Trenutno pregledavate “DOMOVINSKI RAT”- sat povijesti za učenike Osnovne škole Čavle

“DOMOVINSKI RAT”- sat povijesti za učenike Osnovne škole Čavle

imag1174Stanislav Linić, brigadir u mirovini i zamjenik predsjednika Hrvatskog časničkog zbora RH – Zajednice udruga  te Denis Čargonja, dopredsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Grobnišćine bili su gosti OŠ Čavle 12. listopada 2016.

Tom prilikom je brigadir Stanislav Linić održao učenicima osmih razreda vrlo zanimljivo i poučno predavanje o Domovinskom ratu osvrnuvši se na politički okvir i uzroke rata, razdoblje između 1945. i 1980. godine i događaje nakon 1980. godine koji su prethodili Domovinskom ratu. Sam Domovinski rat, obrambeno-oslobodilački rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske države protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga, na strategijskoj razini imao je tri etape, a završnu etapu su obilježile vojno-redarstvena akcija  Bljesak u svibnju 1995., kada je oslobođeno više od 500 km2  teritorija u Posavini i zapadnoj Slavoniji te vojno – oslobodilačka akcija Oluja, u kolovozu 1995. godine, kada je oslobođen Knin i cijelo dotad zaposjednuto područje sjeverne Dalmacije, istočne Like, Korduna i imag1172Banovine. Preostala okupirana područja u hrvatskom Podunavlju reintegrirana su u razdoblju od 1996. -1998., bez korištenja vojne sile, uz pomoć prijelazne međunarodne uprave.

Ovo je predavanje svakako učenicima odličan uvod u gradivo povijesti o Domovinskom ratu, a u mjesecu svibnju planiran je i trodnevni posjet gradu Vukovaru.

U planu je i posjet Spomen sobi poginulih hrvatskih branitelja sa Grobnišćine koja se nalazi u prostorijama Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Grobnišćine u Podčudniću, a prijedlog naših gostiju da se neka od predavanja za učenike održe i u prostorijama Udruge svakako ćemo prihvatiti i planirati kurikulom za slijedeću školsku godinu.