31 GODINA OD OSNIVANJA NARODNE ZAŠTITE

Još tijekom 1990.godine Hrvatskoj je postalo jasno da rasplet jugoslavenske krize neše proći bez sukoba, osobito poslije početka „balvan revolucije“. U takvim okolnostima počelo je potajno organiziranje i naoružavanje ne samo policije već i domoljubnih građana.

Kako bi se od njih jednog dana mogla stvoriti i hrvatska vojska predloženo je njihovo ujedinjavanje u Narodnu zaštitu. Ta je organizacija imala punu potporu gotovo svih parlamentarnih ali i neparlamentarnih političkih stranaka. Novoustrojeno Međustranačko vijeće održalo je 15.ožujka 1991.godine prvu sjednice, čime su udareni temelji buduće Narodne zaštite. Pokrenuta isprva kao potpuno nenaoružana međustranačka organizacija, Narodna zaštita je poslije „Krvavog Uskrsa“ na Plitvicama rasla nevjerojatnom brzinom.

Gradonačelnik grada Zagreba Boris Buzančić sazvao je 5.travnja 1991.godine sastanak predstavnika zagrebačkih političkih stranaka radi dogovora o osnivanju Narodne zaštite u Zagrebu. Na tom sastanku osnovano je gradsko međustranačko vijeće Narodne zaštite na čelu sa Borisom Buzančićem koje je izdalo proglas u kojem su pozvani građani koji nisu bili u sastavu redarstva i njegove pričuve te u Teritorijalnoj obrani i Civilnoj zaštiti, a navršili su 18 godina života da stupe u dobrovoljačke nenaoružane jedinice Narodne zaštite. Prvi odredi stvoreni su već 7. travnja.

Odaziv je bio tako velik, tisuće građana glavnog grada Hrvatske odazvali su se pozivu da otpor, S malo oružja, poluvojne postrojbe Narodne zaštite ubrzo su se priključile policiji i Zboru narodne garde u nadzoru prometnica, osiguravanju vitalnih objekata, otkrivanju snajperista, a kasnije i u blokadi vojarni.

Jedno od prvih većih djelovanja bilo je prilikom izlaska kolone vojnih vozila i tenkova iz tadašnje vojarne Maršal Tito u Zagrebu u srpnju 1991.godine koja je krenula u pomoć snagama JNA u Sloveniji. Kada su građani Zagreba i pripadnici Narodne zaštite pokušali spriječiti njihov izlazak, došlo je do sukoba u kojem je poginuo prvi Zagrepčanin u Domovinskom ratu- Raveno Čuvalo.

Ubrzo su odredi Narodne zaštite prerasli u naoružane formacije i zajedno s pripadnicima MUP-a i Zbora narodne garde držali u okruženju pedesetak vojnih objekata JNA u Zagrebu i okolici. Pripadnici Narodne zaštite postupno su prešli u gardijske i pričuvne brigade Hrvatske vojske, a preostali su potkraj prosinca 1991.godine prešli u novoustrojeno Domobranstvo.

Izvori:

Literatura: Brstilo Rešetar, Matea, Ivica Neveščanin i Andreja Smetko, Domovinski rat. Zagreb: Hrvatski povijesni muzej 2013.

Borna Marinić, Domovinski rat

Televizija:

Narodna zaštita-TV Kalendar, HRT autor i urednih Vladimir Brnardić, 15.03.2011.