DANSKA

Prema informacijama koje je danska novinska kuća “DR” objavila nakon konferencije za novinare, 19. siječnja 2023., danski ministar obrane Jakob Ellemann-Jensen objavio je da je naručeno 19 samohodnih haubica na kotačima CAESAR 155 mm 8×8 francuske tvrtke Nexter Systems, koje će donirati Ukrajini. Danska je 2017. potpisala ugovor s francuskom tvrtkom Nexter Systems za nabavu 15 samohodnih haubica CAESAR 155mm u konfiguraciji 8×8, a u listopadu 2019. Danska je odobrila još jedan ugovor za kupnju četiri dodatne haubice CAESAR.

Pozivajući se na informaciju danskog ministra obrane Jakoba Ellemanna-Jensea, haubice francuske proizvodnje CAESAR 8×8 još nisu isporučene danskoj vojsci, ali će biti poslane u Ukrajinu. Odluka o isporuci danskih haubica CAESAR Ukrajini odgovor je na potrebe ukrajinskih oružanih snaga u pogledu topničkog naoružanja.

Trenutačno je ukrajinska vojska već primila od Francuske 18 CAESAR u konfiguraciji 6×6, a još šest haubica CAESAR bit će isporučeno u sljedećih nekoliko tjedana.

CAESAR u konfiguracijama 6×6 i 8×8 koristi isti topnički oružani sustav koji se sastoji od jednog topa kalibra 155 mm/L52 52 koji može ispaljivati ​​širok raspon streljiva od 155 mm uključujući obitelj LU (HE, osvjetljavajuće, dimno i vježbovno), M107 (visoko-eksplozivno), M485A2 (svjetleće). Jedna od ključnih značajki 8×8 verzije CAESAR-a je integracija potpuno automatskog sustava punjenja koji nudi maksimalnu brzinu paljbe od 6 projektila u minuti. Obje haubice CAESAR također su sposobne ispaljivati ​​novo GPS-navođeno topničko streljivo na udaljenosti do 50 km. CAESAR 8×8 temelji se na vojno modificiranoj šasiji kamiona T-815 koju je dizajnirala i izradila češka tvrtka TATRA, dok se verzija 6×6 temelji na šasiji kamiona Sherpa 6×6 francuske proizvodnje koju je dizajnirala i proizvela francuska tvrtka ARQUUS.

Prema informacijama s danskih web stranica od 31. siječnja, Danska planira kupiti 20 rashodovanih MBT-a Leopard 1A5 koji su uskladišteni u njemačkoj tvrtki FFG. Ovi tenkovi Leopard 1A5 mogli bi se popraviti i vratiti u službu, a zatim poslati u Ukrajinu.