ČLANOVI HČZ LIBURNIJE U POSJETI SPOMEN-PODRUČJU BARUTANA

Skupina pripadnika HČZ Liburnija ovih je dana obišla Spomen-područje Barutana u Bjelovaru, smješteno u šumi Bedenik, na sjeverozapadnom dijelu grada. Područje je obnovljeno i otvoreno 2020. godine, a služi kao bolni podsjetnik na poginule i stradale u obrani grada tijekom Domovinskog rata.

Razlog zašto se Barutana naziva i bjelovarskom Hirošimom je velika eksplozija koja je iza sebe ostavila 12 metara dubok krater te potpuno uništila šumu u krugu od 60 metara te oštetila još 150 metara šume. Do eksplozije je došlo 29. rujna 1991. u konačnom pokušaju hrvatskih vojnika da zaposjednu skladište ratnih rezervi 265. motorizirane brigade JNA, a čime su oslobodili bjelovarski i koprivnički garnizon i onemogućili spajanje 265. motorizirane brigade i snaga 5. banjalučkog korpusa.

Sva tri skladišta koja su se nalazila na tom području, snage JNA na čelu s majorom Milanom Tepićem pripremile su za lančano miniranje. Međutim, pripadnici hrvatske vojske dobro su odreagirali te su presjekli vezu između južnog skladišta sa srednjim i sjevernim, a 29. rujna ušli su u središnji kompleks sa sjeverne strane. Na njih je tada otvorena vatra, tri vojnika su poginula, no uspjeli su se probiti do istočne strane gdje su se pripadnici JNA počeli predavati. Major Tepić odbio se mirno predati te je aktivirao mine, no zbog presječene veze eksplodiralo je samo južno skladište. Umjesto 1700 tona eksploziva tako je eksplodiralo tek nekoliko stotina, no i to je bilo dovoljno da ovaj komad šume ostane teško oštećen. Članovi JNA koji su sudjelovali u miniranju, privedeni su i kasnije razmijenjeni, a Barutana je danas cjelovito obnovljena te sadrži spomenik poginulim braniteljima, kapelicu i informativno-edukativni centar.

Na spomen-području nalazi se i edukativna staza s 14 informativnih ploča koje prate razvoj događaja skroz od raspada Jugoslavije preko Domovinskog rata i ključnih zbivanja u njemu do posljednjih vojno-redarstvenih operacija. Na području se može razgledati i tenk T55 te BVP M80, originalno borbeno vozilo pješaštva koje se 29. rujna 1991. nalazilo u Barutani. Bjelovarčani taj datum obilježavaju svake godine svečanim programom kojim se odaje počast poginulim braniteljima.

Izvor: tekst i fotografije visitbjelovar.hr i Goran Pernjek (FB profil)