Trenutno pregledavate DONACIJA STAMBENOG KONTEJNERA OD STRANE  ZVEZE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO HRVI MIRANU KOBALE KOJEMU JE KUĆA STRADALA U POTRESU U HRV. KOSTAJNICI

DONACIJA STAMBENOG KONTEJNERA OD STRANE ZVEZE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO HRVI MIRANU KOBALE KOJEMU JE KUĆA STRADALA U POTRESU U HRV. KOSTAJNICI

Članovi ZVEZE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO i HRVATSKOG ČASNIČKOG ZBORA sa MIRANOM KOBALE (u sredini)

 

U utorak 27. siječnja 2021. godine u 13,00  sati u Slovenskoj Bistrici u tvrtki HOSEKRA HOMES , u uvjetima zaštite od Corone 19 , izvršena je primopredaja stambenog kontejnera, kojeg je svojim dobrovoljnim donacijama za stradale u potresu u Petrinji i okolici, kupila Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah i Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica. Samoj primopredaji u tvorničkome krugu tvrtke Hosekra Homes pored djelatnika tvrtke nazočili su: general major SV u miru g. Ladislav Lipič predsjednik Zveza veteranov vojne za Slovenijo; predsjednik Območnog združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah g. Anton Šturbej, predsjednik Območnog združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica g. Miran Krušić sa suradnicima i sa hrvatske strane predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja , brigadir u miru Ivan Drašković i član Izvršnog odbora Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja, satnik u miru g. Zdravko Senčar.

General major Ladislav Lipič

Stambeni kontejner je namijenjen hrvatskom ratnom vojnom invalidu Miranu Kobale (inače slovenske nacionalnosti a hrvatskog državljanstva) koji je kao dragovoljac iz 1991. ratovao u 130. brigadi HV Osijek i uslijed teškog ranjavanja , amputirana mu je noga.

Potrebno je posebno napomenuti da je u kolovozu 1991. kada je započela agresija na istočnu Slavoniju od strane Osječanina, dragovoljca iz Domovinskog rata Josipa Jarmeka, zagorskog zeta, Štab TO Pregrada zamoljen  za pomoć u oružju za obranu Osijeka. Kako se zapovjednik Štaba TO Pregrada Ivan Drašković sa predsjednikom općine Pregrada Brankom Horvatom suglasio sa davanjem pomoći u oružju i ljudstvu, organiziran je odlazak šestdesetak dragovoljaca iz Pregrade, Desinića i Huma na Sutli u Antunovac. Kad su naši susjedi Slovenci iz Rogatca i Rogaške Slatine saznali za odlazak u pomoć u obranu Osijeka, javilo se Štabu TO Pregrada pet dragovoljaca iz Rogatca i jedan iz Rogaške Slatine, koji su se zajedno sa ostalim dragovoljcima iz Pregrade, Desinića i Huma na Sutli pridružili obrani Antunovca kod Osijeka. Na žalost dana 01. studenog  1991. poginuo je borbenom djelovanju Anton Rebić, slovenski državljanin iz Rogatca, 20. studenog 1991. ranjen i zarobljen i nakon toga ubijen je Marijan Pleteš iz Huma na Sutli a teško je ranjen (te mu je kao posljedicu ranjavanja amputirana noga) Miran Kobale. Kao amputirac , Miran je prošao dugotrajno liječenje i rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, nakon čega je umirovljen kao ratni vojni invalid. Godine 1995. Miranu je Vlada RH dodijelila kuću u Knezovljanima kod Hrvatske Kostajnice a kuća je u potresu od 29. prosinca 2020. znatno stradala i postala nesigurna  za stanovanje.

U mjesecu travnju 2018. godine , predsjednik Območnog združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah g. Anton Šturbej, inače mještanin susjednog Rogatca u Sloveniji i član OZVVS  Šmarje pri Jelšah g. Zmago Vipotnik iz Rogaške Slatine te umirovljeni brigadir Ivan Drašković i umirovljeni satnik Vjenceslav Kučiš, oba iz Huma na Sutli, pokrenuli su prekograničnu suradnju ratnih veterana, koju je financijski podržao i župan KZŽ. Nakon razornog potresa u Zagrebu, 22. ožujka 2020. g; član OZVVS Šmarje pri Jelšah g. Zmago Vipotnik, koji posjeduje kuću u hrvatskome Lupinjaku, ponudio je preko Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja,  Ministarstvu branitelja , svoju kuću na privremeno korištenje ratnome veteranu  iz Zagreba ili Hrvatskog zagorja, koji ima razrušeni stan/kuću.  Obzirom da nije bilo kandidata , ponuda nije iskorištena.

Video link slovenskih vjesti o donaciji stambenog kontejnera Hrvatskom  ratnom vojnom invalidu Miranu Kobale kojem je kuća u Hr. Kostajnici stradala u potresu POGLEDAJTE OVDJE

Nakon razornog potresa u Petrinji i okolici 29. prosinca 2020. godine, predsjednik Območnog združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah g. Anton Šturbej, opet naziva Hrvatski časnički zbor Hrvatskog zagorja i župana KZŽ, priopćava da su oni i kolege iz Slovenske bistrice te iz Zveze VVS počeli prikupljati dobrovoljne priloge za pomoć i nudi istu pomoć stradalom području u potresu. Nakon izvršenih konzultacija sa Županijom KZŽ, Ministarstvom branitelja i HČZ HZ. Vodstvo slovenskih veterana donosi odluku da se nabavi stambeni kontejner, te da se isti dodjeli ratnom vojnom invalidu Miranu Kobale.  Za stambeni kontejner je općina Hum na Sutli pripremila teren i komunalije i isti je predan na uporabu Miranu Kobaleu  u četvrtak 28. siječnja 2021. godine u 10,00 sati u mjestu Mali Tabor, Hum na Sutli.

Samoj primopredaji stambenog kontejnera nazočio je načelnik općine Hum na Sutli , Zvonko Jutriša, delegacije donatora iz OZVVS Šmarje pri Jelšah g. Anton Šturbej i g. Zmago Vipotnik, donatori iz OZVVS Slovenska Bistrica g. Miran Krušić i g. Drago Pristovnik te delegacija Hrvatskog časničkog zbora u sastavu g. Ivan Drašković-predsjednik i članovi Izvršnog i Nadzornog odbora: g. Zdravko Senčar, Branko Barić i  Vjenceslav Kućiš, uz nazočnost zamjenik stjegonoše  Josip Gregurek. Ispred Ministarstva branitelja nazočila je Nina Očko iz Ureda branitelja u Krapini.

Tekst: Ivan Drašković prof. brigadir u miru

Fotografije: SOBOTAINFO