Aktivnosti HČZ grada Osijeka od 16. do 21. 05. 2016.

hczosijekosijekTemeljem godišnjeg plana rada za 2016 i zadaća koje proizlaze iz istog vremenu od 16. 05. 2016. do 21. 05. 2016., HČZ grada  Osijeka  imao je tri bitne aktivnosti  od kojih je jedna sukladno planu i programu za 2016, a dvije aktivnosti se nastavljaju na započete projekte – NA PRVOJ CRTI ZDRAVLJA i na aktivnosti PROJEKTNOG TIMA  Ministarstva branitelja  u svezi izrade novoga jedinstvenog Zakona o braniteljima;

1. Dana 17. 05. 2016, sukladno Planu i programu HČZ-a , i odluke za kondiciono gađanje iz samokresa za članove HČZ- a , na strelištu “Pampas” održano je isto uz prisustvo 10 članova HČZ-a, od kojih je osam pristupilo gađanju i to; Filip Araćić, Željko Radanović, Zvonko Milas, Marko Leko, Miroslav Štargl, Mirko Košćak, Božidar Šantek, Miroslav Jularić. Prisutni su bili još i Ivan Šoltić, te Stanko Maloča koji iz osobnih razloga nisu gađali.Nakon uvodnog pozdrava predsjednika streljačkog društva g. Kovačevića, pristupilo se obnovi znanja i pregledu osobnog naoružanja i nakon toga prva skupina je zauzela stav za gađanje .

slide2 U prvoj skupini su gađali : Miroslav Jularić, Marko Leko, Zvonko Milas i Miroslav Štargl. Gađalo se na 15 m uz tri ponavljana po pet hitaca. Najbolji rezultat u ovoj skupini je imao Marko Leko, ukupno pogođena 10 osmica i 5 devetki., što je izvrstan rezultat, ostali su bili lošiji u gađanju, no ipak s pogođenim metama s svim mecima.

 U drugoj skupini su gađali: Filip Aračić, Željko Radanović, Mirko Košćak i Božidar Šantek. U ovoj skupini je najbolji bio Filip Aračić, pa odličan Željko Radanović, ostali su bili lošiji u gađanju, no ipak s pogođenim metama s svim mecima.

Ukupno uzimajući rezultati su vrlo dobri. Bez lažne skromnosti mogli bi imati svoj tim jer su Aračić, Leko i Radanović izvrsno gađali.

2.Dana 19. 05. 2016, u 14 i 30 održan je sastanak izmedju predstavnika HČZ- a brigadira Aaračić, natpručnik Jularić nositelji skupine projekta – NA PRVOJ CRTI ZDRAVLJA ispred HČZ i predstavnika Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja ,

 dr.sci. Marijana Braš i dr. sci. Veljko Đorđević, nositeljima projekta na državnoj razini “NA PRVOJ CRTI ZDRAVLJA”, te voditelje 5. kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji koji će se održati od 15. do 17. rujna 2016 g u Osijeku čiji smo i mi HČZ- grada Osijeka suorganizatori, gdje bi se donijela NACIONALNA STRATEGIJA O ZAŠTITI ZDRAVLJA BRANITELJA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI, poglavito djece..

Na sastanku smo međusobno razmijenili nove informacije i dogovorili dvije teme koje će HČZ- obraditi i iznijeti na zadnjem danu kongresa. Zajednički smo otišli na odjel za psihijatriju u Osijeku i s ostalim članovima radne skupine iz Zagreba i Osijeka prošetali gradom i promenadom. Navećer u 17 sati u dječijem kazalištu u donjem gradu bila je prezentirana knjiga dr. Veljka Đorđević “Glumac na kauču” koja se bavi tematikom teško i smrtno oboljelih osoba. I tu još jednom pred brojnim gradskom i medicinskim uglednicima ponovno istaknuta potreba za palijativnom skrbi branitelja i istaknuta naša -HČZ uloga u prevenciji istoga.

3.Dana 17 i 18. 05. naša dva člana , general Vinko Vrbanac i brigadir Franjo Kesegi su bili učesnici PROJEKTNOG TIMA Ministarstva branitelj u Zagrebu po pitanju izrade novog Zakona o braniteljima. To je tek početak suradnje s Ministarstvom branitelja i nadamo učešću do kraja u izradi Zakona u kojima će biti i naši nadasve konstruktivni prjedlozi.

Tajnik HČZ

Miroslav Jularić

 

Predsjednik udruge HČZ grada Osijeka,

general bojnik HV u miru

Vinko Vrbanac