Trenutno pregledavate Domovinski rat i branitelji nikad se ne smiju zaboraviti

Domovinski rat i branitelji nikad se ne smiju zaboraviti

Povodom obilježavanja i u čast Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav i Grad Kastav u gradskoj vijećnici organizirali su izložbu ratnih fotografija i predstavljanje fotomonografije »128.br HV-a Sv. Vid- Rijeka« autora Petra Trinajstića, izložbu vojnih memorabilija sudionika Domovinskog rata i kolekcionara odora iz toga perioda Damira Batistića, autora više uspješnih izložbi na tu temu.

Počast poginulima

Zajedno s Damirom Batistićem u pripremi izložbe sa svojim eksponatima sudjelovao je i nadnarednik Čestmir Komarek, koji je za vrijeme Domovinskog rata, služio kao specijalist za vojno i policijsko naoružanje pri MUP-u i specijalnim postrojbama HV-a.

Program otvorenja izložbe vodio je Stanislav Linić, brigadir Hrvatske vojske u mirovini, magistar inženjer aeronautike, zamjenik predsjednika Saveza Hrvatskog časničkog zbora Republike Hrvatske i predsjednik Gaming inicijative, odnosno organizacije pričuvnih časnika srednjeeuropskih zemalja, koji je nakon himne pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast poginulim braniteljima, te je istaknuo kako je cilj ove izložbe da se ne zaboravi Domovinski rat.

Autor fotomografije Petar Trinajstić istaknuo je kako je na izložbi predstavljeno samo dio njegove kolekcije ratnih fotografija te da je prije pet godina zamoljen da krene s realizacijom fotomogorafije.
– Branitelji ne smiju biti zaboravljeni zaboraviti kao ni njihov doprinos dan za Domovinu, kazao je Trinajstić.

Dragi ljudi

Tijekom večeri branitelji i nazočni gosti imali su priliku pogledati i kratki dokumentarni film o 128. Brigadi i njezinom ratnom putu.
Autor izložbe vojnih memorabilija Damir Batistić kazao je kako mu je velika čast što je realizirao ovaj postav i zahvalio se nazočnima na dolasku. Nadnarednik Hrvatske vojske u mirovini, koautor izložbe Čestmir Komarek se prisjetio svojih poginulih suboraca te ispričao u kojim je ratnim prilikama koristio dio oružja koje je izloženo na izložbi. U ime Grada Rijeke prisutne je pozdravio Mladen Vukelić koji je čestitao organizatorima i kazao kako je »lijepo je ponovo vidjeti drage ljude«.

Zanimljivi eksponati

Osim izloženog serijala ratnih fotogorafija, na izložbi vojnih vojnih memorabilija koje je prikupio kolekcionar Damir Batistić, može se pogledati vjetrovku T.O. Rijeka iz 1991 godine, kompletnu ratnu odoru pripadnika 128.brigade HV-a Sv. Vid- Rijeka, maskirnu odoru proizvedenu u kućnoj radinosti za potrebe odlaska u ZNG, vojnu odoru proizvedenu, u RIO Rijeka iz 1991. godine, improviziranu zrakoplovnu bombu proizvedena za potrebe Zrakoplovnog voda 1991 godine, te topničke čahure granata ispaljenih u Domovinskom ratu, kolekcionara Čestmira Komareka.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac koji se ovom prigodom zahvalio Udruzi na organiziranoj izložbi kao i na aktivnostima koje će se odvijati narednih dana povodom obilježavanja Dana Domovinske zahvalnosti te ukazao na važnost da se Domovinski rat ne zaboravi te da o njemu treba educirati i mlade naraštaje.
U glazbenom dijelu programa nastupili su pjevačica Majda Marenčić uz pratnju Spartaca Črnjarića. Izložbu se može razgledati do subote 4. kolovoza.

Tekst: Sandy Uran, Novi List

Fotografije: Petar Trinajstić