Svečano obilježena 33.obljetnica Hrvatskog časničkog zbora Brodsko-posavske županije

Slavonski Brod, 24.rujna 2024.godine

U čast 33.godina Hrvatskog časničkog zbora Brodsko-posavske županije članovi udruge i uvaženi gosti su se u utorak, 24.rujna okupili ispred spomenika poginulim Hrvatskim braniteljima, kod Gradske knjižnice. Nakon intoniranja himne i minute šutnje za poginule, umrle i nestale Hrvatske branitelje, položeni su vijenci i lampioni na Spomenik poginulim Hrvatskim braniteljima.

Vijenac su položili članovi Hrvatskog Časničkog Zbora Brodsko – Posavske Županije predsjednik Franjo Kožić i Zlatko Bunjevac, Brodsko-posavska županija Damir Mirković i Ivan Tucić i Županijska organizacija HDZ Slavko Milković i dr. Tomislav Teskera, a lampione su zapalili članovi Udruge 3. Bojne 3. Gardijske Brigade Kune, Udruge dragovoljaca i veterana Brodsko – posavske županije, Udruge roditelja poginulih branitelja RH, Udruga 108. brigade ZNG, Udruge veterana žena u domovinskom ratu, privremeni pročelnik, savjetnik za zdravstvo i socijalnu skrb Ivan Tucić, viša stručna savjetnica MB-RH Ivana Rugle i Ivana Majić.

Tako je dostojanstveno odana počast hrvatskim vitezovima. Velečasni Josip Vuksanović, vodio je kratku molitvu nakon odavanja počasti neizmjernoj žrtvi hrvatskih ratnika, za slobodu i neovisnost naše Domovine, Hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske. Poslije molitve svi okupljeni su krenuli u kapelu Svete Ane u brodskoj tvrđavi Misu gdje je predvodio velečasni Josip Vuksanović. Poslije molitve svi okupljeni su krenuli u prostorije 3. Bojne 3, Gardijske Brigade Veterana Kune. Časni skup pozdravio domaćin predsjednik HČZ-a Brodsko-posavske županije Franjo Kožić.

U govorima je istaknut dobar rad Hrvatskog Časničkog Zbora na promicanju i očuvanju vrijednosti Domovinskog rata i očuvanju uspomene na hrvatske branitelje, koji više nisu s nama. Također je istaknuta odlična suradnja sa krovnom nacionalnom organizacijom HČZ-ZU Zagreb gdje je predsjednik naše Udruge Franjo Kožić sudjelovao na godišnjoj Skupštini u Zagrebu. Na sjednici održanoj 26.8.2024.godine donesena je i odluka da prvi predsjednik dr. Josip Jelić postane počasni član udruge, priznanje mu je uručio dopredsjednik HČZ- Brodsko – posavske županije Mato Opačak.

Prije svečanog obilježavanja 33. obljetnice osnutka Hrvatskog časničkog zbora Brodsko-posavske županije, u prethodnim danima odigrani su sportski turniri u velikom vanjskom šahu , otvorenom šahovskom turniru i pikadu, u čast poginulim umrlim i nestalim Hrvatskim braniteljima .

Ocjena sveukupne organizacije obilježavanja Hrvatsko časničkog zbora Brodsko-posavske županije izvrsna i uvjereni smo da će i iduća godišnjica biti na ovako visokoj razini, organizacijski, ljudski, a prije svega prepuna ljubavi, prijateljstva i međusobnog istinskog uvažavanja, na čast i slavu naših hrvatskih vitezova i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatskog naroda i naše jedine i voljene nam domovine Hrvatske. Svečani program nastavljen uz bogati domjenak.

Tekst i fotografije Mato Opačak

Poredak turnira u velikom vanjskom šahu u Ruščici :

  1. Antun Rakić,Ruščica,
  2. Ivan Martić,Ruščica,
  3. Siniša Tolić,Ruščica.

Poredak otvorenog šahovskog turnira u Sl. Brodu

  1. Stjepan Damjanović,Strizivojna,
  2. Josip Soldo, Ruščica,
  3. Ivan Martić, Ruščica.

Poredak turnira u pikadu Sl. Brod za prva tri mjesta su:

  1. Vinko Hančić,Slavonski Brod,
  2. Alen Tekić,Slavonski Brod,
  3. Željko Hrnić,Slavonski Brod.

Copyright@HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR-ZAJEDNICA UDRUGA