Trenutno pregledavate 30. obljetnica oslobađanja prigradskog naselja Jasenaš

30. obljetnica oslobađanja prigradskog naselja Jasenaš

Akcija slamanja terorističkih snaga u selu Jasenaš

     Prva značajna borbena akcija 50. samostalnog bataljuna, kao cjeline, dogodila se 02.09.1991. godine kada je združeno s pripadnicima Policijske stanice Virovitica razbio odmetničke snage u selu Jasenaš.

      Naime nakon što su samozvane četničke snage prethodnog dana, u poslijepodnevnim satima,  izvršile minobacački napad na selo Rezovačke Krčevine, pritom pogodivši, na sreću praznu školu, Krizni štab zaključuje da ovaj čin zaslužuje hitan i učinkovit odgovor kako bi se spriječilo daljnje granatiranje, ograničilo narastanje četničkih paravojnih snaga na Bilogori i osujetilo njihovo moguće združeno djelovanje sa snagama tzv. JNA iz vojarne. Naravno manji dio snaga ZNG-a i MUP-a ostavljen je na blokadi vojarne a glavni  dio bataljuna ZNG-a potpomognut pripadnicima policijske stanice krenuo je iz dva smjera točnije iz pravca Suhopolja i Milanovca  u napad na selo Jasenaš.

     U tom, za mnoge Virovitičke domoljube prvom, oružanom okršaju tzv. četničke snage su u potpunosti slomljene već sredinom dana uz gubitke u ljudstvu. Hrvatske snage na sreću nisu imale poginulih ali je njih  desetak ranjeno.

U ovoj akciji korišteno je znamenito oklopno vozilo „Mikeš“, izrađeno u tadašnjoj tvrtki Rapid , koji je bio i pogođen neprijateljskim protuoklopnim projektilom te je u njemu tada i ranjeno nekoliko pripadnika ZNG-a. Danas se „Mikeš“ nalazi u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar  . Oklopno vozilo „Mikeš“  s objektivnog vojnog stanovišta nije imalo velik značaj, ali njegov moralni značaj za branitelje i građane bio je ogroman.

Više na web stranici HČZ VIROVITICE