Trenutno pregledavate HČZ PRIMORJE-KASTAV: Danijel Borović, pukovnik HV u mirovini, pilot-PRELET ZA HRVATSKU

HČZ PRIMORJE-KASTAV: Danijel Borović, pukovnik HV u mirovini, pilot-PRELET ZA HRVATSKU

 

Povodom obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u organizaciji HRVATSKOG ČASNIČKOG ZBORA PRIMORJA, UHBDR-a Kastav i Grada Kastva u Gradskoj vijećnici u Kastvu otvorena je izložba ratnih fotografija koju potpisuju branitelji te vojne opreme predsjednika Hrvatskog društva kolekcionara militarije Damira Batistića, stožernog narednika u mirovini Čestmira Komareka i kolekcionara Radovana Živanovića.

Tom prigodom predavanje »Prelet za Hrvatsku« održao je umirovljeni pukovnik i vojni pilot Hrvatske vojske Danijel Borović.

Izložbi i predavanju nazočio je velik broj branitelja.

U uvodnom govoru brigadir Stanislav Linić predsjednik HČZ PRIMORJA je naglasio:

Pukovnik Danijel Borović predstavlja onaj dio hrvatskih branitelja koji su, sa one strane crte bojišnce, ostavili iza sebe sve što su do tada u životu stvorili, vrhunsku karijeru i visok standard, krenuli u potpunu neizvjesnost, vođeni prije svega patriotizmom i osjećajem obaveze da je jedino ispravno braniti svoje bez obzira na cijenu i žrtvu.
Na taj se način priključio ne malom broju oficira bivše JNA Hrvata koji su prešli u redove HV i priključili se obrani Domovine. Tu su prije svega bili generali Anton Tus i Petar Stipetić, brigadir pilot Rudi Perešin koji je oboren na borbenoj zadaći tijekom BLJESKA, te mnogi drugi znani i neznani čije je znanje i vojno umijeće, pored ogromne mase dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata, a među kojima i oko 32 000 sa područja PGŽ, doprinijelo pobjedonosnom završetku Domovinskog rata. Pukovnik Danijel Borović svakako spada u gore spomenutu vojnu elitu,

Skup su pozdravili i glavni organizator proslave obljetnice, predsjednik UHBDR KASTAV Marino Grbac i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

– Drago mi je i velika čast što nam je u goste došao održati predavanje pukovnik Borović. Priče vezane za Domovinski rat su od izuzetne važnosti, da se nikad ne zaboravi.

Pukovnik Borović pozdravio je nazočne i potom ispričao zanimljivu i dramatičnu priču o preletu.

Uoči izložbe i predavanja pukovnika Danijela Borovića, članove udruge branitelja i kolekcionara Damira Batistića primio je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

Po završetku predavanja pukovniku Boroviću je u znak sjećanja na ovaj događaj prigodne poklone predao predsjednik UHBDR KASTAV Marino Grbac / Stilizirani grb Udruge/ i predsjednik Udruge 128.br HV „Sveti Vid“ Rijeka, pričuvni bojnik Ivan Lerga/ Fotomonografiju 128.brigade HV „Sveti Vid“ autora Petra Trinajstića/.

Foto: Sergej Drechler /Novi List/ i Stanislav Linić

Prijem kod gradonačelnika Kastva, izložba i predavanje. Autor Vanja Borović.

KLIKNITE NA SLIKU I POGLEDAJTE CIJELI PRILOG/ od 03,32 min/

POGLEDAJTE KOMPLETNO PREDAVANJE: