata Pajsar pokraj spomen ploče sina Stjepana

Nakon ranije navedenih komemorativnih aktivnosti nazočni su posjetili Spomen sobu poginulih i ubijenih branitelja i civila Općine Hrvatska Dubica, a pukovnik Panđa održao predavanje o žrtvi Pounja u Domovinskom ratu.

Majka Zlata i načelnica Općine Hrvatska Kostajnica Ružica Karagić

Tekst i fotografije: Milorad Milenković, bojnik u mirovini, predsjednik HČZ Vrbovec