Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Sveti Ivan Zelina, 1. srpnja 2023. godine

Zagrebačka županija obilježila obilježila je Dan branitelja. Aktivnosti obilježavanja održane su 1. srpnja u Svetom Ivanu Zelini. Aktivnost je započelo okupljanjem branitelja i gostiju i polaganjem vijenaca kod centralnog križa – spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na Gradskom groblju Sveti Ivan Zelina. Nakon polaganja vijenaca održana je sveta misa u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja i središnja svečanost u prostoru Sportsko-rekreacijskog centra u Svetom Ivanu Zelini. Aktivnost je završila zajedničkim druženjem i prigodnim vojničkim ručkom.

Aktivnostima obilježavanja Dana branitelja Zagrebačke županije nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnih Ante Deur, izaslakik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenik župana Zagrebačke županije, dožupan Ervin Kolarec te gradonačlenik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Košćec, koji su kod središnjeg križa poožili vijence i zapalili svijeće u čast poginulih hrvatskih branitelja.

Podsjetimo da je Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. proglasila 27. lipnja Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Naime, taj datum je izabran jer je 27. lipnja 1991. godine na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na bojišnici uz rijeku Kupu. Nakon prvog obilježavanja u Pokupskom 2013. godine, sljedeće je održano u Samoboru godinu dana kasnije, zatim u Jastrebarskom 2015. godine, u Vrbovcu 2016. godine, u Zaprešiću 2017., u Dugom Selu 2018., 2019. u Velikoj Gorici. Ovaj dan je tijekom pandemije koronavirusa, 2020. i 2021. godine obilježen bacanjem vijenaca i cvijeća u Kupu s mosta preko Kupe u Pokupskom, i uz limitiran broj nazočnih, da bi tijekom 2022. godine grad domaćin bio Ivanić-Grad.

 Uz brojne braniteljske i stradalničke udruge iz Domiovinskog rata, aktivnosti su nazočili predstavnici Saveza udruga HČZ-a Zagrebačke županije, HČZ-a Ivanić-Grad, HČZ-a Samobor i Sv. Nedelja te HČZ-a Vrbovec. U ime predsjednika HČZ-ZU Igora Majetića aktivnosti je nazočio glavni tajnik HČZ-ZU Branko Gačak iz HČZ-a Vrbovec. 

Tekst i fotografije: glavni tajnik HČZ-ZU, Branko Gačak