“Da se ne zaboravi” – edukacija o Domovinskom ratu

Da-se-ne-zaboravi-edukacija-o-Domovinskom-ratu-10-620x330Udruga branitelja Domovinskog rata INA-NAFTAPLINA „KVIN“ – podružnica Donji Miholjac prošle je godine počela s edukacijom učenika osnovnih škola našičkog područja o zbivanjima tijekom Domovinskog rata na području Slavonije, odnosno Hrvatske.

Cilj  ove edukacije je da mladima istinu o Domovinskom ratu prenesu autentični  svjedoci tih povijesnih događanja (o kojima se premalo uči kroz nastavne programe), a to su onovremeni  sudionici , danas uglavnom umirovljene vojne i policijske osobe.

Dana  30. svibnja u ovoj zanimljivoj edukaciji na samim mjestima događanja sudjelovalo je 80- tak učenika i nastavnica, 7. razreda  OŠ Dora Pejačević iz Našica.[espro-slider id=4563]

Edukacija  je počela u našičkoj vojarni prikazivanjem kratkog filma „Domovinski rat“, a zatim je učenicima ispričan tijek događaja od oslobađanja vojarne i formiranja 132. Našičke brigade HV-a kroz koju je prošlo oko 5.000 vojnika našičkog, valpovačkog i orahovačkog kraja.  Sljedeća postaja bilo je paljenje svijeća pred spomenikom Stjepana Mlakara između sela Humljani i Pušina. U  zasjedi odmetnutih Srba 11.08.1991. izrešetano je policijsko vozilo u ophodnji u kojoj je smrtno stradao policajac Mlakar iz Četekovca, a teško je ranjen Franjo Sterle. Na Jankovcu su održana predavanja o oslobodilačkim akcijama HV u  ovom dijelu Slavonije. Ove edukacije održali su umirovljeni časnici:  Nikola Masnikosa, Goran Sokol i general bojnik specijalne policije Mirko Horvatin. Djeca su pokazala veliki interes postavljanjem brojnih pitanja na koje su im edukatori rado odgovarali.

Predsjednik podružnice KVIN-a iz Donjeg Miholjca Ivica Kovačević koordinator ovog projekta za  svjedoke zbivanja na širem slatinskom području pozvao je umirovljene časnike HV-a Vladu Međimurca, Kazimira Libla i Zvonka Kovača.

U Voćinu je pred spomenikom načelnik općine  Predrag Filić govorio o mučeničkoj smrti 47 civila od kojih su većinu  u noći s 12. na 13. prosinca 1991. mučki pobili pripadnici Belih orlova uz asistenciju domaćih srbočetnika. Posjećena je i gotička ljepotica crkva Pohođenja BDM, stara  stoljeća koja je te kobne noći gotovo potpuno srušena jer je u njoj bilo skladište eksplozivnih sredstava.

 Na groblju u Četekovcu pred spomenikom 24 ubijena mještana (Četekovca, Balinaca i Čojluga) 4. rujna 1991. koje su na kućnom pragu ubili odmetnuti Srbi iz susjednih sela.  Sudionicima ove terenske nastave obratio se i zamjenik načelnika općine Mikleuš Ivan Kanski koji je naglasio da za ovaj zločin, kao i ni onaj u Voćinu još nitko nije odgovarao niti je osuđen. Umirovljeni časnici HV-a i policije susreli su i Ivu Paulina, branitelja Četekovca,  koji je toga dana s 15- tak mještana, pripadnika ZNG-a i pričuvne policije branio selo dok su imali streljiva  i štitio preživjele civile koji su se spasili kroz polja kukuruza ispod sela.

Ovaj vrijedan projekt  financira Ina-Naftaplin kroz udrugu branitelja KVIN – podružnicu Donji Miholjac.(vj, www.radioslatina.hr)