MEĐUNARODNI SPUST PO KUPI/KOLPI 2024.- ZAGORSKI VETERANI I OVOG LJETA NA KUPI/KOLPI

Zagorski su se veterani ove godine po 9. puta uzastopno spustili po Kupi/Kolpi, u subotu 27. srpnja 2024. godine. Spust, međunarodni, i ove su godine uspješno i zajednički pripremili, organizirali i proveli Območno združenje slovenskih častnikov Bele krajine i ZU Hrvatski časnički zbor Karlovačke županije a sve kako bi se i inače odlična suradnja susjeda veterana još više produbila i potvrdila kako za ljude dobre volje ne postoje granice. Organizatori su ponovno uložili veliki trud i pokazali zavidne organizacijske i provedbene sposobnosti kako bi svi sudionici ovoga, u prvom redu prijateljskog druženja, bili zadovoljni onime što se zbiva na rijeci, ali i onime pored nje. Osim članova tih udruga – organizatora, njihovih obitelji i prijatelja te mnogih gostiju, prvenstveno veteranskih udruga s obje strane granice, Kupom su se spustili i zagorski veterani Domovinskog rata i to članovi Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja i Udruge ratnih veterana 1.gbr Tigrovi KZŽ. Za Slovence bio je to već 26. spust a Zagorci su na njemu nazočni od samog početka sudjelovanja hrvatskih veterana, odnosno od 2015. godine uz izuzetak 2020. godine kada zbog korone spusta nije ni bilo. Spust po Kupi/Kolpi ujedno je i projekt prekogranične veteranske suradnje koja pokazuje odlične rezultate.

Vrijeme je i ove godine bilo naklonjeno raftingašima, a ugodno topla, a kristalno bistra Kupa u ovom, srednjem dijelu svog toka, osim za rafting taman je bila i za kupanje što se je često i koristilo. Okupljanje sudionika je započelo ujutro u ugodnom kanu-rafting Kampu Lindič u Radencima ob Kolpi na lijevoj, slovenskoj, strani Kupe, na ovom djelu njena toka granične rijeke između Hrvatske i Slovenije, a slovenski i hrvatski raftingaši učinili su da te granice i ne bude. Domačini su sudionike dočekali pićem dobrodošlice i pogačama. Raftingaše su pozdravili u svojim govorima slovenski i hrvatski sudomačini, te se je nakon doručka i još malo druženja uz Kupu započelo s upoznavanjm s pravilima raftinga, a onda i ukrcavanjem mješovitih, međunarodnih posada u 16 raftova/čamca s nekih 130 raftingaša i spuštanje Kupom/Kolpom dionicom u dužini od oko 8 km. „Zagorsku“ posadu zapravo čine sudionici raftinga iz Hrvatskog Zagorja (Joža, Tom, Ivek i Zdravko), i Krškog (Vlasta i Franci), dakle šarolika međunarodna posada baš kako priliči ovakvom spustu. U početku snažni i pomalo neusklađeni zaveslaji otisnuli su raftove prema nizvodnom cilju. Raftove prate službeni voditelj i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Vrlo brzo, sve ide bolje i usklađenije, pa se plovi brže i mirnije. Zbog niskog vodostaja Kupe u ovo doba godine, na nekoliko se mjesta, a poglavito na nekim slapovima, moralo izlaziti iz čamaca i prevuči ih preko plićina. Po prolasku plićine, opet se uskače u raftove i nastavlja plovidba. Dobre volje i veselja na pretek. Putem se kupa i koristi blagodat prirodne vodene masaže na slapovima – jacuzzijima. U jednom se trenutku plovidbe dostiže i najjužniji dio Slovenije. Točka je to na Kupi/Kolpi, po međunarodnim zakonima, na sredini rijeke između Hrvatske i Slovenije. Pomalo umorni od veslanja i mokri od kupanja, no puni lijepih dojmova, posade stižu i do usputnih odmorišta. To je ujedno i prilika da se sudionici raftinga opet druže, okrijepe pićem, te da se razmijene dojmovi o dotad prijeđenom putu.

Nastavak putovanja rijekom nosi slična uzbuđenja, razgovore s posadama ostalih raftova koji se pristižu na putu do cilja, prskanju vodom svoje ili posade prolazećeg rafta i kupanjem. Pala je i pjesma. Napokon, nakon četiri sata plovidbe, „zagorski“ mješoviti raft stiže do Kota pri Damlju, cilja današnje regate. Izvlače se čamci iz vode i nakon kratke vožnje autobusom stiže do Kampa Lindič, početne i završne točke druženja. Tu se presvlači u suhu odjeću i pridružuje ostalim posadama kao i onima koji su uz jelo i piće te druženje čekali raftingaše. Uz dobar ručak, fino vino, dva kratka skeča lokalne amaterske kazališne družine i glazbu, razmijenjena su iskustva i dojmovi sa vode. Bila je to i prilika za razgovor o planovima za budućnost sa slovenskim, ozaljskim, ogulinskim i karlovačkim veteranima s kojima se zagorci i inače susreču u različitim prigodama. Razumljivo je i da su misli i razgovori već na sljedećem spustu iduče godine.

Zagorski su veterani na kraju zahvalili organizatorima spusta, članovima posade svog rafta i svim ostalim sudionicima spusta po Kupi/Kolpi na pozivu, prijemu i gostoprimstvu te odličnoj organizaciji, pripremi i provedbi ovogodišnjeg spusta.

Na povratku u Zagorje, svi sudionici raftinga složno su zaključili da je i ovo druženje uz i na Kupi/Kolpi bilo nezaboravno i da će nagodinu ponovno sudjelovati na njemu.

Izvor: Tekst: Zdravko Senčar;Slike: Nikola Rahija, Zdravko Senčar, FB profili sudionika