NASTAVAK SURADNJE ZAGORSKIH I SLOVENSKIH ČASNIKA

Velenje, 21.kolovoza 2024.

Proljetos započeta suradnja Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja s Območnim združenjem slovenskih častikov Velenje uspješno je nastavljena. Tako je u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, a nakon dosadašnje ionako prilično žive suradnje između zagorskih i slovenskih časnika i veterana, u posljednje vrijeme bilo nekoliko aktivnosti i sa slovenskim časničkim udrugama, ovaj puta s područja Velenja.

Slovenski su časnici pripremili, organizirali i u spješno proveli dana 21. kolovoza 2024. godine svečani piknik v Lajšah, na prostoru sportske zračne luke u tom mjestu.

Ljubaznošću domačina, na svečanost su pozvani i zagorski časnici okupljeni u HČZ-u Hrvatskog zagorja. Bila je to prilika da se uz roštilj slovenski i zagorski časnici druže, razmijenjuju iskustva i prodube prijateljstvo. Ujedno je to bila i prilika i za sportska nadmetanja u gađanju zračnom puškom i pištoljem gdje su Zagorci ostvarili lijepe rezultate.

Obiđeni su i položaji na okolnim brdima na kojima su pripadnici TO Velenje pripremili obranu od možebitnog zračnog desanta tadašnje JNA na desantnoj prostoriji zračne luke tijekom rata za oslobođenje Slovenije 1991. godine.

Osim toga, u obližnjoj su Topolšici Zagorci s domaćinima obišli uređeno mjesto gdje je 9. svibnja 1945. godine tadašnji Zapovjednik njemačke Grupe Armija „E“, General pukovnik Alexander Loehr, pokušavajući izvuči svoju vojsku koja se povlačila iz Grčke i cijelog Balkana, prema Austriji, potpisao bezuvjetnu kapitulaciji partizanima koje su u glavini činili pripadnici 14. slovenske divizije (prema drugim izvorima, zarobili su ga Britanci i predali partizanima).

U redovitoj komunikaciji zagorskih i slovenskih časnika već su najavljeni novi povodi za druženja tako da će se časnici s obje strane granice/meje i dalje družiti u cilju razvijanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa, te međusobnom poštovanju.

Autor teksta i fotografija Zdravko Senčar, HČZ Hrvatskog Zagorja