Trenutno pregledavate 31. obljetnica oslobađanja općine Đulovac u vojno-oslobodilačkoj operaciji “Papuk 91“

31. obljetnica oslobađanja općine Đulovac u vojno-oslobodilačkoj operaciji “Papuk 91“

Đulovac, 15. prosinac 2022.godine.

Danas je u Đulovcu odavanjem počasti poginulim brojnim braniteljima i brojnim civilima i svetom misom, obilježena 31. obljetnica oslobađanja tog mjesta i šireg područja, kao i Dan branitelja općine Đulovac. U ime HČZ-a Virovitica u programu je sudjelovala delegacija u sastavu Mirko Brajtigam, Stjepan Jugović i Zoran Kozjak (istaknuti sudionici ove vrlo uspješne i teške akcije) kao i delegacije udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata (Vlado Paurić, Zvonko Kožnjak, Mirko Vujić i Franjo Štrok) i HVIDR-e grada Virovitice (Mirko Poljanac).

Na današnji dan, 1991. godine, 127. brigada Hrvatske vojske, uz topničku potporu 19. mješovito protuoklopnog topničkog divizijuna i s pridruženom satnijom dragovoljaca iz Koprivnice te tenkovskim vodom iz koprivničke brigade HV, oslobodila je vrlo jako neprijateljsko uporište današnji Đulovac, kao i veći broj sela u smjeru Daruvara te je potom nastavila oslobađati područje oko planine Papuk da bi krajem godine izbila na cestu Pakrac-Požega.

U borbama za oslobađanje Đulovca i šireg prostora ranjeno je više pripadnika HV, a poginula su tri pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske i to:

  1. Vladimir Horvatinović, rođen 16.2.1965. godine,

  2. Drago Klarić, rođen 28.8.1965. godine,

  3. Miodrag Vlaškić, rođen 29.8.1963. godine.

Pripremio: Tomislav Kolec

Fotografija: Zvonko Kožnjak